ŞTIRILE SERII ÎN JUDEŢE – 23 IANUARIE

* La Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava a fost realizat primul transplant de os folosindu-se alogrefă osoasă umană conservată, importată de la Banca de Ţesuturi, a declarat, într-o conferinţă de presă, şeful Secţiei de ortopedie, Răzvan Bandac.

* Direcţia de Sănătate Publică Botoşani a solicitat suplimentarea dozelor de vaccin antigripal pe fondul numărului ridicat de infecţii virale ale căilor respiratorii şi al faptului că medicii de familie au epuizat stocurile existente, a anunţat, într-o conferinţă de presă, epidemiologul-şef Irina Alecu. Autorităţile sanitare au cerut Ministerului Sănătăţii un plus de 2.000 de vaccinuri împotriva gripei, cu toate că în acest sezon rece au fost administrate deja 17.000 de astfel de doze.

* Numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute a crescut cu aproximativ 30% în săptămâna precedentă faţă de perioada 7-13 ianuarie, în creştere fiind şi numărul cazurilor de pneumonii, potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Olt. În ce priveşte gripa, în ultimele şapte zile au fost confirmate 17 noi cazuri, bolnavii fiind persoane cu vârste între doi ani şi 75 de ani, nevaccinate antigripal.

* Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dolj a constatat existenţa unei situaţii de urgenţă creată de modul de gestionare a deşeurilor pe teritoriul judeţului, cu impact asupra sănătăţii populaţiei şi mediului înconjurător, motiv pentru care a adoptat o hotărâre prin care solicită instituţiilor responsabile să ia măsurile care se impun pentru remedierea în cel mai scurt timp a situaţiei.

* Peste 304.000 de ouă au fost sechestrate în vederea neutralizării la o fermă avicolă din judeţul Olt, după ce inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au depistat fipronil în probe de ouă provenind de la această unitate, în concentraţii între 0,02 şi 0,07 mg/kg.

* Drumul Judeţean 713, de acces din DN 71 spre platoul Bucegilor, a fost redeschis circulaţiei, după ce a fost deszăpezit şi condiţiile meteo s-au îmbunătăţit, anunţă Consiliul Judeţean Dâmboviţa.

* Arhiepiscopia Timişoarei a inaugurat primul Centru pentru pacienţii cu scleroză multiplă din Timişoara, un proiect al Fundaţiei Filantropia în parteneriat cu sectorul social filantropic şi misionar al arhiepiscopiei.

* Angajarea personalului calificat în industria metalurgică, mai ales a muncitorilor calificaţi, este din ce în ce mai greu de asigurat, susţin reprezentanţii producătorului de aluminiu Alro Slatina, care au anunţat, într-o conferinţă de presă, că printr-o investiţie în cercetare-dezvoltare, cofinanţată din fonduri europene, au fost create 30 de noi locuri de muncă.

* Primăria Brăila a lansat o aplicaţie de obţinere on-line a certificatului de urbanism, platformă care uşurează procedura de depunere a documentaţiei în acest caz şi oferă transparenţă pentru toţi cei care doresc să consulte harta construcţiilor din oraş, potrivit primarului Marian Dragomir.

* Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad va reduce în anul de studii 2019-2020 numărul claselor a IX-a, din cauză că populaţia şcolară scade de la un an la altul, doar în următorul an estimându-se că se vor "pierde" aproximativ 800 de elevi încă din clasa a VII-a, cea mai mare reducere de până acum cunoscută de autorităţi.

* Numărul copiilor abandonaţi în spitalele din judeţul Covasna a scăzut semnificativ în ultimii ani, ajungând de la 122 în anul 2005 la 24 în 2018, a declarat pentru AGERPRES şefa Direcţiei pentru Protecţia Copilului Covasna, Vass Maria. AGERPRES/(editor: Antonia Niţă, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa: Agerpres