Tulcea: Patrula Zero plastic în Deltă a distribuit turiştilor 3.000 de kit-uri pentru strângerea deşeurilor

Patrula Zero plastic în Delta Dunării, organizată de World Wildlife Fund (WWF), a distribuit turiştilor care vizitează rezervaţia 3.000 din cele 5.000 de kit-uri pregătite în campania din acest an, a declarat, pentru AGERPRES, responsabilul de comunicare al campaniei, Alexandra Damian.

În cadrul campaniei, aflată în al doilea an de desfăşurare, voluntarii WWF şi cei ai organizaţiei Cercetaşii României le oferă vizitatorilor kit-uri care constau într-un sac din material reciclabil şi o pereche de mănuşi, kit-urile putând fi găsite pe navele societăţii care efectuează curse regulate de transport în Deltă, la centrele de informare ale Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi, începând de săptămâna viitoare, la un magazin de la intrarea în oraşul Tulcea.

 

Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES

"Avem 3.000 de kit-uri împărţite deja. Majoritatea turiştilor au fost încântaţi. Toţi copiii care ne văd vor să se facă ecologişti, dar avem şi destule reacţii la polul opus. Sunt persoane care nu pricep de ce trebuie să strângă după alţii. Le spunem că nu este o ruşine să strângi deşeurile, chiar dacă nu sunt ale lor, dar chiar astăzi ni s-a spus că dacă nu e plătit, el nu adună gunoaiele altora", a afirmat Alexandra Damian.

 

Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES

Responsabilul de comunicare al proiectului WWF a menţionat că, până în luna septembrie, atunci când campania din acest an se încheie, vor avea loc acţiuni de ecologizare împreună cu autorităţile.

"Noutatea campaniei din acest an este că am avut vedete alături de noi. Acum câteva săptămâni a fost aici Cagula, apoi au venit Alina Vâlcu şi Omid Ghannad, de la 'Visuri la cheie', apoi a fost Geanina Corondan. Nu ne-a interesat neapărat câţi urmăritori au. Am vrut să ne adresăm unor oameni educaţi care să înţeleagă şi să dea mai departe mesajul nostru, 'Vara asta se poartă kit-ul' ", a mai spus Alexandra Damian.

Realizatoarea proiectului online "Vizite de lucru", Geanina Corondan, şi-a amintit că, în urmă cu aproximativ 15 ani, a mai fost la o acţiune de ecologizare în Deltă.

"Am adunat atunci grămezi de saci, iar acum, aşa într-o doară, cu Patrula zero plastic, am adunat cinci saci, numai de pe o margine de mal. Atunci, credeam că am schimbat ceva, că oamenii şi-au dat seama, că a fost erodată mentalitatea aceea, că nimic nu e al nostru şi poate să se ducă de râpă. Remarc totuşi că nu mai sunt atât de multe gunoaie să se înece şi cormoranii, şi pelicanii, şi nuferii şi să nu-i mai vedem de gunoaie", a afirmat Geanina Corondan.

 

Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES

În urma proiectului online, ea glumeşte şi spune că se pricepe la fabricarea cimentului, a unei perechi de pantofi şi la prepararea cremelor şi previzionează râzând că peste 15 ani îi va depista cu nişte ochelari speciali pe cei care aruncă deşeuri, înainte ca ei să se gândească la aşa ceva.

"Fiindcă mă îndeamnă optimismul şi cele văzute în 'Vizite de lucru prin ţară', sper că în câţiva ani oamenii vor fi mai responsabili şi mulţi dintre ei vor fi traşi de mânecă de copiii de astăzi. Slavă Domnului că pe ei ne bazăm", a mai spus Geanina Corondan.

În apropiere de Mahmudia, "centrul de comandă" al acţiunii de joi, WWF a renaturat, în perioada 2010-2016, amenajarea Carasuhat, care are o suprafaţă de 924 de hectare.

"Carasuhat este o zonă aproape laterală şi e foarte greu ca deşeurile să ajungă acolo. Comparativ cu ce găsim pe braţele Dunării, acolo sunt puţine. Deşeurile ajung cu prioritate în zone puţin mai joase, uşor inundabile, în curbă, ca de exemplu zona dintre Tulcea şi Nufăru, între Dunăre şi dig, sau mai jos de Murighiol", a afirmat reprezentantul WWF, Cristian Mititelu Răileanu.

 

Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES

Turiştii care primesc kit-urile WWF pot lăsa sacii cu plasticul adunat din Deltă în cele cinci ţarcuri amenajate la Mahmudia, Mila 23, Sulina şi Sfântu Gheorghe.

Unii turişti care se plimbă pe faleza Dunării din satul Mahmudia spun totuşi că au văzut foarte puţine deşeuri în rezervaţie.

"Am văzut câte un pet pe ici, pe acolo, dar nu am văzut foarte multe gunoaie. Şi noi am rămas surprinşi, dar oamenii de la recepţia hotelului în care suntem cazaţi spun că pescarii adună deşeurile. Tot pentru a-i atrage pe turişti o fac", a afirmat Vasile Ursu, din Bucureşti.

În campania de anul trecut, WWF a colectat peste o tonă de deşeuri din plastic din Deltă şi a parcurs peste 1.000 de kilometri. Tot atunci a amplasat şi cele cinci ţarcuri pentru deşeuri în localităţile din rezervaţie. AGERPRES/(A, AS – autor: Luisiana Bîgea, editor: Irina Poenaru, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa: Agerpres