Care sunt echipamentele de protectie a muncii de care ai nevoie pentru afacerea ta?

Indiferent de munca pe care o faci, nu ar trebui sa existe nimic care ti-ar putea face rau sau care ar putea sa te raneasca intr-un fel sau altul. Siguranta la locul la munca este extrem de importanta pentru angajati, indiferent de domeniul de activitate. Astfel, in functie de activitatea pe care o faci, trebuie sa existe diferite echipamente de protectie.

Unele activitati profesionale pot fi periculoase si pot implica riscuri, iar utilizarea echipamentului de asigura o protectie adecvata, in unele cazuri pot fi recomandate sau chiar obligatorii. Locurile de munca din constructii sunt recunoscute ca fiind unele dintre cele mai expuse riscurilor de acest fel. Cu toate acestea, purtand un echipamente adecvat si fiind instruit din punct de vedere al protectiei muncii, jobul prezinta mult mai multa siguranta pentru fiecare angajat.

Echipamente de protectie individuala

Purtarea echipamentului de protectie individuala asigura angajatul ca este in afara oricarui pericol. Tot colectivul de angajati este obligat sa poarte manusi, salopete, veste, casti, bocanci, hamuri de siguranta, protectie auditiva, plus multe altele, fara de care anumite meserii nu pot fi practicate.

Prin definitie, echipamentele de protectie individuala la locul de munca reprezinta dispozitive sau mijloace destinate a fi purtate sau avute de o persoana  pentru a proteja impotriva unuia sau mai multor riscuri care le pot ameninta sanatatea sau siguranta in spatiul dedicat activitatii. 

Care sunt principalele elemente de protectie la locul de munca?

Manusi – Indiferent ca lucrezi in constructie sau oricare alt loc de munca unde iti folosesti mainile, manusile te vor proteja atunci  cand va trebui sa ridici ceva, cand vei avea treaba cu diferite solutii care iti pot rani mainile in mod natural, cand culegi sau chiar atunci cand zugravesti. De asemenea, pot fi purtate atat de barbati cat si de femei. 

Ochelari de protectie – Protectia ochilor este esentiala in orice domeniu, astfel incat fara o pereche de ochelari de protectie, in unele domenii, daca nu ii porti, iti poti afecta vederea foarte tare. Indiferent de munca pe care o faci, daca se recomanda purtarea ochelarilor de protectie, atunci este pentru binele tau si a celor din jur.

Casti – Lucrezi intr-un loc in care veste zgomot? Protejeaza-ti urechile! Este important sa ne gandim la protectia auditiva. Castile sau chiar dopurile pentru urechi pot anula zgomotul partial sau integral, in functie de gravitatea sunetului.

Masca de protectie – Purtarea unei masti de protectie impotriva prafului la locul de munca nu mai este considerata un lux, este esentiala. Cu siguranta este esentiala atunci cand intram in contact cu substante periculoase. Multi angajati inspira la locul de munca fum, pulbere sau praf in timp ce isi desfasoara activitatea de zi cu zi. Mastile de praf va protejeaza impotriva particulelor fine, astfel incat indiferent de substantele pe care le folositi, acestea pot fi daunatoare. In astfel de cazuri aveti nevoie de o masca de fata completa, strangandu-se de fata pentru a proteja nasul si gura de eventualele substante daunatoare.

Bocanci – Picioarele au nevoie de protectie de calitate, asa ca bocancii sigur iti vor oferi protectie la locul de munca. Acestia sunt solutia ideala pentru a-ti proteja picioarele impotriva greutatilor, avand de asemenea o talpa antiderapanta intr-un mediu umed. Multe accidente de la locul de munca pot fi evitate daca purtati echipamentele de protectie potrivite.

Indentificarea pericolelor de la locul de munca, o misiune care revine angajatorului

In general, inainte de a evalua riscurile legate de locul de munca, angajatorul trebuie mai intai sa le identifice. El va intocmi un document de evaluare de potentiale riscuri. Acest document obligatoriu poate fi o oportunitate de a face un bilant al potentialelor pericole asociate cu diferitele departamente sau statii de lucru ale companiei. Odata ce a fost realizat acest lucru, angajatorul trebuie sa puna la dispozitie mijloace individuale sau colective de securitate si protectie.

Purtarea echipamentului de protectie este ultima solutie pe care o companie trebuie sa o caute. Compania trebuie mai intai sa elimine orice fel de risc la locul de munca, iar apoi sa introduca echipamentele necesare care vor proteja angajatii.

Angajatorul este obligat sa ofere siguranta si protectie fata de angajatii sai si trebuie sa ia masurile si conditiile necesare pentru a-si proteja colaboratorii de riscuri. Echipamentele de protectie sunt importante atat pentru a le pastra igiena angajatilor, cat si sanatatea fizica si psihica.