ŞTIRILE SERII ÎN JUDEŢE – 26 FEBRUARIE

* Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad şi ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad au anunţat, prin comunicate de presă, că susţin poziţiile formulate de CSM şi procurorul general privind OUG 7/2019 şi ''modificările intempestive'' aduse legilor justiţiei.

* Judecătoria Sibiu a anunţat că îşi suspendă activitatea timp de o oră, zilnic, în următoarele trei zile, în semn de protest faţă de modificările aduse de Ordonanţa 7 din 2019, potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES.

* Aproximativ 80 de procurori şi judecători au protestat în faţa Palatului de Justiţie Cluj-Napoca faţă de OUG 7/2019, cerând Guvernului să renunţe la ea.

* Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea au dispus în cazul uciderii omului de afaceri de la Slobozia Ciorăşti reţinerea pentru 24 de ore a doi bărbaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de omor calificat, tentativă la tâlhărie calificată, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi uz de armă fără drept, precum şi a unui al treilea bărbat, pentru complicitate, au informat reprezentanţii Parchetului. Potrivit procurorilor, acţiunile celor trei suspecţi ar fi fost premeditate.

* Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara susţin punctele de vedere exprimate de plenul Consiliului Superior al Magistraturii care vizează transmiterea unei solicitări Guvernului pentru abrogarea OUG nr. 7/2019, prin care au fost modificate legi ale justiţiei. Hotărârea a fost luată cu unanimitate de voturi în cadrul Adunării Generale a procurorilor Parchetului de pe lângă CAT.

* Procurorii din judeţul Satu Mare au decis adoptarea unor măsuri împotriva OUG nr.7/2019, printre care suspendarea activităţii de relaţii cu publicul timp de o oră şi purtarea unor banderole albe, potrivit unui comunicat de presă transmis AGERPRES.

* Magistraţii Tribunalului Olt, întruniţi în Adunarea Generală, au hotărât în unanimitate să-şi însuşească hotărârea plenului CSM privind solicitarea abrogării OUG 7/2019, cu excepţia dispoziţiilor care au fost adoptate ca urmare a sesizării CSM.

* Procurorii Parchetelor din Suceava, Câmpulung Moldovenesc şi Rădăuţi au protestat în tăcere în faţa sediului din municipiul reşedinţă de judeţ faţă de modificarea legilor justiţiei.

* Peste 50 de judecători şi procurori de la instanţele şi parchetele din judeţul Mureş au protestat în faţa Palatului de Justiţie din Târgu Mureş cu privire la modul în care a fost adoptată OUG nr. 7/2019, prin care s-au modificat legile justiţiei.

* Procurorii vâlceni au hotărât să se solidarizeze cu acţiunile magistraţilor împotriva adoptării OUG 7/2019 şi vor suspenda activitatea de relaţii cu publicul în această săptămână, se arată într-un comunicat de presă trimis de reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea. Potrivit sursei citate, suspendarea acestei activităţi va avea loc zilnic, între orele 11,00 şi 12,00, de miercuri şi până vineri, în acest interval orar urmând să fie preluate doar cererile urgente.

* Peste 40 de procurori din Iaşi au protestat, pentru a doua zi consecutiv, faţă de modificarea legilor justiţiei prin Ordonanţa 7, ei afirmând că demersul lor este unul legitim, "conform jurământului depus".

* Un tânăr de 25 de ani care era urmărit de autorităţile din Germania pentru comiterea a 11 jafuri, conform legislaţiei din ţara respectivă, a fost depistat de poliţiştii doljeni şi reţinut pentru 24 de ore.

* 24 de noi cazuri de gripă au fost înregistrate în judeţul Vaslui în ultimele două săptămâni, toţi pacienţii necesitând internare, se arată într-o informare transmisă de Direcţia de Sănătate Publică.

