ŞTIRILE SERII ÎN JUDEŢE – 9 APRILIE

* Consilierii judeţeni brăileni au decis majorarea sumelor alocate unor investiţii aflate în derulare pe cinci drumuri judeţene, pe motiv că salariul minim în construcţii a crescut iar firmele constructoare au ameninţat că opresc lucrul dacă în CJ nu se votează mărirea valorii acelor lucrări. Este vorba despre şase proiecte cu finanţare europeană, la care contribuţia Consiliului Judeţean Brăila este de 2% din valoarea totală a proiectului, restul sumei fiind asigurat de Ministerul Dezvoltării.

* O nouă prelevare de organe a avut loc la Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva în cursul nopţii de luni spre marţi, donatorul fiind un bărbat în vârstă de 60 de ani, aflat în moarte cerebrală din 7 aprilie. Echipe de medici din Bucureşti şi Cluj-Napoca au prelevat ficatul şi rinichii de la donator, urmând ca organele să ajungă la pacienţi care au nevoie urgentă de un transplant.

* Primăria Galaţi va investi aproximativ 20 de milioane de lei pentru a transforma Plaja Dunărea, singurul ştrand public din municipiu, într-un complex acvatic funcţional modern, se arată într-o informare transmisă de biroul de presă al instituţiei.

* 11 tineri ingineri, cu vârste între 24 şi 28 de ani, lucrează din acest an la Staţiunea de cercetare şi producţie legumicolă din Buzău, astfel că numărul cercetătorilor de aici a ajuns să se dubleze faţă de anul 2010. Directorul staţiunii, Constantin Vlad, a declarat că "din acest an numărul cercetătorilor s-a dublat, încât se poate spune că staţiunea cunoaşte o infuzie nemaiîntâlnită de tineri cercetători".

* Complexul de bazine de înot Aqualand, aflat în subordinea Primăriei Deva, va fi închis pentru public până sâmbătă, 13 aprilie, în spaţiile acestuia urmând să se desfăşoare lucrări de mentenanţă, igienizare şi deratizare, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Deva, Dana Golea.

* Primăria Municipiului Timişoara a semnat contractul pentru servicii de proiectare pentru cel de-al treilea complex sportiv şi de agrement din municipiu, care va fi dotat cu un bazin de înot în aer liber, un teren de tenis şi spaţii de joacă. "Contractul pentru servicii de proiectare este în valoare de 128.000 de lei şi are termen de finalizare trei luni pentru documentaţia tehnico-economică, studiu şi obţinerea avizelor", a declarat primarul Nicolae Robu într-o conferinţă de presă.

* Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a declanşat Planul Alb pentru managementul incidentelor cu victime multiple, în cadrul celui mai mare exerciţiu medical din istoria NATO, Vigorous Warrior 19 – VW19, care se derulează până pe 15 aprilie la Centrul de Instruire din Cincu. Unitatea de Primiri Urgenţe va primi în cursul după-amiezii aproximativ 20 de răniţi. Victimele vor fi transportate la UPU atât cu elicopterul SMURD, cât şi cu ambulanţele, în funcţie de gravitatea leziunilor. "Deşi este un exerciţiu, victimele vor fi prezente fizic în serviciul UPU SMURD, organizarea primirii urgenţelor şi triajul desfăşurându-se în mod real", a anunţat SCJU Târgu Mureş.

* Telecabina care urcă pe Dealul Cetăţii Deva va fi oprită miercuri, 10 aprilie, timp de 24 de ore, pentru efectuarea lucrărilor de mentenanţă prevăzute lunar, astfel încât turiştii care folosesc acest tip de ascensor pentru a ajunge în incinta monumentului istoric să se poată deplasa în siguranţă.

* Consiliul Judeţean Olt a alocat, la aprobarea bugetului pentru anul 2019, peste 16 milioane de lei pentru investiţii în reabilitări şi dotări la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, potrivit preşedintelui instituţiei, Marius Oprescu.

* Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş l-au trimis în judecată pe inculpatul arădean care l-a ucis cu o drujbă pe un bărbat din localitatea timişeană Sânandrei, pentru omor calificat cu premeditare şi alte infracţiuni cu violenţă. Prim-procurorul Parchetului de pe lângă tribunalul Timiş, Mihaela Pop, a declarat că în sarcina inculpatului au mai fost reţinute şi infracţiuni de cruzime, distrugere, violare de domiciliu şi loviri sau alte violenţe.

* Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest şi Primăria Municipiului Timişoara au semnat patru noi contracte de finanţare în cadrul Regio – Programul Operaţional Regional 2014-2020, pentru reabilitarea termică a unui lot de 15 blocuri, valoarea acestora ridicându-se la peste 22 de milioane de lei (circa 4 milioane de euro).

* Filmul "Inimă albastră", regizat de Violeta Bîrlă, o fostă beneficiară a sistemului de protecţie a copilului, cu actriţa Maia Morgenstern în rol principal, va avea premiera joi, la Focşani, a informat Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vrancea.

* Altarul în aer liber din şaua muntelui Şumuleu, unde papa Francisc va oficia liturghia în data de 1 iunie, a intrat într-un proces de renovare, pentru a corespunde cerinţei vizitei papale, potrivit site-ului oficial al evenimentului, pontifex.ro.

* Trei elevi ai Colegiului Naţional "Octavian Goga" din Sibiu, sub coordonarea profesoarei Florentina Ileşan, au câştigat un premiu de 4.500 de lei din partea unei companii multinaţionale cu proiectul "Sistem de economisire a energiei electrice", prin care au conceput un sistem inteligent pe bază de bariere în infraroşu prin care se controlează în mod automat luminile dintr-o locuinţă şi care ţine evidenţa numărului de persoane din încăpere, potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES.

* Coordonatorul Ambulatoriului Integrat din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, medicul Vasile Stănculete, a fost demis din funcţie, în urma unei altercaţii verbale cu reprezentanţii Corpului de Control al ministrului Sănătăţii, a declarat managerul unităţii spitaliceşti, Gigel Capotă.

* O echipă de căutare-salvare canină de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara participă la exerciţiul NATO cu profil medical "Vigorous Warrior 2019" ce are loc la baza militară Cincu, misiunea celor doi câini ciobăneşti şi a conducătorului acestora fiind salvarea persoanelor surprinse sub dărâmături sau izolate în pădure, a informat ISU Hunedoara.

* Primăria municipiului Cluj-Napoca lansează un concurs internaţional pentru amenajarea ansamblului urban "Cetăţuia", câştigătorul urmând să semneze un contract de proiectare de peste 1,5 milioane de lei.

* Peste 4,5 milioane de euro vor fi investiţi, din fonduri europene, pentru realizarea unui centru cultural în incinta bastionului Cetăţii Székely Támadt, precum şi pentru reabilitarea infrastructurii aferente unei străzi din municipiul Odorheiu Secuiesc, judeţul Harghita, potrivit Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru.

* Consiliul Judeţean Olt alocă în acest an pentru întreţinerea drumurilor judeţene 32 de milioane de lei, din aceste fonduri urmând să fie realizate şi lucrările de refacere a unor porţiuni de drum afectate de alunecări de teren în anii trecuţi, a declarat preşedintele CJ, Marius Oprescu, după şedinţa de aprobare a bugetului pentru anul 2019.

* Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a anunţat o serie de măsuri pentru reducerea poluării în oraş, unele dintre acestea vizând restricţionarea sau chiar interzicerea circulaţiei autovehiculelor poluante. Măsurile propuse de Chirica încep de la restricţionarea graduală a circulaţiei autovehiculelor poluante pe timp de zi, în funcţie de nivelul de poluare, până la interzicerea acestora. AGERPRES/(editor: Antonia Niţă, editor online: Simona Aruştei)

Sursa: Agerpres