ŞTIRILE SERII ÎN JUDEŢE – 22 IULIE

* Peste 17.000 de pachete de ţigări de contrabandă au fost descoperite de poliţiştii de frontieră din judeţul Satu Mare la graniţa cu Ucraina, contrabandiştii reuşind să scape după ce poliţiştii au deschis focul, informează un comunicat de presă al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.

* Ministerul Afacerilor Interne (MAI) este foarte atractiv pentru absolvenţii de liceu, dovadă că cea mai mare concurenţă în acest an la admiterea la Academia Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu", de 14,2 candidaţi pe un loc, s-a înregistrat pe locurile MAI, domeniul ştiinţe administrative, potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei de învăţământ superior, Daniel Dorobanţu.

* Municipalitatea gălăţeană va achiziţiona 20 de minibuze noi pentru transportul public de persoane, valoarea totală a investiţiei depăşind şase milioane de lei, a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

* Aproximativ 230.000 de persoane au participat la cea de-a 7-a ediţie a festivalului Electric Castle, care s-a desfăşurat în perioada 17-22 iulie.

* Primarul municipiului Slatina, Emil Moţ, a anunţat că le va solicita consilierilor locali să-i retragă titlul de cetăţean de onoare al Slatinei caricaturistului Ştefan Popa Popa's, "pentru lucrurile grave pe care le-a spus la adresa oltenilor".

* Înscrierile pentru admiterea 2019 – sesiunea iulie, la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, s-au încheiat iar pe cele 1.500 locuri la buget scoase la concurs s-au înscris 2.275 de candidaţi, cea mai mare concurenţă fiind înregistrată la Kinetoterapie – 4,44 candidaţi pe un loc, informează de biroul de presă al instituţiei de învăţământ superior.

* Conducerea Consiliului Judeţean Covasna a semnat contractul pentru proiectarea şi executarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a Muzeului Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe, la doi ani de la obţinerea finanţării prin Programul Operaţional Regional.

* Consiliul Judeţean Timiş a semnat contractul de proiectare şi execuţie pentru lucrările de lărgire la patru benzi a DJ 691, o investiţie de aproape 50 de milioane de lei, din fonduri europene, care va conecta Timişoara cu autostrada A1, prin localitatea Dumbrăviţa.

* Deputatul de Dolj Florin Stancu a anunţat că a demisionat din Partidul Social Democrat şi a trecut la PRO România.

* Peste 250 de persoane s-au prezentat în ultimele două săptămâni la camera de gardă a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, după ce au mâncat alimente alterate, fiind diagnosticate cu toxiinfecţie alimentară. În majoritatea cazurilor a fost nevoie de internare.

* Ministrul mediului, Graţiela Gavrilescu, a anunţat că a transmis spre publicare ordinul de ministru prin care se aprobă o cotă de intervenţie pentru 140 de exemplare de urs, în condiţiile creşterii numărului de atacuri ale acestor carnivore mari, menţionând că a solicitat Gărzii Naţionale de Mediu aplicarea de sancţiuni pentru entităţile care hrănesc ilegal aceste animale şi că, pe viitor, vor fi date amenzi inclusiv cetăţenilor care fac acest lucru.

* Cinci aparate pentru depistarea drogurilor din salivă, în valoare de circa 130.000 de lei, au fost achiziţionate de Consiliul Judeţean Constanţa şi predate reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean.

* Timpul de aşteptare pentru autoturismele care ies din ţară prin punctul de trecere a frontierei Giurgiu-Ruse este de 70 de minute, din cauza unor lucrări pe care autorităţile bulgare le efectuează în această perioadă la terasamentul căii ferate de pe Podul Prietenia.

* Cei 137 de kilometri din judeţul Suceava incluşi în Via Transilvanica au fost inauguraţi, la Putna, prin montarea unei borne de început al traseului de pelerinaj de 1.000 de kilometri, ''de la Putna până la Cazane'', în prezenţa actorului Marcel Iureş, a ministrului apelor şi pădurilor, Ioan Deneş, stareţului Mănăstirii Putna, Melchisedec, autorităţilor locale şi judeţene.

* Un salvamar din Costineşti a depus plângere la poliţie faţă de un turist care l-ar fi agresat duminică, în timp ce-şi exercita atribuţiile de serviciu cerându-i unei tinere să părăsească o zonă periculoasă din mare, în care se îmbăia, informează un comunicat de presă transmis de Inspectoratul Poliţiei Judeţene.

* Primarul Sucevei, Ion Lungu, şi directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, Vasile Asandei, au semnat contractul pentru proiectul "Sistem integrat de transport public ecologic în municipiul Suceava".

* Absolvenţii de liceu preferă să devină asistenţi medicali, concurenţa la facultatea de profil din cadrul UMF "Gr.T. Popa" din Iaşi fiind aproape dublă faţă de cea de la Medicină şi de şase ori mai mare faţă de cea de la Farmacie. AGERPRES/(editor: Antonia Niţă, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa: Agerpres