ŞTIRILE SERII ÎN JUDEŢE – 30 MAI

* Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, Adrian Veştea, a propus, joi, recompensarea cu o diplomă sau o plachetă a poliţistului german, care a devenit celebru după implicarea sa în procesul de vot din Munchen. Veştea le-a propus consilierilor judeţeni, în cadrul şedinţei de joi, să urmărească un filmuleţ în care era relatat modul în care a reacţionat poliţistul german cu origini braşovene în momentul în care a trebuit să-i anunţe pe oamenii care stăteau la coadă că s-au închis urnele.

* Liberalului moldovean Andrei Năstase, absolvent al Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava, i se va conferi titlul de "Cetăţean de Onoare" al municipiului reşedinţă de judeţ, după ce consilierii locali au votat în favoarea proiectului de hotărâre promovat în acest sens. Andrei Năstase este avocat şi preşedinte al Partidului Politic "Platforma Demnitate şi Adevăr" (PPDA).

* Peste 100 de protestatari au participat, joi, la un miting în faţa Prefecturii Dâmboviţa, pentru susţinerea salariaţilor de la Electroaparataj ce sunt în grevă de circa o lună. Organizatorul acţiunii a fost CNS Cartel Alfa Dâmboviţa, iar la protest au participat sindicalişti din ţară şi salariaţi ai Electroaparataj Târgovişte. Sindicaliştii reclamă salariile mici şi lipsa dialogului social.

* Plajele de pe litoralul românesc sunt sufocate de deşeuri de la începerea sezonului estival, cel mai frecvent fiind întâlnite reziduurile de material polimeric artificial (varietăţi de plastic), iar cel mai murdar sector de plajă este identificat la Eforie, se arată într-un comunicat de presă transmis joi de organizaţia ecologistă Mare Nostrum.

* Reprezentanţii Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) şi-au exprimat, joi, indignarea faţă de decizia autorităţilor harghitene de a închide Cimitirul Eroilor din Valea Uzului şi au anunţat că se alătură persoanelor care se vor deplasa luna viitoare în această localitate pentru a sărbători Ziua Eroilor.

* ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei şi Arhiepiscopul Craiovei, a afirmat, în cuvântul de deschidere a ediţiei din acest an a Simpozionului naţional "Constantin Noica", care se desfăşoară în aceste zile la Craiova, că ansamblul de valori practice şi duhovniceşti, rezultate din predispoziţia omului spre cultură, a fost preluat şi încreştinat de Biserică, iar dacă Scriptura nu vorbeşte despre cultură, vorbeşte la tot pasul despre îmbunătăţirea, înălţarea, purificarea şi desăvârşirea omului.

* Statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria de la Şumuleu Ciuc va fi scoasă din biserica fraciscană, pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial, şi va fi dusă la altarul de unde Papa Francisc va oficia Sfânta Liturghie, a declarat, pentru AGERPRES, părintele Veres Stelian, membru în comisia de organizare a vizitei papale. AGERPRES/(AS, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa: Agerpres