ŞTIRILE SERII ÎN JUDEŢE – 6 MAI

* Mai multe clădiri din zona centrală a municipiului Sibiu au fost renovate sau cel puţin zugrăvite înainte de Summitul Uniunii Europene care va avea loc joi, în sediul Primăriei din Piaţa Mare situate în centrul istoric al oraşului. În centrul Sibiului au fost montate corturi de mari dimensiuni, pentru buna desfăşurare a lucrărilor Summitului UE.

* Primăria municipiului Sibiu a decis, luni, interzicerea mitingurilor şi a comercializării de băuturi alcoolice în zona Summitului UE, adică în Piaţa Mare, Piaţa Mică, Piaţa Huet şi bulevardul Nicolae Bălcescu din centrul istoric. Hotărârea a fost luată, luni, într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local Sibiu.

* Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a anunţat luni, la Bistriţa, că la mijlocul lunii iunie, va fi lansată o schemă de ajutor de stat pentru agenţii economici care dezvoltă investiţii în domeniul reciclării. Potrivit Graţielei Gavrilescu, suma maximă ce poate fi accesată de un operator economic va fi de 5 milioane de lei.

* Ministerul Sănătăţii a cerut Direcţiei de Sănătate Publică Mehedinţi să verifice modul în care Spitalul Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu-Severin a respectat procedurile în cazul celor patru pacienţi cu infecţii nosocomiale, informează un comunicat de presă.

* Directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj, Adela Golea, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că vizita inopinată a ministrului Sorina Pintea în unitatea pe care o reprezintă poate fi utilă, dacă are urmări benefice. La rândul său, Consiliul Judeţean (CJ) Cluj îi cere ministrului Sorina Pintea să nu mai folosească Sănătatea în campania electorală, după ce aceasta a formulat o serie de critici despre Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj.

* Cei peste 1.000 de medici rezidenţi din centrul universitar Târgu Mureş şi-au manifestat, luni, indignarea faţă de majorarea cotizaţiei lunare de la 5 lei, la 50 de lei, în baza unei decizii a Colegiului Medicilor din România, care le-a fost adusă la cunoştinţă de către Colegiul Medicilor Mureş.

* Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Maricel Popa, a semnat, luni, contractul pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de reabilitare a celui mai mare spital de copii din Moldova, Spitalul de Pediatrie "Sfânta Maria" din Iaşi. Lucrările vor fi efectuate cu fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional, valoarea acestora fiind de peste 121 milioane de lei.

* Peste 150 de elevi focşăneni au putut vedea cu ajutorul tehnologiei microbii care trăiesc pe mâinile lor şi au învăţat să se spele corect în cadrul unui eveniment desfăşurat luni, la Spitalul Judeţean de Urgenţă "Sf. Pantelimon" din Focşani, dedicat Zilei Mondiale a Igienei Mâinilor.

* O orgă portabilă de procesiune, realizată în anul 1752, care face parte din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, va putea fi auzită în cadrul Festivalului de muzică barocă "La Stravaganza", care are loc la Cluj-Napoca săptămâna aceasta. Orga a fost realizată la Sighişoara, de Johann Baumgarten, fiind restaurată acum câţiva ani.

* Un muncitor de la Uzina Mecanică Sadu, din judeţul Gorj, a fost transportat luni de urgenţă la spital, după ce a fost muşcat de o viperă la intrarea într-un depozit din incinta fabricii, informează Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj. Muncitorului i s-a administrat ser antiviperin, fiind în afara pericolului.

* Zece cetăţeni din Irak şi Siria, cu vârste între 6 şi 46 de ani, au fost depistaţi de poliţişti la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Calafat, judeţul Dolj, în timp ce încercau să intre ilegal în ţară, ascunşi într-un microbuz condus de un cetăţean bulgar, printre geamuri termopan. AGERPRES/(AS, editor: Karina Olteanu, editor online: Gabriela Badea) 

Sursa: Agerpres