ŞTIRILE SERII ÎN JUDEŢE – 23 MAI

* Centrul de Transfuzie Sanguină Sălaj îşi va dubla capacitatea de recoltare a donaţiilor de sânge şi va putea procesa de două ori mai repede cantitatea colectată în urma achiziţionării unei centrifuge pentru colectarea şi procesarea sângelui, echipament finanţat de o companie privată, în cadrul unui proiect implementat în parteneriat cu Crucea Roşie Sălaj.

* Şoferii nu vor mai putea circula începând de vineri între Racoviţa şi Tălmaciu, pe podul de peste râul Olt, în judeţul Sibiu, ci pe un drum amenajat pe baraj, folosindu-se trecerea la nivel cu calea ferată de la km 123 +800, potrivit unui comunicat de presă remis joi AGERPRES.

* Persoanele care s-au înscris în cele 157 de parohii ale Diecezei Iaşi îşi pot ridica permisul de acces în perimetrul securizat pentru întâlnirea cu Papa Francisc, eveniment care va avea loc la Iaşi în după-amiaza zilei de 1 iunie, au informat reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice.

* O nouă tehnologie pentru epurarea apelor uzate, care reduce consumul energetic în procesul tehnologic cu ajutorul unui mixt de bacterii, a fost inaugurată la staţiile din Panciu şi Mărăşeşti de Consiliul Judeţean Vrancea.

* Două noi focare de pestă porcină africană, la Iepureşti şi Stejaru, au fost confirmate în judeţul Giurgiu, în urma probelor trimise la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti.

* Infiltraţiile depistate la subtraversarea digului de lângă râul Tur, în zona localităţii Adrian, din judeţul Satu Mare, au fost stopate de specialişti prin folosirea a 500 de saci cu nisip, informează un comunicat al Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa.

* Istoricul Vasile Cotiuga, conferenţiar la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, a demisionat din Senatul instituţiei de învăţământ superior, nemulţumit fiind de faptul că fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader şi-a reluat funcţia de rector.

* Ploile abundente din ultimele ore şi scurgerile de pe versanţii muntoşi, văile şi pâraiele ieşite din albie au afectat zeci de localităţi rurale şi urbane, a informat Instituţia Prefectului Judeţul Maramureş, pe pagina sa de facebook. Conform aceleiaşi surse, precipitaţiile abundente sub formă de ploaie au contribuit la formarea de torenţi pe versanţi, la creşterea nivelurilor şi debitelor văilor şi pâraielor. AGERPRES/(editor: Antonia Niţă, editor online: Ada Vîlceanu)

Sursa: Agerpres