Titlul ”European Adventurer of the Year 2018”, decernat lui Radu Păltineanu

Radu Păltineanu, primul român care a traversat continentele America pe bicicletă, din Alaska – SUA până în Ţara de Foc – Argentina, după ce a pedalat peste 34.500 de kilometri într-o expediţie care a durat peste 3 ani, a primit marţi, la Munchen, titlul ''European Adventurer of the Year 2018''.

"Tocmai ce mi-a fost înmânat acest prestigios titlu, pe care vreau să-l dedic tuturor tinerilor români care visează să vadă lumea şi să se aventureze în necunoscut şi tuturor românilor care au făcut-o deja. Asta mă obligă să inspir în continuare prin poveştile mele de călătorie şi să continui să-mi depăşesc propriile limite în expediţii viitoare", a scris, marţi, pe pagina sa de Facebook, Radu Păltineanu.

Potrivit acestuia, premiul decernat în cadrul celui mai important târg de outdoor din lume, ISPO, a fost câştigat în premieră de către un român.

Radu Păltineanu este primul român care a traversat continentele America pe bicicletă, după ce a pedalat peste 34.500 de kilometri într-o expediţie care a debutat în 5 august 2015 şi a ajuns la finish, în Ushuaia, la "Capătul Lumii", în seara de 22 octombrie 2018, după 3 ani, 2 luni şi 17 zile.

Inginer software, cu studii urmate în Canada, ţară unde a emigrat în copilărie împreună cu familia originară din Piatra-Neamţ, Radu Păltineanu a plecat în 5 august 2015 din Deadhorse, golful Prudhoe, Alaska, în apropierea Oceanului Arctic, pe aşa-numita Panamericana, cea mai lungă cale rutieră din lume. A ajuns în deşertul Chihuahua, a avut o ascensiune şi pe cel mai înalt vulcan din America de Nord, Orizaba (5.636 metri), a traversat jungla din sudul Mexicului şi Guatemala, a vizat vulcanii Americii Centrale şi a dat de căldura infernală a Tropicelor.

"Din Columbia, am luat-o spre est, începând să zig-zăguiesc pe întreg continentul sud american. Au venit, pe rând, Marea Savană şi cascada Angel în Venezuela, jungla guyaneză, Amazonia şi atingerea punctului cel mai îndepărtat de centrul Terrei, vârful Whimper (6.268 m) din Masivul Chimborazo, în Ecuador. Apoi, deşertul de pe coasta peruană, Altiplano Andin, unde am pedalat, uneori, la peste 4.500 de m altitudine, căldurile infernale din nordul Argentinei şi Paraguay şi, în final, stepa nesfârşită a Patagoniei. Pot spune cu mâna pe inimă: wow, what an amazing journey!", a spus, la finalul expediţiei, Radu Păltineanu.

Iniţial, el avea un alt plan. Intenţiona să traverseze Americile strict de la Nord la Sud, prin 14 ţări, pe un traseu de 24.000 de kilometri, într-o călătorie care să dureze în jur de nouă luni. Ulterior, şi-a schimbat planul, dorind să ajungă în toate ţările continentale ale Americilor.

"În afară de locurile traversate, această aventură a avut şi un profund impact cultural şi uman asupra mea, fiind posibilă doar cu ajutorul oamenilor mulţi care şi-au deschis inimile şi casele şi m-au primit la ei şi ajutat", a mai transmis Radu Păltineanu zecilor de mii de oameni care i-au urmărit aventura prin intermediul reţelelor de socializare.

De-a lungul expediţiei sale, el a dormit în toate locurile posibile, de la cort şi hotel până la hambare, celulă de poliţie, staţii de pompieri sau oficii poştale şi biserici.

Radu a avut parte şi de experienţe "ca în filme", mai puţin plăcute, fiind jefuit de două ori. El a mai fost şi în alte două-trei zone în care i-a fost puţin teamă, din cauza reputaţiei negative a locurilor în cauză, cum ar fi în Mexic, în Juarez, declarat cel mai periculos oraş din lume în 2010, şi în statul Chihuahua, însă nu a avut nicio problemă.

"Expediţia la care m-am înhămat nu este, cu siguranţă, doar una de anduranţă, este şi o expediţie prin care încerc să mă regăsesc pe mine însumi. Încerc zi de zi să 'sparg lacăte', să înving prejudecăţi, egoism, frică. Drumul îmi permite să mă descopăr pe mine însumi, să dobor barierele personale, să învăţ să fiu eu însumi", spunea Radu Păltineanu, la debutul expediţiei, în august 2015, pe blogul său. AGERPRES / (AS – autor: Marinela Brumar, editor: Marius Frăţilă, editor online: Gabriela Badea) 

 

Sursa foto: Radu Păltineanu/Facebook 

Sursa: Agerpres