ŞTIRILE SERII ÎN JUDEŢE – 31 IANUARIE

* Comisarul european pentru educaţie, cultură, tineret şi sport, Tibor Navracsics, a declarat joi, la Miercurea Ciuc, că vizita Papei Francisc este, probabil, cel mai important eveniment din România, în perioada în care deţine preşedinţia Consiliului UE şi reprezintă o oportunitate pentru regiune. "A fost menţionată (în discuţii – n.r.) şi vizita Papei aici, în judeţul Harghita, pentru că este, probabil, cel mai important eveniment din următoarele 6 luni, când România deţine preşedinţia Consiliului UE . (…) În opinia mea, este o mare oportunitate pentru regiune să-şi sporească imaginea şi să prezinte lumii comorile acestei zone, să atragă mai mulţi turişti, având şansa să dea şi un impuls economiei locale şi regionale", a declarat Tibor Navracsics.

* Vicepreşedintele liberal Florin Roman a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că PNL nu renunţă la intenţia de revocare a lui Liviu Dragnea de la conducerea Camerei Deputaţilor, el adăugând că, pe fondul "dezertărilor" din PSD şi în ziua în care vor fi mai puţini parlamentari social-democraţi "la muncă", va fi introdusă această procedură. Acesta a adăugat că, din punctul său de vedere, este "inacceptabil" ca un condamnat penal să fie "cocoţat" în scaunul de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

* Deputatul Adrian Todoran, preşedintele PMP Maramureş, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că deocamdată nu s-a discutat lista de candidaţi pentru europarlamentare, menţionând, totodată, că prezenţa pe aceasta a fostului preşedintele al PMP, Traian Băsescu, fost şef al statului, "ar fi un câştig pentru România". Acesta a susţinut că o prezenţă masivă la vot pentru candidaţii la europarlamentare ar putea dezavantaja candidaţii PSD. "Prezenţa mare la vot ar putea dezavantaja în mod clar PSD-ul. Primii perdanţi vor fi cei din PSD", a menţionat liderul PMP Maramureş.

* ALDE va participa, după toate probabilităţile, singură la alegerile europarlamentare din luna mai şi nu împreună cu PSD, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, liderul ALDE Alba, Ioan Lazăr. "Ieri şi alaltăieri (marţi şi miercuri -n.r.) am participat la Bucureşti la şedinţa Biroului Executiv. (…). După toate probabilităţile, ALDE va participa la alegerile europarlamentare singur, nu împreună cu colegii de coaliţie, aşa cum s-a tot vehiculat. Nu s-a discutat deocamdată concret, nu s-a stabilit, dar, repet, după toate probabilităţile, ALDE va participa singur la alegerile europarlamentare", a spus Ioan Lazăr.

* Primarul Constanţei, Decebal Făgădău, a menţionat, joi, că nu intenţionează să plece din PSD şi că la alegerile europarlamentare îi va susţine pe candidaţii social-democraţi. Făgădău, preşedinte al organizaţiei municipale PSD Constanţa, a făcut precizarea respectivă într-o conferinţă de presă, după ce preşedintele Pro România, Victor Ponta, a afirmat că îl provoacă pe primarul Constanţei să evite să susţină PSD la viitoarele alegeri pentru Parlamentul European şi să militeze pentru Corina Creţu, comisar european ce a trecut de la social-democraţi în partidul fostului premier.

* Gălăţenii care s-au prezentat joi la ghişeele Direcţiei de Fiscalitate din cadrul Primăriei municipiului Galaţi, Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă sau chiar la ghişeul de bilete al Teatrului Dramatic "Fani Tardini" au remarcat faptul că angajaţii respectivelor instituţii poartă măşti de protecţie. "Măsura a fost luată, în general, în instituţiile şi birourile în care se lucrează direct cu publicul, conducătorii acestor servicii recomandându-le angajaţilor să ia diverse măsuri pentru a se proteja de gripă şi, totodată, pentru a-i proteja şi pe cei cu care intră în contact", a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Corina Dobre.

* Poliţiştii au întocmit dosar penal şi efectuează cercetări privind infracţiunea de trafic de produse sau substanţe toxice în cazul ouălor contaminate cu fipronil ce provin de la o fermă din judeţul Olt, a precizat, joi, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt, Alexandra Dicu. "Poliţiştii din cadrul Biroului Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase Olt au întocmit dosar penal, desfăşurând cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de traficul de produse sau substanţe toxice. Cercetările sunt în cauză, nu pe numele unei persoane", a spus Alexandra Dicu.

* Marius Horia Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, a fost găsit în incompatibilitate de Agenţia Naţională de Integritate. Potrivit unui comunicat al ANI transmis joi AGERPRES, Agenţia Naţională de Integritate a constatat faptul că Marius Horia Ţuţuianu, actualmente preşedinte al CJ Constanţa, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 decembrie 2012 – 30 martie 2016, întrucât a exercitat simultan funcţia de consilier judeţean şi pe cea de preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Neptun Olimp SA, realizând venituri de natură salarială de la societatea comercială.

* Poliţiştii de la IPJ Călăraşi au efectuat miercuri 21 de percheziţii domiciliare şi două controale economice, în judeţul Călăraşi, la persoane bănuite de furt şi braconaj piscicol. Un număr de 22 de persoane au fost reţinute pentru 24 de ore. Din cercetări a reieşit că, de la sfârşitul anului trecut, persoanele în cauză ar fi sustras peşte din amenajări piscicole, folosind fără drept instrumente interzise prin lege. AGERPRES/(AS, editor: Karina Olteanu, editor online: Gabriela Badea)

Sursa: Agerpres