ŞTIRILE SERII ÎN JUDEŢE – 24 IUNIE

* Prefectul Harghitei, Jean-Adrian Andrei, a declarat în şedinţa Colegiului Prefectural că în urma transmiterii duminică seara a mesajului RO-ALERT privind pericolul de viitură şi inundaţii în zona satului Valea Rece, peste 100 de persoane s-au autoevacuat din locuinţe. El a afirmat că a fost evitată astfel pierderea de vieţi omeneşti, punctând faptul că acest sistem şi-a dovedit eficienţa.

* Aproximativ 30 de gospodării, din care şase locuinţe, au fost inundate în satul arădean Hălăliş în urma unei ploi torenţiale iar în zonă un drum comunal a fost distrus şi nu mai este practicabil, în timp ce alte două drumuri sunt afectate.

* Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA investeşte, din surse proprii, circa şase milioane de lei pentru extinderea reţelei de distribuţie a gazelor naturale în toată zona de sud a Portului Constanţa, a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt Monica Velicu.

* Peste 10.000 de persoane, credincioşi localnici şi pelerini din diverse zone ale ţării, au asistat, de Sânziene, la Sfânta Liturghie de la Mănăstirea "Sfântul Ioan cel Nou" din Suceava, prilejuită de hramul lăcaşului de cult. Slujba a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teofan, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, ÎPS Teodosie Tomitanul, Arhiepiscopul Tomisului, PS Ignatie, Episcopul Huşilor, precum şi PS Macarie, Episcopul românilor din Europa de Nord.

* Angajatorii pot beneficia de un stimulent financiar, în valoare de 250 de lei pe lună, pentru fiecare elev sau student încadrat în muncă pe perioada vacanţei, informează Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Teleorman.

* Prefectul Harghitei, Jean-Adrian Andrei, a solicitat, în şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, luarea unor măsuri urgente pentru punerea în siguranţă a iazurilor de decantare ale fostei exploatări miniere de caolin de la Băile Harghita, el susţinând că acolo situaţia este critică în urma ploilor abundente din ultima perioadă.

* Reprezentanţii Consiliului Judeţean Tulcea au anunţat, cu prilejul conferinţei de lansare a proiectului "Infrastructură transfrontalieră de sănătate", în valoare totală de peste 3,7 milioane de euro, că s-a semnat contractul de lucrări pentru reabilitarea Secţiei de ortopedie şi a sălii de sterilizare din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă.

* Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Csomortányi István, a anunţat, la Oradea, continuarea protestelor pentru cimitirul din Valea Uzului, un asemenea eveniment fiind programat pentru joi, 27 iunie, la Sfântu Gheorghe.

* Primarul IaşIului, Mihai Chirica, a anunţat că municipalitatea îşi modernizează autovehiculele şi echipamentele de salubritate, ultima achiziţie în acest sens fiind reprezentată de 10 autospeciale pentru ridicarea gunoiului.

* Piaţa Traian din Timişoara, unul dintre cele mai frumoase situri arhitectonice ale oraşului, va fi revitalizată din acest an, prin organizarea anuală a unui târg de produse meşteşugăreşti şi agroalimentare tradiţionale, pregătind spaţiul pentru anul 2021, al Capitalei Culturale Europene, a declarat primarul Nicolae Robu.

* Consiliul Judeţean Sibiu alături de platforma Advisory Hub şi cu sprijinul Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene şi a Asociaţiilor Municipiilor, Oraşelor şi Comunelor din România va organiza vineri primul summit din judeţ pentru simplificarea accesării fondurilor structurale, a anunţat preşedintele CJ, Daniela Cîmpean.

* Primul contract din Regiunea Centru care vizează reducerea emisiilor de carbon prin îmbunătăţirea transportului public şi a mobilităţii urbane a fost semnat la sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru de directorul general, Simion Creţu, şi primarul oraşului Cugir, Adrian Teban, în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel. Prin proiect, a cărui valoare totală depăşeşte 57 milioane de lei – din care 98% sunt sume nerambursabile -, va fi modernizat şi eficientizat transportul public urban din Cugir şi cele şapte localităţi componente, pe mai mult de 14 kilometri de străzi, cu şase noi autobuze hibride, 41 de noi staţii şi 70 de biciclete pentru bike-sharing.

* Prefectul Harghitei, Jean-Adrian Andrei, a anunţat demararea procedurilor de conciliere privind stabilirea graniţei cu judeţul Bacău, urmând să se emită un ordin comun cu prefectul judeţului învecinat.

* Conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj susţine că personalul instituţiei a fost solicitat să intervină în cazul fetiţei din Mehedinţi dată spre adopţie ulterior preluării acesteia din familia fostului asistent maternal, precizând că "procurorul a stabilit modul de acţiune".

* Pacienţii se vor putea programa online şi îşi vor putea verifica rezultatele analizelor de pe calculator sau telefon, cu un nume de utilizator şi o parolă, începând din februarie 2021, la trei spitale din municipiul Sibiu, ca urmare a unei investiţii derulate cu fonduri europene, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Cîmpean. AGERPRES/(editor: Antonia Niţă, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa: Agerpres