* Profesorii brăileni membri ai Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" au fost în grevă japoneză, purtând ca formă de protest banderole tricolore în piept şi la mână. Potrivit informaţiilor furnizate de liderul Sindicatului Învăţământ Brăila, afiliat la "Spiru Haret", Valeriu Partene, în Comisia de Dialog Social de marţi printre revendicările solicitate de protestatari se numără finalizarea până la sfârşitul lunii martie a celor trei legi ale educaţiei promise de Guvern, calcularea corectă a sporurilor şi indemnizaţiilor şi majorarea costului standard per preşcolar/elev.

* Profesorii din Teleorman au intrat la cursuri cu banderole tricolore pe braţ, dascălii afiliaţi Sindicatului "Spiru Haret" protestând astfel faţă de "atingerile aduse drepturilor şi demnităţii de profesor", precum şi faţă de "dezastrul din învăţământul preuniversitar".

* Peste 4.000 de sindicalişti din educaţie poartă banderole tricolore, urmând să picheteze miercuri Prefectura din Sibiu, în semn de protest faţă de diminuarea unor sporuri, a declarat preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Judeţean Sibiu, Teodor Fârţonea.

* Profesorii din Vâlcea membri ai Sindicatului Personalului din Învăţământul Preuniversitar sunt nemulţumiţi de soluţiile propuse de Ministerul Educaţiei la revendicările Federaţiei Sindicatelor din Educaţiei "Spiru Haret" şi au decis să poarte la ore, pe tot parcursul săptămânii, banderole tricolore, a anunţat conducerea sindicatului.

* Un bărbat originar din Congo cu cetăţenie română, fost membru al PSD Giurgiu, a aderat recent la Pro România şi este "campion" la strângerea adeziunilor pentru partid în judeţ, el fiind prezentat, marţi, într-o conferinţă de presă a organizaţiei judeţene a acestei formaţiuni.

* Singurul procesator de carne de porc din Sălaj înscris în 2018 în programul guvernamental de dezvoltare a raselor tradiţionale Bazna şi Mangaliţa nu mai doreşte încheierea de contracte cu furnizorii şi crescătorii din judeţ, după ce preţul la carnea de porc a scăzut dramatic din cauza focarelor de pestă porcină apărute în judeţ.

* Costurile estimate pentru realizarea unui pod peste râul Someş în municipiul Satu Mare au crescut cu peste 60 de milioane de lei în urma actualizării indicatorilor conform modificărilor legislative aduse în domeniul construcţiilor, arată proiectul publicat pe site-ul Primăriei. Astfel, dacă în octombrie 2017 valoarea estimată a lucrării era de 128 de milioane de lei, după reactualizarea indicatorilor tehnico-economici, lucrarea a fost estimată la 196 de milioane de lei.

* O parte dintre angajaţii Administraţiei Finanţelor Publice Cluj au întrerupt activitatea, pentru o oră, în semn de nemulţumire faţă de faptul că autorităţile centrale discută desfiinţarea direcţiilor regionale de finanţe. Potrivit liderului Sindicatului Sedlex Cluj, Ilie Rostogol, cei 200 de protestatari se tem că o eventuală restructurare a celor opt direcţii regionale ar duce la pierderea locurilor lor de muncă.

* Aproximativ 200 de angajaţi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Iaşi au declanşat un protest spontan după ce au aflat de existenţa unui proiect legislativ care prevede desfiinţarea direcţiilor regionale şi reînfiinţarea direcţiilor judeţene.

* Zeci de angajaţi ai Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Timişoara au protestat spontan, în holul instituţiei, împotriva desfiinţării structurilor regionale fiscale.

* Suprafeţele cultivate cu grâu de consum în judeţul Dolj au scăzut constant după 2007, perioadă în care au depăşit 220.000 ha anual, ajungând în 2017 la 157.131 ha, iar în 2018, la 169.506 ha, informează reprezentanţii Direcţiei Agricole Dolj. AGERPRES/(editor: Antonia Niţă, editor online: Gabriela Badea) 

Sursa: Agerpres