ŞTIRILE SERII ÎN JUDEŢE – 3 APRILIE

* Noul Centru naţional de radioterapie inaugurat, miercuri, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din municipiul Baia Mare va putea asigura tratarea oricărui pacient din ţară, a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, prezentă la eveniment. Potrivit ministrului Sănătăţii, prin noul Centru naţional de radioterapie din cadrul SJU Baia Mare vor putea fi trataţi aproape 700 de pacienţi, iar după montarea celui de-al doilea aparat numărul se va dubla, ajungând la 1.400 de pacienţi trataţi anual.

* Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că, în principiu, observaţiile referitoare la justiţie ale prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, sunt îndreptăţite, dar că el nu are cunoştinţă de eventuale intervenţii ale Guvernului în perioada următoare. "(…) Da, e ok ce spune, dar eu nu am informaţii că cineva vrea să dea ordonanţe de urgenţă", a spus Kelemen Hunor. Comisia Europeană a avertizat miercuri România să revină pe calea unui proces de reformă în justiţie corect şi să se abţină de la orice măsuri care ar însemna regres în privinţa statului de drept.

* Ziua Jandarmeriei Române a fost sărbătorită, miercuri, în mai multe oraşe din ţară, printr-o serie de acţiuni menite să promoveze activitatea jandarmilor, dar şi prin ceremonialuri militare şi religioase, cu această ocazie fiind avansaţi în grad mai mulţi angajaţi ai instituţiei.

* Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi, Costel Fotea, a semnat, miercuri, contractul de finanţare pentru proiectul "Extindere, modernizare şi dotare a Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU), Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei", în valoare de peste 6.6 milioane lei, aceasta fiind primul contract privind UPU semnat în Regiunea Sud-Est.

* Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vrancea, Marian Oprişan, a inaugurat, miercuri, lucrările de extindere şi modernizare la sistemul de alimentare cu apă şi canalizare la Panciu şi Străoane, în cadrul contractului "Reţele apă şi canalizare în gruparea Panciu şi UAT Mărăşeşti" în valoare de 30.255.022 lei, care va deservi o populaţie de peste 20.000 de locuitori.

* TVR şi Primăria Braşov au avut, miercuri, primele discuţii oficiale privind organizarea în parteneriat a ediţiei de anul acesta a Festivalului Cerbul de Aur, reprezentanţii municipalităţi braşovene propunând luarea în calcul a unei alte locaţii pentru desfăşurarea evenimentului, care, până acum, a avut loc în Piaţa Sfatului. "Le-am cerut partenerilor de la TVR să facă o simulare şi pentru o altă locaţie a festivalului, ca de exemplu Arena Ion Ţiriac, unde am avut deschiderea Festivalului Olimpic al Tineretului European, în 2013 (…)", a spus primarul Braşovului, George Scripcaru.

* Ministerul Mediului şi-a dat, miercuri, acordul pentru recoltarea ursului care, în ultimele două săptămâni, a ucis câteva zeci de animale din mai multe gospodării situate pe raza comunelor Colţi şi Pănătău, a anunţat Biroul de presă al Instituţiei Prefectului Buzău.

* Cel mai important monument de for public din România – Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan din Alba Iulia, ridicat în perioada interbelică prin contribuţia populaţiei, a fost, din nou, profanat de necunoscuţi, care şi-au scris cu carioca iniţialele sau prenumele pe baza faţadei estice. Periodic, obeliscul ridicat în memoria conducătorilor Răscoalei din Transilvania din 1784 este vandalizat.

* Două persoane au fost legitimate de jandarmi, miercuri, şi le-a fost confiscat un banner pe care au vrut să-l afişeze la manifestările organizate la Cluj de Ziua Jandarmeriei. Bannerul avea mesajul "În An Centenar, Jandarmeria Română a reprimat brutal protestul paşnic a 100.000 de cetăţeni. Să vă fie ruşine!". Ulterior, jandarmii au returnat bannerul proprietarilor.

* Autorităţile vor monitoriza calitatea apelor subterane, după ce o cantitate de îngrăşământ lichid s-a scurs în sol, dintr-un vagon cisternă, în gara Siculeni, Garda de Mediu urmând să impună CFR Marfă luarea de măsuri pentru ecologizarea zonei. Îngrăşământul lichid de tip URAN din vagonul fisurat aflat în gara Siculeni va fi transvazat într-un alt vagon cisternă, care va veni de la Târgu Mureş în cursul serii, zona fiind asigurată de jandarmi şi de pompieri.

* Militarii Detaşamentului de Apărare Antiaeriană "Liliecii Negri" din Braşov s-au întors acasă, după o misiune de şase luni, în care au făcut parte din Grupul de Luptă din Polonia, condus de către SUA şi subordonat Brigăzii 15 Mecanizate poloneze, a informat miercuri, într-un comunicat, Brigada 2 Vânători de Munte "Sarmizegetusa" Braşov. AGERPRES/(AS, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: Agerpres