ŞTIRILE SERII ÎN JUDEŢE – 8 MARTIE

* Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a declarat, vineri, la Târgovişte, că 65% dintre investiţiile care se fac la nivel naţional sunt finanţate din fonduri externe nerambursabile. ''O contribuţie importantă la creşterea economică a ţării noastre o are utilizarea fondurilor europene. Practic, 65% din investiţiile care se fac la nivel naţional sunt finanţate din fonduri externe nerambursabile'', a afirmat Rovana Plumb.

* Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat, vineri, la Suceava, că blocarea bugetului va duce la întârzierea la plată a constructorilor, dar că, în prezent, nu sunt datorii faţă de aceştia. El a apreciat executantul lucrărilor de la şoseaua de centură a Sucevei, care a dat asiguri că investiţia se va finaliza le termenul prevăzut în contract, chiar în condiţiile în care nu se mai pot face plăţi până la aprobarea bugetului. ''Văd că nu este foarte supărat constructorul. Constructorul lucrează, ceea ce este un semn de bună credinţă. Eu văd că reaua credinţă e la alţii care nu ne aprobă bugetul'', a spus Cuc.

* Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat, vineri, la Rădăuţi, că va rezilia contractele cu constructorii ''neserioşi'' şi că, în prezent, se fac demersurile necesare modificarea legislaţiei în acest sens. Ministrul s-a declarat nemulţumit de felul în care unii constructori îşi fac treaba şi încearcă uneori ''să câştige bani nemunciţi'' şi a anunţat că săptămânal va face conferinţe de presă pentru a prezenta stadiul lucrărilor.

* Senatorul Marius Dunca, preşedinte al PSD Braşov, a declarat, vineri, că Klaus Iohannis "nu a construit nimic de când este preşedinte" şi că, din contră, a uzat de funcţie "pentru a bloca", exemplificând cu faptul că actualul şef al statului a făcut 58 de sesizări la Curtea Constituţională. Conform senatorului PSD, şeful statului "nu a prezentat argumente, exemple concrete, cifre" atunci când a criticat bugetul de stat.

* Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Bistriţa, că liderul PSD, Liviu Dragnea, foloseşte Guvernul în scopuri personale, ca pe propria casă de avocatură, în încercarea de a scăpa de problemele penale. Liderul PMP a pus şi întârzierea adoptării bugetului de stat pe seama lipsei de responsabilitate guvernamentală şi pe "mimarea" unei majorităţi parlamentare.

* Preşedintele PNL Bistriţa-Năsăud, Ioan Turc, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, răspunzând la întrebarea unui jurnalist, că "este probabil" ca realizatorul TV Rareş Bogdan să deschisă lista de candidaţi ai partidului pentru alegerile europarlamentare din 26 mai. "Este probabil să fie aşa", a fost reacţia lui Turc.

* O delegaţie formată din 30 de judecători şi procurori, de la toate instanţe de toate nivelurile din întreaga ţară, vor merge în data de 4 aprilie la Bruxelles pentru a discuta cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, căruia îi vor expune motivele protestului magistraţilor români, a anunţat vineri Cristian Danileţ. Judecătorul clujean, care a participat vineri la un nou protest în faţa Palatului de Justiţie din Cluj, alături de alţi câţiva zeci de colegi, a precizat că magistraţii doresc să expună personal în faţa comisarului pentru Justiţie şi a prim-vicepreşedintelui Timmermans situaţia Justiţiei din România.

* Muzeul Judeţean "Ştefan cel Mare" Vaslui a organizat, vineri, simpozionul ştiinţific "Femei celebre ale României Întregite", în cadrul căruia a fost evocată personalitatea unor femei celebre, care au marcat istoria ţării. Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui, Dumitru Buzatu, a făcut referire la controversa iscată în jurul organizării acestui simpozion, din cauza prezenţei pe unul dintre materialele promoţionale a unei fotografii cu Ana Pauker. El a subliniat că situaţia s-a produs din cauza unei erori, dar a menţionat că în istorie au rămas atât personaje care au jucat un rol pozitiv, cât şi oameni care au marcat negativ vremurile şi că cei din urmă îşi au locul lor în istorie.

* Patru copii, dintre care unul la grădiniţă, au fost diagnosticaţi cu scarlatină în ultimele săptămâni în mai multe unităţi de învăţământ din municipiul reşedinţă, aceştia fiind în prezent izolaţi la domiciliu, potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vâlcea. Reprezentanţii DSP au menţionat că în unităţile şcolare unde au fost raportate cazurile de scarlatină s-a făcut dezinfecţia şi nu au mai fost înregistrare noi îmbolnăviri.

* Peste 30 de persoane rănite în timpul unui incendiu urmat de mai multe explozii, la fosta Uzină de Materiale Fotosensibile din Târgu Mureş, care a necesitat activarea planului roşu de intervenţie este scenariul unui exerciţiu organizat, vineri, în cadrul primului Congres Naţional cu participare Internaţională de Medicină de Urgenţă pentru Voluntari, Studenţi şi Tineri Medici. AGERPRES/(AS, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: Agerpres