UPDATE Vrancea: Cele 12 persoane izolate la Nereju au fost salvate

Toate cele 12 persoane care au rămas izolate de vineri seara pe o insulă, într-o zonă forestieră de la Nereju, au fost salvate de echipele de intervenţie cu ajutorul unui sistem de tiroliană, a informat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

"Misiunea complexă de salvare a celor 12 persoane izolate, surprinse de creşterea râului Zăbala din judeţul Vrancea, s-a finalizat cu succes, intervenţia bazându-se pe o coordonare integrată eficientă a mai multor efective de intervenţie în situaţii de urgenţă. Date fiind condiţiile periculoase din zonă reprezentate de precipitaţii continue, debit crescut şi resturi de materiale aduse de ape care puteau pune în pericol atât viaţa salvatorilor, cât şi a persoanelor izolate, misiunea de salvare s-a putut realiza doar prin sistem de tiroliană", a precizat IGSU.

 

Potrivit sursei citate, evacuarea persoanelor izolate cu ajutorul bărcilor sau elicopterelor aflate în dotare nu putea fi realizată din pricina condiţiilor meteorologice nefavorabile şi a zonei muntoase greu accesibile cu vizibilitate redusă.

Printre persoanele salvate se numără trei femei, două de 60 de ani şi una de 44 de ani, şi doi tineri de 16 şi 18 ani.

La intervenţie au participat, alături de pompierii militari, pompierii voluntari, salvamontişti şi jandarmi din judeţul Vrancea şi două echipe de salvatori montani din Covasna şi Bacău.

 

ORA 15.13 ISU Vrancea: Persoanele izolate de ape la Nereju, într-o zonă forestieră – salvate cu tiroliana

 

Echipele de intervenţie încearcă salvarea celor 12 persoane care au rămas izolate pe o insulă, într-o zonă forestieră de la Nereju, cu ajutorul unui sistem de tiroliană, până în prezent reuşindu-se evacuarea unui tânăr în vârstă de 16 ani şi a unei femei de 60 de ani, a informat, sâmbătă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea.

"Având în vedere situaţia de la nivelul localităţii Nereju, unde 12 persoane aflate într-o zonă forestieră au rămas izolate din cauza creşterii nivelului şi debitului râului Zăbala, (…) la acest moment, printr-un sistem provizoriu tip tiroliană, s-a reuşit accesul unui salvamontist către persoanele izolate. Urmează preluarea şi salvarea acestora din zona de pericol. S-a reuşit evacuarea unui minor în vârstă de 16 ani şi a unei femei de 60 de ani", a precizat ISU Vrancea.

 

 

Potrivit sursei citate, pentru gestionarea situaţiei de urgenţă, în cursul zilei s-au suplimentat forţele de intervenţie cu echipaje de la ISU Bacău şi ISU Covasna.

În prezent se acţionează cu 19 pompieri din partea ISU Vrancea, 11 salvamontişti ai Serviciului Salvamont, respectiv câte un echipaj din judeţele Vrancea, Bacău şi Covasna, opt jandarmi de la IJJ Vrancea şi SVSU Nereju cu cinci voluntari.

Cele 12 persoane, printre care şi trei femei, au petrecut noaptea în mijlocul apelor, după ce au fost izolate de viitură.

Din cauza condiţiilor meteo, nu s-a putut interveni pentru evacuarea acestora, astfel că au fost supravegheate pe durata nopţii, iar dimineaţă s-au reluat activităţile de salvare. AGERPRES/ (AS – autor: Dana Lepădatu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

 

Sursa foto: Institutia Prefectului judetul Vrancea / Facebook

 

* UPDATE-ul este realizat în baza ştirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării ştirilor pe fluxul agenţiei. 

Citeşte şi:

 

Vrancea: Jandarmii – solicitaţi să intervină pentru persoanele rămase izolate la Nereju; o mamă şi 3 copii – evacuaţi la Mirceşti

Sursa: Agerpres