ŞTIRILE SERII ÎN JUDEŢE – 29 MARTIE

* Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a lansat, la Bistriţa, cea de-a cincea etapă de finanţare a lucrărilor de cadastru general, suma alocată fiind de aproximativ 280 de milioane de lei, potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES.

* 185.000 de puieţi forestieri din pepinierele proprii vor fi plantaţi în acest an de Direcţia Silvică Sălaj în cadrul programului de regenerare a pădurilor pentru 2019, startul campaniei fiind dat vineri, printr-o acţiune de plantare la care au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice, silvicultorilor, Poliţiei, Jandarmeriei şi Agenţiei de Protecţia a Mediului.

* Primarul localităţii prahovene Şotrile, Daniel Bogdan Davidescu, a fost condamnat cu suspendare pentru pornografie infantilă şi trimis să facă muncă în folosul comunităţii la grădiniţă, şcoală sau primărie. Instanţa a stabilit şi un termen de supraveghere de patru ani.

* Fostul primar al municipiului Galaţi Dumitru Nicolae, care a deţinut funcţia de edil-şef timp de trei mandate, în perioada 2000 – 2012, a decedat la locuinţa sa din oraş. Dumitru Nicolae, de 79 ani, suferea de mai multe afecţiuni cronice şi a fost internat de mai multe ori în ultima perioadă în spital.

* Primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, a declarat că toate contractele administraţiei locale se vor scumpi cu aproximativ 30%, din cauza creşterii preţului bitumului şi majorării salariilor în domeniul construcţiilor.

* Zece copii cu diverse malformaţii congenitale au fost operaţi săptămâna aceasta de o echipă de medici de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, coordonată de dr. Mircia Aurel Ardelean, din Salzburg, în cadrul unui workshop demonstrativ de chirurgie pediatrică. Managerul spitalului, Andras Nagy Robert, a declarat că 40 de medici specialişti, 18 din judeţul Covasna şi 22 din afara acestuia, au putut urmări live intervenţiile chirugicale transmise din sala de operaţie.

* Caporalul Laurenţiu Cobzaru şi angajatul ISU Brăila Costel Mazâlu vor participa la "Maratonul Nisipului" de la Mamaia, unul dintre primele maratoane din Europa care se desfăşoară integral pe nisip, pentru susţinerea campaniei "#colorămîmpreună. Dăm viaţă secţiei de Pediatrie", care are drept scop crearea unor "condiţii minime" pentru copiii internaţi în Secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, potrivit organizatorilor proiectului.

* Peste 2.500 de copii din judeţul Bistriţa-Năsăud au cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate, potrivit evidenţelor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, iar aproximativ un sfert dintre ei au rămas în grija rudelor. Datele au fost făcute publice vineri de deputatul USR de Bistriţa-Năsăud, Cristina Iurişniţi, preşedinta Comisiei pentru egalitate de şanse între femei şi bărbaţi.

* Direcţia de Sănătate Publică Tulcea desfăşoară o anchetă epidemiologică în care sunt implicaţi circa 100 de copii din diferite unităţi din municipiu, după ce o elevă a Liceului pedagogic "Ion Creangă" a fost internată cu diagnosticul de tuberculoză la Spitalul Judeţean de Urgenţă.

* Consilierii judeţeni din Tulcea au aprobat modificarea organigramei Aeroportului internaţional "Delta Dunării", instituţia urmând să angajeze zece persoane pentru propriul serviciu de pază. "Acum, aeroportul plăteşte 74.000 de lei pe lună pentru pază iar dacă vom organiza această activitate cu personal propriu, se va face o economie de aproape 20.000 de lei pe lună", a declarat directorul aeroportului, Stoian Vâlcu.

* Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă va folosi gratis sălile de sport din zona centrală a municipiului Sibiu pentru a crea puncte de comandă şi de prim ajutor cu ocazia Summitului UE din 9 mai, potrivit unei hotărâri ce a fost adoptată de Consiliul Local.

* Primăria Arad a anunţat că va dezvolta, în colaborare cu o firmă specializată, un program prin intermediul căruia locuitorii oraşului vor putea primi pe telefoane mesaje de interes local, cum ar fi cele în legătură cu sistarea furnizării unor utilităţi, lucrări aflate în derulare, transportul public, dar şi informaţii despre evenimente culturale.

* Trei tineri, cu vârste cuprinse între 22 şi 26 de ani, din judeţele Satu Mare şi Constanţa, bănuiţi a fi implicaţi în jaful armat de la un magazin de bijuterii din Zalău, din 19 martie, au fost reţinuţi de poliţişti în noaptea de joi spre vineri, în momentul în care intenţionau să părăsească ţara pe la vama Urziceni. AGERPRES/(editor: Antonia Niţă, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa: Agerpres