Vrancea: Focar de pestă porcină la Chiojdeni; animalele nu erau înregistrate, iar proprietarii au fost amendaţi

Un nou focar de pestă porcină africană (PPA) a fost confirmat, sâmbătă dimineaţa, în satul Luncile, comuna Chiojdeni, într-o gospodărie aflată la marginea pădurii, unde autorităţile au descoperit trei animale neînregistrate, potrivit reprezentanţilor Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vrancea.

"A fost confirmată pesta porcină într-o gospodărie din comuna Chiojdeni, aflată într-un cătun izolat, la marginea pădurii. După toate probabilităţile, cele trei animale s-au plimbat libere prin pădure, în zonă fiind focare de pestă la mistreţ şi astfel s-a produs contaminarea. Un animal murise şi proprietarii l-au îngropat, un al doilea fusese sacrificat, iar altul prezenta stare febrilă. Animalele au fost incinerate, inclusiv carnea de la cel sacrificat şi s-au luat toate măsurile necesare pentru prevenirea răspândirii bolii", a declarat, pentru AGERPRES, medicul Doru Calistru din cadrul DSVSA Vrancea.

Potrivit acestuia, animalele nu erau înregistrate, iar proprietarii nu vor fi despăgubiţi, fiind sancţionaţi contravenţional.

"Proprietarii nu avea animalele înregistrate, astfel că aceştia au fost sancţionaţi cu amendă contravenţională şi nu vor lua nici despăgubire pentru animalele bolnave de PPA", a precizat medicul.

Virusul a fost confirmat de laboratorul DSVSA Vrancea, iar probele prelevate au fost trimise la laboratorul de la Bucureşti, pentru emiterea unui buletin de analiză.

Sâmbătă dimineaţă a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea, sub conducerea prefectului judeţului, Ticu Costandache, pentru aprobarea planului de măsuri după depistarea pestei porcine africane în gospodăria din satul Luncile. AGERPRES/(A, AS – autor: Dana Lepădatu, editor: George Onea, editor online: Anda Badea)

Sursa: Agerpres