ŞTIRILE SERII ÎN JUDEŢE – 7 FEBRUARIE

* Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu a declarat joi, la Cluj, că nu a văzut încă echivalarea pe care ministerul i-ar fi dat-o, în anii trecuţi, lui Matteo Politi, italianul care pretindea că este medic de chirurgie plastică, însă a subliniat că recunoaşterea diplomei nu înseamnă şi intrarea în profesie. Întrebată, în cadrul unei conferinţe de presă, ce poate spune despre afirmaţiile avocatului lui Politi, care a susţinut că diplomele italianului au fost recunoscute de Ministerul Educaţiei, Ecaterina Andronescu a răspuns că trebuie să analizeze acest caz.

* Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, afirmă că este de neacceptat ca elevii să fie meditaţi chiar de către profesorul lor de la clasă sau să facă orele de after school cu învăţătoarea lor şi afirmă că ar fi necesare anumite reglementări legislative în acest sens. În opinia ministrului, meditaţiile reprezintă un fenomen extrem de complex, care ar trebui analizat corespunzător şi luate anumite măsuri.

* Situaţii ca cea de la Prahova, unde un tânăr a înjunghiat o profesoară, sunt de neacceptat şi trebuie gândite măsuri noi de întărire a pazei şcolilor, a afirmat, joi, la Cluj, ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu. Ea a precizat că a discutat cu inspectorul general al IŞJ Prahova, care a subliniat că şcoala avea doi paznici, iar prin faţa ei patrulau jandarmi. În aceste condiţii, consideră ministrul, trebuie discutate măsuri suplimentare de siguranţă a şcolilor, pentru că este inacceptabil ca viaţa profesorilor sau a elevilor să fie pusă în pericol.

* Ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat joi, la Iernut, că anunţul Black Sea Oil & Gas de începere a exploatării perimetrelor din Marea Neagră este cea mai tare veste pe care a primit-o. "Black Sea Oil & Gas a anunţat că începe exploatarea perimetrelor din Marea Neagră. Cred că este cea mai tare veste pe are am primit-o. La începutul săptămânii am semnat autorizaţia şi ei, după ce le-am semnat autorizaţia, cu destul de multă celeritate au declarat public că se apucă de exploatare (…)", a declarat Anton Anton.

* Ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat joi, la Iernut, că are în vedere modificarea OUG 114/2018, care introduce aşa-numita "taxă pe lăcomie", în special pentru producătorii pe cărbune, care sunt sufocaţi de certificatele de emisii de gaze cu efect de seră. Anton Anton a precizat că doreşte modificarea OUG 114/2018 în sensul exceptării de la plată a producători de cărbune, "aşa cum sunt exceptaţi producătorii de energie termică pentru oraşe".

* Prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, afirmă că Lia Olguţa Vasilescu trebuie să renunţe la nominalizarea sa la Ministerul Dezvoltării, după ce preşedintele Klaus Iohannis a refuzat joi, din nou, numirea ei. Potrivit Ralucăi Turcan, "Liviu Dragnea se foloseşte cinic şi profund mincinos de respingerea nominalizării Olguţei Vasilescu la Ministerul Dezvoltării ca să se spele pe mâini de cea mai mare crimă economică pe care a patronat-o: sacrificarea investiţiilor publice şi compromiterea dezvoltării României."

* Partidului Democraţiei şi Solidarităţii – Demos a decis să ofere prima poziţie din lista pentru alegerile europarlamentare unei activiste rome pentru drepturile omului, care locuieşte de şapte ani la Pata Rât, în apropierea rampei de gunoi a municipiului Cluj-Napoca. Candidatura Lindei Greta Zsiga, de 37 de ani, a fost anunţată, joi, de purtătorul de cuvânt al Partidului Democraţiei şi Solidarităţii – Demos, Claudiu Turcuş, în cadrul unei conferinţe de presă organizată în apropierea rampei de gunoi a municipiului Cluj-Napoca de la Pata Rât.

* Aproape 100 de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Tulcea au protestat, joi după-amiază, în curtea unităţii, pentru a doua zi consecutiv, împotriva reducerii sporurilor de care beneficiau până la începutul acestui an. Vicepreşedinta filialei teritoriale a Sanitas, Dana Cazacu, a declarat, pentru AGERPRES, că cele mai mari pierderi, de până la 1.000 de lei, le înregistrează asistenţii medicali, infirmierele şi îngrijitoarele şi că există un medic de Medicină Legală care luna aceasta a încasat o leafă redusă cu 3.700 de lei faţă de cea de luna trecută.

* Aproximativ 100 de persoane, membre ale Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi, au protestat, joi, în faţa Prefecturii. Liderul USLIP Iaşi, Laviniu Lăcustă, susţine că sindicaliştii sut nemulţumiţi de faptul că 700 de persoane care formează personalul didactic din cadrul Centrului de Resurse şi Asistenţă Educaţională, personalul de la conducerea unităţilor şcolare, dar şi personalul auxiliar din şcoli, nu beneficiază de sporul de stres. AGERPRES/(AS, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: Agerpres