ŞTIRILE SERII ÎN JUDEŢE – 31 MAI

* Bisericile catolice din Miercurea Ciuc vor fi deschise toată noaptea pentru pelerinii care doresc să se odihnească sau să poposească în lăcaşurile de cult, în drumul lor către Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc, unde Papa Francisc va oficia o liturghie sâmbătă, în a doua zi a vizitei sale apostolice în România. Potrivit programului făcut public de organizatori, vineri seara, de la ora 19,00, credincioşii sunt aşteptaţi în bisericile din oraş pentru a asista la slujbă, iar apoi acestea vor rămâne deschise până dimineaţă.

* Crucea şi inelul lui Iuliu Hossu, primite de la Papa Paul al VI-lea, mantia, mănuşile şi toiagul lui Valeriu Traian Frenţiu, reverenda şi zucchetto (boneta – n.r.) lui Ioan Suciu, o cruce aparţinând lui Vasile Aftenie, dar şi alte obiecte care au aparţinut celor şapte episcopi martiri care vor fi beatificaţi duminică de către Papa Francisc vor putea fi văzute în cadrul unei expoziţii inedite găzduite, la acest sfârşit de săptămână, de Catedrala "Sfânta Treime" din Blaj.

* Rude ale celor şapte episcopi martiri care vor fi beatificaţi duminică de către Papa Francisc se vor afla pe Câmpia Libertăţii, alături de zecile de mii de pelerini aşteptaţi la eveniment. "În zona cu scaune din faţă, acolo unde sunt şi autorităţile civile sau autorităţile bisericeşti, va fi prezent un număr însemnat de urmaşi ai martirilor. Avem urmaşi din toate familiile martirilor. Avem nepoţi de frate chiar, cum ar fi cazul episcopului Vasile Aftenie sau al cardinalului Iuliu Hossu", a declarat, pentru AGERPRES, vicarul general al Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş, Cristian Barta.

* O femeie cu patru copii au fost luaţi, vineri, de viitură în localitatea prahoveană Sângeru, femeia fiind salvată de un cetăţean, dar copiii sunt căutaţi de echipajele de pompieri, informează ISU Prahova. "În localitatea Sângeru, viitura o surprins o femeie şi patru copii. Femeia a fost salvată de un cetăţean şi copiii sunt căutaţi de către echipajele de pompieri. Vârstele sunt cuprinse între 9 luni şi 6 ani. 30 de pompieri militari fac eforturi susţinute pentru a salva copiii", precizează ISU Prahova.

* Un drum comunal din comuna Lapoş, judeţul Prahova, este blocat din cauza unei viituri produse vineri după-amiază, iar 30 de persoane au fost evacuate, informează ISU Prahova. Conform sursei citate, au fost inundate în Lapoş şapte locuinţe. Pompierii prahoveni se deplasează în zona cu probleme pentru a interveni. Ploaia a mai creat probleme în Prahova pe DN1 în Albeşti, precum şi pe DJ 102R la Mizil.

* O viitură s-a produs vineri după-amiază pe DN 10 între localităţile buzoiene Vipereşti şi Cislău, circulaţia fiind întreruptă din cauza aluviunilor şi a apei care a ajuns la 30-40 de cm pe carosabil, conform Prefecturii Buzău. Totodată, în satul Tronari, comuna Vipereşti, 10 gospodării au fost inundate, iar trei persoane, o femeie, un copil şi un bărbat, au fost date iniţial dispărute, dar au fost găsite, iar pârâul Nişcov a inundat o casă şi mai multe beciuri.

* Un număr de şase case au rămas izolate vineri după-amiază în satul Valea Caprei, comuna buzoiană Tisău, şi şapte punţi pietonale au fost distruse din cauza unei viituri pe pârâul Nişcov, a anunţat Prefectura Buzău. Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Buzău, Gabriel Cozma, 12 presoane de pe malul drept al pârâului Nişcov sunt izolate în urma distrugerii punţilor pietonale, dar, deocamdată, nu se impun măsuri de evacuare, persoanele fiind în siguranţă.

* Un copil de opt luni a murit, iar altul de patru luni este internat într-un spital din Timişoara, ambii minori din oraşul Uricani, în Valea Jiului, fiind diagnosticaţi ca suspecţi de meningită, a declarat vineri, pentru AGERPRES, medicul şef al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, dr. Cecilia Birău.

* Pentru prima dată în România, un grup de tineri deţinuţi în Centrul Educativ Buziaş "vor rejudeca" la Curtea de Apel Timişoara, luni, un proces penal simulat în care au fost inculpaţi colegi de-ai lor. Procesul va fi public, iar din audienţă vor face parte elevi ai Colegiului Tehnic "Emanuil Ungureanu" din Timişoara, precum şi jurnalişti acreditaţi pe lângă Curtea de Apel Timişoara, care sunt aşteptaţi la sala de judecată, în condiţiile în care tinerii şi-au dat acceptul să fie filmaţi şi eventual, intervievaţi.

* Ziua Întreprinzătorilor din România a fost sărbătorită vineri, la Brăila, municipiu desemnat capitala antreprenoriatului în 2019, la evenimentul organizat de Consiliul Naţional al IMM-urilor fiind prezenţi peste 250 de invitaţi din toată ţara. Preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor din România, Florin Jianu, a felicitat cu această ocazie administraţia locală pentru primirea titlului de capitală a antreprenoriatului în 2019 şi a precizat că trofeul primit reprezintă un simbol al relaţiei antreprenorilor cu mediul public şi cu administraţia.

* Satul Sfântu Gheorghe, una din comunităţile izolate din Delta Dunării, are un post de radio comunitar, primul din România, iar o staţie locală similară va fi deschisă sâmbătă în satul Vârvoru de Jos, a declarat vineri, pentru AGERPRES, unul din reprezentanţii coordonatorilor proiectului din partea asociaţiei ActiveWatch, Liana Ganea. Postul de radio din Deltă emite pe frecvenţa 89,9 FM, a început să funcţioneze joi, iar primele emisiuni au inclus ştiri locale, anunţuri de la autoritatea locală şi interviuri cu lideri ai comunităţii.

* Muzeul de Istorie din Suceava a găzduit, vineri, vernisajul primei expoziţii de artă tibetană din România, care prezintă piese din colecţia lui Heinrich Harrer, autorul romanului autobiografic "Şapte ani în Tibet". Evenimentul a avut loc graţie sprijinului Muzeului Naţional din Liechtenstein cu care muzeul sucevean are o colaborare de mai mulţi ani. AGERPRES/(AS, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: Agerpres