ŞTIRILE SERII ÎN JUDEŢE – 6 FEBRUARIE

* O campanie online de strângere de semnături pentru susţinerea construirii cu fonduri europene a unui spital regional de urgenţă în Oltenia a fost iniţiată de organizaţiile PNL din regiune, scopul ei fiind acela de a determina autorităţile să realizeze cu prioritate acest proiect, potrivit preşedintelui PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican. Liderul liberalilor vâlceni a precizat, miercuri, că demersul liberalilor olteni a plecat de la faptul că, deşi actualii guvernanţi au promis încă din 2016 că vor realiza opt astfel de spitale în ţară, până acum nu s-a făcut niciun pas concret în acest sens, proiectul fiind în momentul de faţă blocat.

* Prefectul de Alba, Dănuţ Emil Hălălai, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă în care a fost prezentat detaliat modul în care s-a intervenit pentru localizarea şi lichidarea incendiului de proporţii izbucnit la o fabrică de condimente din Alba Iulia, că în perioada următoare vor fi intensificate controalele în vederea verificării în special a societăţilor care nu dispun de autorizaţie de securitate la incendiu. De asemenea, a adăugat Hălălai, se va solicita verificarea debitului hidranţilor existenţi atât pe platformele industriale, cât şi pe domeniul public.

* Primii pompieri militari care au ajuns sâmbătă dimineaţa la incendiul care, în final, a mistuit cea mai mare fabrică de condimente alimentare din România şi care s-a manifestat generalizat pe o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi, cu flăcări de zeci de metri, au primit miercuri din partea Instituţiei Prefectului judeţul Alba câte o diplomă pentru "curajul, abnegaţia şi efortul" de care au dat dovadă într-o "situaţie excepţională". "Servesc Patria!" a fost mesajul scurt pe care cei 20 de pompieri l-au rostit în momentul în care prefectul Dănuţ Emil Hălălai le-a înmânat diplomele şi care, la rândul său, a spus că se înclină în faţa lor.

* Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, Vasile Rîmbu, a declarat într-o conferinţă de presă, miercuri, că este necesară separarea activităţii medicilor şi, în general, a personalului medical, din spitalele publice de cea din spitalele private, şi s-ar impune promovarea unei iniţiative legislative în acest sens, pentru ca unităţile spitalele de stat să nu mai fie ''piaţă de selectare a pacienţilor'', cum este în prezent.

* În bagajele unui cetăţean grec care încerca să intre în România prin punctul de trecere a frontierei Giurgiu-Ruse, de la graniţa cu Bulgaria, au fost descoperite 12 kilograme de canabis, arată un comunicat al IPJ, transmis miercuri AGERPRES. În urma probatoriului administrat, faţă de cetăţeanul străin a fost luată măsura reţinerii pentru 24 de ore, pentru săvârşirea infracţiunii de introducere în ţară, fără drept, a drogurilor de risc. Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă Giurgiu, urmând să fie prezentat Tribunalului Giurgiu cu propunere de arestare preventivă.

* Autorul atentatului terorist de la Mall Brăila a primit încă o lună de arest preventiv, după ce judecătorii au admis, miercuri, propunerea procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila de prelungire a mandatului până pe data de 11 martie inclusiv. Procurorul criminalist din cadrul Parchetului de la Tribunalul Brăila, Mircea Ciutac, care se ocupă de acest caz, a primit săptămâna trecută de la Institutul Naţional de Medicină legală (INML) "Mina Minovici" rezultatul expertizei psihiatrice a lui Marius Valentin Parfenie, din care reiese că acesta "are discernământ şi nu are vreo problemă psihică". AGERPRES/(AS, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa: Agerpres