Zece echipe au participat, luni dimineaţa, la prima ediţie a concursului ''Bibaniada de fete'', organizat în satul Mila 23, Delta Dunării, de Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23 şi Asociaţia Rusalca.
Ideea acestei competiţii a apărut de la o tradiţie, potrivit vicepreşedintei Asociaţiei cultural-tradiţionale a femeilor din Delta Dunării, Rusalca, Lucica Buhaev.
Foto: (c) Luisiana BÎGEA / AGERPRES
"Era ca o tradiţie la Mila 23 ca femeile, în această perioadă, să pescuiască la biban. Pur şi simplu de relaxare, nu că duceai dorul de peşte, ci ca să ai satisfacţia aceea că prinzi. Înainte pescuiam la pripon. Priponul e un nailon, pe o sticlă sau un butuc de lemn, aruncai şi ţineai firul în mână. Simţeai la deget că trage bibanul. Aşa se pescuia înainte. Acum, avem lansete", a declarat presei Lucia Buhaev.
Ea a mai spus că îşi dorea ca echipele să fie formate din două persoane, o localnică şi o turistă.
"Acum, majoritatea participantelor sunt localnice, dar la anul sperăm să fie mai bine", a afirmat Buhaev.
Foto: (c) Luisiana BÎGEA / AGERPRES
O echipă ieşită din tipar a fost cea formată de membrii familiei Ţiganov, decana de vârstă a competiţiei fiind Maria Ţiganov, în vârstă de 59 de ani.
"Copiii sunt obişnuiţi cu pescuitul şi cu barca, aşa că nu a fost greu să-i conving să participe la concurs", a menţionat Maria Ţiganov, din Mila 23, care a concurat alături de Evlaria, în vârstă de 11 ani, şi de Valentin, în vârstă de 10 ani.
Pentru unele participante la eveniment a fost prima participare la un concurs, iar pentru majoritatea întrecerea a fost una foarte uşoară.
"Bibanul vine în bancuri, iar şansele noastre sunt egale să-l prindem. Depinde însă şi de curenţi, cum aşezi barca. În general, îmi place să dau la ştiucă, pentru că nu te murdăreşti, dar e foarte distractiv să pescuieşti la biban, pentru că îl prinzi foarte repede", a afirmat Mihaela Barbăneagră, din Mila 23.
Foto: (c) Luisiana BÎGEA / AGERPRES
Concursul a fost urmat de o demonstraţie de gătit, festivitatea de premiere urmând să aibă loc la ora 15.00.
"Delta, ca orice zonă din România, are tradiţie, cultură şi cultură tradiţională care, în secolul 21, sunt extrem de valoroase pentru comunitate. În baza lor, construieşti brand, atracţie turistică, produse locale care se vând sub acest brand, iar cum bibăneala de la Mila 23 este o tradiţie ea trebuie transformată într-un eveniment şi un brand. Şi asta fac aceste fete de astăzi", a declarat pentru AGERPRES vicepreşedintele Asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23, Teodor Frolu.
Festivitatea de premiere va fi urmată de un recital al corului Rusalca din Mila 23 şi al corului Veselka din Caraorman. AGERPRES/(A, AS-autor: Luisiana Bîgea, editor: Mihai Simionescu, editor online: Gabriela Badea)
Sursa: Agerpres