Vrancea: Punct de lucru al ISU – inaugurat la Tulnici în prezenţa ministrului Lucian Bode

Un nou punct de lucru al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea a fost inaugurat, luni, la Tulnici, în prezenţa ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode şi a şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Potrivit ministrului Lucian Bode, cel puţin 10.000 de persoane arondate zonei deservite de noul punct de lucru, situat la jumătatea distanţei dintre Focşani şi Târgu Secuiesc, vor putea beneficia de serviciile echipelor de intervenţie.

"Principalul beneficiar al operaţionalizării acestui punct de lucru de la Tulnici vizează reducerea timpilor de intervenţie cu aproximativ 30 de minute, ceea ce înseamnă enorm, pentru că, ştim cu toţii, de cele mai multe ori secundele fac diferenţa dintre viaţă şi moarte. Totodată, funcţionarea acestei subunităţi de intervenţie va permite o predictibilitate a acţiunilor şi o planificare a intervenţiilor în această zonă a judeţului Vrancea. De serviciile dumneavoastră vor beneficia aproximativ 10.000 de locuitori de pe raza administrativă a celor cinci unităţi administrativ-teritoriale, fiind deservite 10 localităţi de către personalul încadrat în acest punct de lucru. Poziţionarea geografică şi caracterul turistic al zonei îşi pun amprenta asupra specificului misiunilor dumneavoastră, ceea ce impune luarea de măsuri specifice de prevenire a situaţiilor critice care pot apărea şi care pot pune în pericol vieţi şi pot produce pagube materiale însemnate. Toate acestea reclamă o monitorizare continuă a situaţiei din teren, acţiuni permanente de prevenire şi o bună colaborare cu autorităţile locale şi cu locuitorii din această zonă. Este important faptul că punctul de lucru este încadrat cu personal profesionist, fiind totodată asigurată logistica necesară pentru intervenţii. În funcţie de provocările cu care vă veţi confrunta de-a lungul timpului, vor există evaluări şi, în funcţie de volumul de muncă, se vor suplimenta dotările şi echipamentele existente, astfel încât intervenţiile dumneavoastră să nu aibă de suferit, iar cetăţenii să nu se simtă cumva în nesiguranţă şi să beneficieze de cele mai bune şi prompte servicii în situaţii de urgenţă", a spus Lucian Bode.

Ministrul le-a mulţumit salvatorilor pentru implicarea de care dau dovadă în situaţii de urgenţă, precum şi pentru efortul depus în perioada pandemiei.

"Suntem cu toţii de acord că nimic nu este mai preţios ca sănătatea şi viaţa. Astfel, orice proiect şi demers care contribuie la perfecţionarea gestionării situaţiilor de urgenţă denotă grija şi preocuparea pentru a face faţă provocărilor cu care se confruntă astăzi societatea. Profesia dumneavoastră este una vocaţională, care implică spirit de sacrificiu, altruism, responsabilitate şi adaptare la necunoscut. Sunteţi primii care răspundeţi la strigătul de ajutor al cetăţenilor în cazul situaţiilor de urgenţă, care au un specific aparte şi care presupun salvarea de vieţi şi de bunuri, protejarea mediului înconjurător, atunci când apar situaţii limită, provocate de accidente, dezastre sau calamităţi. Cunosc şi apreciez efortul şi implicarea întregului personal al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în special în ultimul an, de când ne confruntăm cu această pandemie şi vreau şi pe această cale să vă mulţumesc pentru devotamentul şi profesionalismul cu care răspundeţi de fiecare dată apelurilor de ajutor", a spus ministrul Afacerilor Interne.

Sectorul de intervenţie al Punctului de lucru Tulnici are în compunere 10 sate ce aparţin comunelor Tulnici, Păuleşti, Negrileşti, Bârseşti şi Vrâncioaia. Zona turistică Lepşa-Greşu va beneficia, de asemenea, de serviciile echipelor de intervenţie.

În ultimii cinci ani, pompierii vrânceni au intervenit pentru locuitorii din zonă în peste 900 de situaţii de urgenţă. AGERPRES / (A – autor: Dana Lepădatu, editor: Karina Olteanu, editor online: Anda Badea)

Sursa: Agerpres