ŞTIRILE SERII ÎN JUDEŢE – 27 FEBRUARIE

* Câţiva activişti #rezist au blocat, miercuri, timp de zece minute, traficul rutier pe două străzi din Cluj-Napoca, traversând continuu pe trecerea de pietoni, în semn de protest faţă de modificările la legile justiţiei. Ei au purtat banderole albe şi pancarte cu mesaje precum "Justiţia independentă", "Blocaţi justiţia, blocăm România".

* Preşedintele filialei judeţene a Uniunii Salvaţi România (USR), Adrian Echert, a anunţat miercuri că atât el, cât şi colegii lui vor continua să participe la protestele de stradă împotriva Guvernului. Membrii USR Sibiu participă la protestul mut din faţa PSD Sibiu, care are loc, zilnic, de peste un an de zile şi care a fost autorizat să continue şi în luna martie. De asemenea, cei din USR au anunţat că vor participa la protestele din faţa Tribunalului şi Judecătoriei Sibiu, unde cei prezenţi aplaudă magistraţii.

* Măsuri speciale de securitate vor fi luate pentru vizita Papei Francisc la pelerinajul de la Şumuleu Ciuc, în 1 iunie, pelerinii fiind invitaţi să se înregistreze pe un site care a fost creat pentru acest eveniment şi prin care vor putea fi eliberate şi bilete, gratuite, cu cod de bare, care le vor permite deţinătorilor accesul în aşa numita "zonă protejată". Între 31 mai şi 2 iunie Papa Francisc va vizita oraşele Bucureşti, Iaşi şi Blaj şi Sanctuarul Marian de la Şumuleu Ciuc.

* Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a anunţat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că a fost finalizat studiul de fezabilitate al Spitalului Regional de Urgenţă, varianta finală a documentului fiind prezentată, marţi, la sediul Băncii Europene de Investiţii (BEI) din Bucureşti, în prezenţa reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, BEI, JASPERS şi consultanţilor contractaţi. "Valoarea proiectului este estimată la 360 de milioane de euro, din care 361 milioane sunt pentru construcţie, iar 99 milioane dotarea cu echipamente medicale", a mai spus primarul Mihai Chirica.

* Târgul de carte Gaudeamus Craiova, organizat de Radio România şi Radio România Oltenia, s-a deschis, miercuri, în foaierul Teatrului Naţional "Marin Sorescu", la manifestare fiind prezente peste 50 de edituri cu mii de volume. Ediţia cu numărul 18 a Târgului Gaudeamus Craiova şi evenimentul cu numărul 110 în seria Gaudeamus deschide Caravana Gaudeamus din acest an la nivel naţional, organizată de Radio România prin Echipa Gaudeamus şi Radio România Oltenia.

* Biserica Greacă "Buna Vestire" din Brăila, recunoscută în întreaga lume pentru apa sfinţită din izvorul aflat sub Sfântul Altar, care se deschide o dată pe an, de sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, a devenit monument istoric de tip A, pentru a putea accesa fonduri europene. Astfel, Parohia Româno-Elenă "Buna Vestire" a reuşit, cu sprijinul Arhiepiscopiei "Dunării de Jos", să acceseze un proiect european de 5 milioane de euro, pentru o reabilitare şi consolidare complexă a vestitului lăcaş de cult situat în centrul Brăilei, lucrări care vor dura până în 2021.

* Vânzătorii ambulanţi de mărţişoare din municipiul Bistriţa au, începând de miercuri, o concurenţă serioasă în rândul artizanilor şi tinerilor creatori locali, care participă la două târguri organizate de Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, respectiv Asociaţia "Produs în Bistriţa-Năsăud". Tarabele cu mărţişoare create manual au fost amplasate lângă Biserica Evanghelică din centrul istoric al oraşului şi la intrarea în muzeu, unde cei interesaţi pot găsi astfel de simboluri ale primăverii realizate din materiale diverse: lemn, hârtie, materiale textile, alamă.

* Cele mai căutate mărţişoare din acest an sunt cele dulci şi cele confecţionate manual, spun comercianţii din Reşiţa, care au ieşit deja la tarabe pentru a-şi vinde marfa special creată pentru ziua de 1 Martie. Simbolul mărţişorului a trecut demult de firul alb-roşu împletit, iar locuitorii municipiului de pe Bârzava au o gamă largă de unde pot alege: de la trifoi cu patru foi şi coşar, la mărţişoare făcute manual şi până la mărţişoarele dulci. AGERPRES/(AS, editor: Karina Olteanu, editor online: Simona Aruştei)

Sursa: Agerpres