ŞTIRILE SERII ÎN JUDEŢE – 29 MAI

* Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, şi primarul comunei Sânmartin, Gergely András, au închis miercuri Cimitirul Eroilor din Valea Uzului cu trei lacăte şi un lanţ, hotărârea de interzicere a accesului în incinta cimitirului fiind luată de Consiliul Local Sânmartin şi fiind atacată în instanţă de Instituţia Prefectului judeţului Harghita.

* Sistemul RO-Alert a funcţionat deficitar în cazul furtunii puternice produse marţi în municipiul Baia Mare şi în mai multe localităţi din judeţul Maramureş, a precizat, miercuri, pe pagina sa de Facebook, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Gabriel Zetea. "Am primit foarte multe mesaje ieri seară (marţi seara n. r.) de la băimăreni extrem de nemulţumiţi de funcţionarea serviciului RO-ALERT, serviciul de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă. Şi oamenii au dreptate. Este inadmisibil să primeşti mesaje de avertizare după ce furtuna a trecut şi afară era soare", a spus Gabriel Zetea.

* Un total de 2.453 de autovehicule, 19 clădiri ale unităţilor de învăţământ, 34 de clădiri din domeniul public şi 554 de construcţii private au fost afectate de grindina de mari dimensiuni căzută marţi, la Zalău. În perioada 30 – 31 mai, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, împreună cu aparatul propriu al Primăriei Municipiului Zalău, va evalua valoric, pe categorii, pagubele produse de fenomenele meteo extreme.

* Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a declarat, miercuri, că membrii fondatori ai Alianţei Vestului lucrează la un transfer de bune practici şi la pregătirea unor proiecte pentru cele patru oraşe. Primarii municipiilor Timişoara, Arad, Oradea, Cluj-Napoca – Nicolae Robu, Gheorghe Falcă, Ilie Bolojan, Emil Boc, au semnat, pe 8 decembrie 2018, la Timişoara, documentul fundamental al AVE – Alianţa Vestului.

* Jandarmii covăsneni au intervenit luna aceasta de 12 ori pentru îndepărtarea urşilor din staţiunea Balvanyos, aflată nu departe de Lacul Sfânta Ana. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Covasna, urşii au intrat în gospodăriile populaţiei pentru a căuta hrană, dar şi în zonele de agrement destinate turiştilor.

* Navigatorul Peter Willcox, căpitanul navei Rainbow Warrior a organizaţiei Greenpeace International, aflată într-un turneu european de promovare a energiilor regenerabile, a declarat miercuri, la Constanţa, că viaţa omenirii este pusă în pericol de schimbările climatice generate de utilizarea pe scară largă a combustibililor fosili. Rainbow Warrior, nava-fanion a Greenpeace, a sosit la Constanţa, unde va sta timp de 5 zile. Oprirea în România marchează începutul unui tur european de 5 luni care, sub sloganul #unitipentruclima, promovează soluţiile energetice curate şi solicită ambiţii mai înalte şi acţiuni decisive pentru protejarea climei din partea liderilor europeni.

* O imagine a unuia dintre simbolurile Iaşului, Palatul Culturii, precum şi o copie a icoanei Maicii Domnului de la Sanctuarul din Cacica vor fi dăruite Papei Francisc de către Primăria Iaşi şi Episcopia Romano-Catolică, cu prilejul vizitei Sanctităţii Sale. "Este o imagine a Palatului Culturii făcută în tehnica mozaic la o fabrică de profil din Iaşi. Sperăm să facă parte din lucrările artistice reprezentative care sunt expuse în clădirea statului Vatican", a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul Iaşului, Mihai Chirica.

* Gerard Mourou, laureat al premiului Nobel pentru Fizică, şi directorul Laserului de la Măgurele, Nicolae Zamfir, vor primi titlul de cetăţeni de onoare ai judeţului Ilfov pentru "meritele ştiinţifice deosebite" în dezvoltarea laserului, potrivit unui comunicat al CJ Ilfov. Titlurile le vor fi înmânate pe 3 iunie la Biblioteca Centrală Universitară "Carol I" din Bucureşti. După ceremonia decernării titlurilor de cetăţean de onoare, Gerard Mourou va răspunde întrebărilor şi curiozităţilor elevilor prezenţi la eveniment. AGERPRES/(AS, editor: Karina Olteanu, editor online: Anda Badea)

 

Sursa foto: Borboly Csaba / Facebook

Sursa: Agerpres