ŞTIRILE SERII ÎN JUDEŢE – 7 MARTIE

* Vicepremierul Daniel Suciu a declarat, joi, într-o conferinţă de presă la sediul PSD Arad, că Guvernul îşi asumă scrisoarea transmisă de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, către publicaţia Financial Times, arătând că "reflectă exact realitatea sistemului judiciar din România, este o oglindă a ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani". Presa centrală a prezentat, joi, informaţii cu privire la o scrisoare trimisă de Tudorel Toader către Financial Times, în care fostul procuror-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, este criticată, iar ministrul Justiţiei afirmă că aceasta nu trebuie numită în fruntea Parchetului European.

* Vicepremierul Daniel Suciu a declarat, joi, într-o conferinţă de presă la Arad, că este convins că preşedintele Klaus Iohannis va promulga bugetul "în ultima zi" în care va putea face acest lucru, subliniind că legea va fi trimisă de la Parlament spre promulgare în forma în care a ajuns iniţial la şeful statului. El a adăugat că este convins că Iohannis va face tot posibilul pentru a întârzia promulgarea. "După ce vom trimite înapoi la promulgare, e obligat să o facă, dar sunt convins că va uza şi o va face în ultima zi posibil", a spus Suciu.

* Ministrul Turismului, Bogdan Trif, preşedinte al PSD Sibiu, a anunţat că turismul viticol şi gastronomia Sibiului au fost promovate la Târgul de turism de la Berlin, din Germania, ţară de unde au venit, în ultimii ani, cei mai mulţi turişti în ţara noastră. Ministrul Turismului a mai arătat că "Germania este ţara din care au provenit cei mai mulţi turişti în ultimii ani".

* Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va înfiinţa propriile firme care să se ocupe de lucrările de investiţii care nu vor fi finalizate de companiile private, a anunţat, joi, la Botoşani, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc. Acesta susţine că firmele nou-înfiinţate în subordinea CNAIR vor fi "un fel de SMURD" pentru drumuri.

* Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat joi, la Botoşani, că nu va mai tolera întârzieri în execuţia lucrărilor de infrastructură, atât în ceea ce priveşte infrastructura mare, cât şi în ceea ce priveşte lucrările de întreţinere a drumurilor. El a declarat, în cadrul unei întâlniri cu autorităţile din Botoşani, că bugetul alocat pentru lucrările de întreţinere este cu 228% mai mare faţă de anul precedent.

* Preşedintele Uniunii Federative a Naţionalităţilor Europene (FUEN), Vincze Loránt, candidat pe lista UDMR pentru alegerile europarlamentare, a declarat joi, la Târgu Mureş, că ar fi o greşeală să se destrame o parte a familiei Partidului Popular European (PPE) prin excluderea principalei formaţiuni politice aflată la guvernare în Ungaria, Fidesz.

* Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsák Balázs, a declarat, joi, după ce Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a anulat hotărârea Tribunalului UE şi decizia Comisiei Europene prin care s-a refuzat înregistrarea iniţiativei cetăţeneşti europene (ICE) "Politica de coeziune pentru egalitatea regiunilor şi menţinerea culturilor regionale", că prin această decizie pot să câştige nu doar secuii şi aliaţii lor din Ţara Bascilor, ci toate ţările UE, inclusiv România şi Slovacia, care s-au opus.

* Consulul Republicii Federale Germania, Hans E. Tischler, a declarat joi, că investitorii germani din Transilvania intenţionează să îşi menţină afacerile pentru că se simt bine aici. Hans E. Tischler a precizat că vizitează foarte des reprezentanţe de firme germane, în toată Transilvania, şi constată că firmele germane se simt în continuare bine aici şi doresc să rămână. Potrivit sursei citate, în ultimii 12 ani, firmele germane au creat sute de mii de locuri de muncă în Transilvania.

* Centrul Maritim de Coordonare a Căutării (MRCC) a dispus, joi, extinderea limitei de cercetare aeriană până la 70 de mile în larg a celor trei pescari care au dispărut la bordul unei bărci, iar navele de patrulare au misiunea să efectueze căutarea până la 50 de mile, potrivit şefului Serviciului SAR, Dumitru Bucureşteanu. Conform sursei citate, după aproximativ 12 ore de la semnalarea dispariţiei bărcii pescăreşti cu cei trei oameni la bord, din zona Pescăriei 2 Mai, operaţiunii de căutare şi salvare, iniţiată de MRCC Constanţa, cu implicarea Gărzii de Coastă şi ARSVOM, li s-au alăturat şi omologii bulgari.

* Curtea de Apel Ploieşti a admis, joi, contestaţia formulată de fostul deputat Sebastian Ghiţă şi a decis revocarea măsurii arestării preventive emisă pe numele acestuia în dosarul în dosarul în care acesta este cercetat de DNA Ploieşti pentru trafic de influenţă, spălare a banilor şi constituirea unui grup infracţional organizat. AGERPRES/(AS, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa: Agerpres