VIDEO Iohannis: România – puternic ancorată în comunitatea de valori democratice, un promotor al unei relaţii transatlantice solide

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că România este un promotor al unei relaţii transatlantice solide şi că va continua să susţină o Alianţă Nord-Atlantică robustă şi indivizibilă şi cooperarea dintre NATO şi UE.
 

"România este şi va rămâne puternic ancorată în comunitatea de valori democratice, un promotor al unei relaţii transatlantice solide. Vom continua să susţinem o Alianţă Nord-Atlantică robustă şi indivizibilă, precum şi cooperarea sinergică şi complementară dintre NATO şi Uniunea Europeană. Am convingerea profundă că relaţiile transatlantice oferă cele mai eficiente instrumente pentru a gestiona provocările actuale, inclusiv prin reafirmarea democraţiei, a statului de drept şi a respectării drepturilor omului. Un parteneriat transatlantic revitalizat va influenţa pozitiv modul în care sistemul internaţional se va adapta la contextul actual, prin raportare la valorile democratice împărtăşite", a spus şeful statului, la recepţia oferită de Ambasada SUA cu ocazia Zilei Independenţei.

El a subliniat că România susţine şi promovează conceptul de rezilienţă strategică transatlantică.

"Ceea ce vizăm este reducerea sau chiar eliminarea dependenţei de actorii care nu împărtăşesc aceleaşi valori ce reprezintă baza comunităţii transatlantice din care facem parte. Astfel trebuie interpretată şi iniţiativa României de a înfiinţa la Bucureşti Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă, pe care l-am inaugurat recent şi care este deschis partenerilor", a spus Iohannis.

Şeful statului a arătat că, la nivel bilateral, relaţia dintre România şi SUA se bazează pe un parteneriat strategic solid şi profund, pe apartenenţa comună la valorile democraţiei, statului de drept şi drepturilor omului şi a menţionat că anul acesta sunt marcate trei momente speciale, respectiv zece ani de la adoptarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI, zece ani de la semnarea şi intrarea în vigoare a Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România şi cinci ani de la atingerea Capacităţii Operaţionale Depline a Facilităţii de Apărare împotriva Rachetelor Balistice de la Deveselu.
 

Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO

"Aprofundarea parteneriatului strategic are în vedere şi încurajarea legăturilor mai puternice între oameni. Un sprijin solid al dialogului educaţional şi cultural transatlantic îl reprezintă Programul de burse Fulbright, care anul acesta împlineşte 75 de ani de la lansare şi peste 60 de ani de prezenţă în România, completând astfel seria momentelor aniversare importante în relaţia bilaterală", a adăugat Iohannis.

El a mai spus că recentul turneu european al preşedintelui SUA, Joe Biden, a fost un succes, adăugând că deciziile adoptate la Summitul NATO, la Summitul Uniunea Europeană – SUA şi la reuniunea G7 de la Carbis Bay reprezintă o "dovadă clară a angajamentului Statelor Unite pentru aliaţii şi partenerii săi, precum şi a reimplicării sale în dosare esenţiale pentru arhitectura internaţională".

De asemenea, preşedintele a apreciat că discuţiile pe care le-a avut cu preşedintele Biden în marja Summitului NATO au reprezentat un prilej de reconfirmare atât a solidităţii Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite, cât şi a angajamentului partenerilor americani pentru securitatea euroatlantică. El a apreciat şi participarea, în premieră, a unui preşedinte al SUA la Summitul Formatului Bucureşti 9, găzduit în mai în România.
 

Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO

"Mesajul preşedintelui Joe Biden în cadrul reuniunii a fost puternic şi foarte încurajator pentru Aliaţii de pe Flancul Estic, evidenţiind că relaţia transatlantică nu înseamnă doar legătura dintre cele două maluri ale Atlanticului, ci se întinde peste Europa, până la Marea Baltică şi Marea Neagră, iar parteneriatul dintre SUA şi Europa reprezintă piatra de temelie a relaţiilor internaţionale", a afirmat Klaus Iohannis. AGERPRES/(AS – autor: Florentina Peia, editor: Andreea Rotaru, editor online: Gabriela Badea)

 

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

 

** Citeşte şi:

 

VIDEO David Muniz (Ambasada SUA): Suntem mândri că am ajutat România să promoveze statul de drept 

 

VIDEO Cîţu: Vizăm stimularea unei prezenţe economice americane cât mai consistente în România 

Sursa: Agerpres