ŞTIRILE SERII ÎN JUDEŢE – 29 IANUARIE

* O fetiţă din Sinaia a fost operată la Spitalul Clinic de Copii din Braşov pentru îndepărtarea unui tifon uitat în timpul unei alte intervenţii chirurgicale, efectuată în urmă cu un an. Copila, care în prezent se află la Terapie intensivă, se simte bine şi va fi externată în următoarele zile, a anunţat purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, dr. Marcel Albean.

* Peste 600 de infecţii respiratorii şi 10 cazuri de gripă clinică au fost confirmate în şcolile din judeţul Brăila în urma triajului epidemiologic efectuat la începutul săptămânii, potrivit informaţiilor raportate de Inspectoratul Şcolar Judeţean către Direcţia de Sănătate Publică Brăila.

* Două noi cazuri de gripă au fost confirmate prin analize de laborator în judeţul Hunedoara, unul dintre bolnavi fiind un copil de opt ani, suferind de diabet zaharat şi internat la Clinica de pediatrie din Timişoara, a informat Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara.

* Aproape 300 de cazuri de morţi violente au avut loc în anul 2018 în judeţul Satu Mare, potrivit bilanţului Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare prezentat marţi.

* Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din MAI, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat, la Constanţa, că este în curs de derulare un proiect cu fonduri europene de 45 de milioane de euro privind intervenţia pe Marea Neagră în situaţii de urgenţă. Proiectul prevede, printre altele, achiziţionarea unui vas maritim cu dotări pentru stingerea incendiilor, căutarea şi salvarea oamenilor. Arafat a mai spus că scafandrii de care dispune Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă sunt insuficienţi, intenţionându-se creşterea numărului acestora iar pe litoral să se formeze, în sezonul estival, echipe de scafandri de intervenţie rapidă.

* Trei persoane au murit din cauza gripei în această săptămână în judeţul Timiş, victimele fiind un bebeluş de 11 luni şi o femeie de 48 de ani din Timişoara, precum şi o pacientă de 64 de ani din Lugoj. În toate cazurile a fost vorba despre persoane cu multiple alte afecţiuni colaterale şi nevaccinate antigripal.

* Toate încăperile unităţilor de învăţământ vor fi dezinfectate săptămâna viitoare, în timpul vacanţei şcolare, în scopul limitării şi prevenirii îmbolnăvirilor cauzate de viroze şi o comisie formată din reprezentanţi ai Prefecturii, Direcţiei de Sănătate Publică şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt va verifica dacă au fost luate măsurile pentru dezinfecţie şi asigurarea condiţiilor de igienă, a anunţat Instituţia Prefectului Olt.

* Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu a dispus efectuarea unei anchete în cazul unui medic care ar fi scris în foaia de observaţie a unui pacient nemulţumirile legate de salariu şi de lipsa de personal, refuzând să consulte respectivul bolnav. Managerul SJU Târgu-Jiu, Gigel Capotă, a declarat că în acest caz a fost convocată Comisia de etică, a fost sesizat Colegiul Medicilor şi a fost constituită şi o comisie interdisciplinară.

* Procurorii din Sălaj au constatat în cursul anului 2018 prejudicii din evaziune fiscală de peste 33 de milioane de lei, mai mult decât dublu faţă de anul precedent, când suma a fost de circa 14,6 milioane de lei, potrivit bilanţului instituţiei prezentat de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, Bogdan Chiş.

* DSP Buzău a anunţat că în ultima săptămână în judeţ au fost înregistrate 64 de cazuri de gripă, dar nu au existat focare în colectivităţi. Dr. Carmen Scântei, coordonatorul Compartimentului Epidemiologic, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că în ultima săptămână s-a înregistrat o creştere accelerată a numărului de cazuri de gripă.

* 3.566 de cazuri de infecţii respiratorii au fost înregistrate în judeţul Vaslui în perioada 14 – 27 ianuarie, au informat reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică. În aceeaşi perioadă, au fost semnalate 29 de cazuri de gripă, toate internate, iar un bărbat de 57 de ani a decedat din cauza bolii.

* 3.561 de persoane din judeţul Galaţi au fost diagnosticate în ultima săptămână de raportare cu viroze respiratorii şi pneumonii, a anunţat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, Liliana Iordăchescu.

* Medicii de familie din judeţul Bistriţa-Năsăud au diagnosticat în perioada 21-27 ianuarie 11 cazuri de gripă, cu opt mai multe decât în săptămâna precedentă, însă niciun pacient nu a necesitat spitalizare, potrivit datelor publicate pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică.

* Numărul cazurilor de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare s-a dublat în Harghita în ultimele două săptămâni, dar nu s-au confirmat noi îmbolnăviri de gripă, arată statistica Direcţiei de Sănătate Publică Harghita.

* 16 cazuri cu suspiciune de gripă şi 114 de cazuri de boli respiratorii au fost identificate în şcolile din judeţul Giurgiu în urma triajului epidemiologic realizat la unităţile şcolare din judeţ, informează Inspectoratul Şcolar Judeţean.

* Numărul persoanelor care s-au îmbolnăvit de gripă în Vrancea a ajuns la 72, după ce alte 35 de cazuri au fost raportate de medicii de familie în ultima săptămână, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea.

* În judeţul Dolj, în ultima săptămână au fost confirmate la examenul de laborator cinci cazuri cu virusul gripal tip A, din care patru sunt tratate în ambulatoriu iar o persoană se află internată în spital.

* 17 cazuri de gripă, dintre care 13 au fost internate, au fost înregistrate săptămâna trecută în judeţ, printre acestea numărându-se şi un bebeluş, a anunţat Direcţia de Sănătate Publică Vâlcea.

* Credincioşii creştini îl pot întâlni pe papa Francisc la Iaşi în după-amiaza zilei de 1 iunie, în piaţa din faţa Palatului Culturii, au anunţat reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice Iaşi.

* Unsprezece cazuri de gripă au fost confirmate de la începutul sezonului rece în judeţul Alba, dintre care trei nu au necesitat spitalizare iar numărul pneumoniilor şi cel al infecţiilor acute ale căilor respiratorii superioare a cunoscut un regres comparativ cu săptămâna anterioară, informează DSP.

* Minorul de 16 ani, din Hunedoara, care a fost prins luni la Petroşani după ce a furat o maşină şi nu a oprit la semnalul unui ofiţer de poliţie, târându-l pe acesta mai mulţi metri agăţat de portiera autoturismului, a fost reţinut pentru 24 de ore, el aflându-se marţi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hunedoara în vederea luării măsurilor legale. AGERPRES/(editor: Antonia Niţă, editor online: Simona Aruştei)

Sursa: Agerpres