ŞTIRILE SERII ÎN JUDEŢE – 22 MAI

* Aproximativ 550 de hectare de teren agricol de pe raza a două localităţi din Sălaj au fost inundate miercuri, după ieşirea din matcă a râului Someş, conform primelor estimări ale pompierilor.

* Guvernul Japoniei a acordat Ordinul Soarelui Răsare actorului Constantin Chiriac, director al Teatrului Naţional "Radu Stanca" şi preşedinte al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, pentru contribuţia adusă la promovarea culturii nipone în România, a anunţat, miercuri, Ambasada Japoniei, într-un comunicat de presă remis AGERPRES.

* Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad cumpără, prin licitaţie publică, materiale şi dispozitive medicale consumabile în valoare de peste 16 milioane de lei, pentru a dota un compartiment de cardiologie intervenţională care urmează să fie dat în folosinţă, după ce a fost preluat, la începutul anului, din sistemul privat. În Sistemul Electronic de Achiziţii Publice a fost publicat anunţul cu privire la intenţia spitalului de a cumpăra, prin licitaţie, consumabile medicale pentru cardiologie intervenţională în valoare de 16.629.498 lei.

* Sute de hectare de terenuri agricole, păşuni şi şapte gospodării din comuna Sânpaul au fost inundate în urma creşterii debitului râului Mureş, din cauza ploilor abundente din ultimele zile, apele afectând şi drumul comunal dintre Cipău şi satul Dileul Vechi. Primarul comunei Sânpaul, Simon Istvan, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că se intervine cu motopompe pentru scoaterea apei din curţi, iar acolo unde viitura risca să intre în case, s-au făcut ziduri din saci cu nisip.

* Proprietarii terenului din apropierea lacului Sfânta Ana solicită luarea unor măsuri urgente în cazul urşilor prezenţi în zonă, aceştia susţinând că turiştii sunt în pericol. Într-o adresă a Asociaţiei Composesorale Sfânta Ana, "proprietară de drept a terenului din zona lacului Sfânta Ana", trimisă mai multor instituţii, se arată că în ultima vreme sunt prezenţi în zonă patru urşi adulţi şi şapte pui, de vârste diferite.

* Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea a înregistrat de la începutul lunii două focare noi de pestă porcină africană şi o suspiciune, mai multe suine fiind ucise ca măsură de prevenţie, a declarat pentru AGERPRES directorul instituţiei, Mitică Tuchilă.

* Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Timişoara îşi va mări capacitatea alocată pacienţilor cu 25% şi va fi dotată cu aparatură de înaltă performanţă, printr-un proiect cu finanţare europeană, a cărui contractare a fost semnată miercuri, în prezenţa vicepremierului Daniel Suciu, ministru a Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

* Compartimentul de Îngrijiri Paliative din cadrul Secţiei de Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă "Sfântul Apostol Andrei", redeschis după ce a fost reabilitat cu aproximativ 700.000 de lei, a fost inaugurat miercuri de către autorităţile locale, a informat Consiliul Judeţean Constanţa.

* Reprezentanţii Consiliului Judeţean Iaşi au semnat, miercuri, contractul, în valoare de aproximativ 40 de milioane de euro, pentru delegarea gestiunii operării celui mai mare centru de management al deşeurilor din ţară.

* Mai multe drumuri judeţene care străbat judeţul Hunedoara de la vest la est, în paralel cu râul Mureş, vor fi modernizate în cadrul unui proiect finanţat cu fonduri europene în valoare de peste 35,74 milioane euro, contractul de proiectare pentru cele cinci sectoare rutiere fiind semnat miercuri la sediul Consiliului Judeţean.

* Târgul de carte Gaudeamus şi-a deschis porţile celei de-a XI-a ediţii la Timişoara, miercuri, în Piaţa Victoriei/Operei, unde peste 50 de expozanţi, reprezentând principalele categorii active de piaţă de carte şi educaţie din România, creează, în perioada 22-24 mai, un univers al cărţii pe o suprafaţă de peste 500 de metri pătraţi.

* Fonduri şi sisteme pentru finanţarea 'economiei albastre', investiţii în ecoporturi informatizate şi interconectivitea computerizată a sistemelor multimodale de transport au fost temele de pe agenda primei zile de dezbateri la Forumul de Investiţii al Mării Negre, organizat în 22-23 mai, la Mamaia, de Ministerul Transporturilor, sub egida Preşedinţiei României la Consiliul Uniuni Europene.

* Primăria Municipiului Focşani şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea lansează programul "Grădiniţa de vară 2019", prin care focşănenii îşi vor putea aduce copiii la grădiniţă şi în timpul vacanţei de vară, potrivit unui comunicat al primăriei.

* Firmele care au câştigat licitaţiile pentru proiectarea şi execuţia a tronsoanelor 1 şi 2 din Drumul Expres Piteşti-Craiova au început, miercuri, lucrările de construcţie, după ce au finalizat proiectarea în circa patru luni de la semnarea contractelor.

* Societatea Naţională "Transgaz" a început lucrările la primul tronson al conductei de gaze naturale Craiova – Segarcea – Băileşti – Calafat, investiţie de peste 33,5 milioane de lei din surse proprii ale companiei, conducerea CJ Dolj, primarii localităţilor din zonă şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, aflându-se miercuri într-o vizită pe teren, în comuna Malu Mare, unde a fost prezentat stadiul lucrărilor.

* Peste 50.000 de pelerini sunt aşteptaţi la Blaj, pe 2 iunie, cu ocazia vizitei Papei Francisc pe Câmpia Libertăţii, pentru buna desfăşurare a evenimentului urmând să fie instituite mai multe restricţii de circulaţie în oraş, în paralel cu delimitarea mai multor zone cu locuri de parcare pentru cei care sosi în localitate cu maşinile, a informat miercuri Primăria Blaj. AGERPRES/(editor: Antonia Niţă, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa: Agerpres