* Liderul Pro România, Victor Ponta, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că formaţiunea politică va susţine un candidat la prezidenţiale, propriu sau de la alt partid, cu şanse să ajungă în turul al doilea cu actualul preşedinte, Klaus Iohannis, şi a precizat că o alianţă cu PSD este posibilă doar dacă din fruntea acestuia pleacă "gaşca lui Dragnea". Ponta a reiterat că nu va candida la prezidenţiale. Victor Ponta s-a aflat în judeţul Neamţ în cadrul unui turneu politic prin ţară pentru promovarea Pro România.
* Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia, care se acordă anual pe 15 ianuarie, la Botoşani, trebuie să recompenseze valoarea poetului şi nu prezenţa la o gală, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, viceprimarul municipiului Botoşani, Marian Murariu. El şi-a manifestat dezamăgirea faţă de scandalul care a fost creat în jurul celui mare premiu de poezie din România şi consideră că juriul a greşit în momentul în care a înlocuit câştigătorul iniţial, Constantin Abăluţă, cu Liviu Ioan Stoiciu, pe motiv că primul dintre ei nu poate fi prezent la gala de decernare.
* Meteorologii au atenţionat, marţi, asupra riscului mare de avalanşă prezent în masivele Ţarcu şi Godeanu, în condiţiile în care, în următoarele 24 de ore, la altitudini de peste 1.800 de metri se aşteaptă să se depună un nou strat de zăpadă de circa 10 centimetri peste cel existent, care măsoară 50-60 de centimetri. La altitudini mai mici de 1.800 m, stratul de zăpadă este, pe alocuri, de dimensiuni mari, meteorologii atrăgând atenţia că primii 30-40 cm rămân în continuare instabili. Se apreciază că sub acţiunea temperaturilor pozitive din timpul zilei, stratul de la suprafaţă se va umezi şi topi, în special la altitudini de sub 1.600 m, ceea ce va determina apariţia avalanşelor.
* Aproximativ 4.500 de cadouri au fost împărţite, marţi, copiilor din raionul Glodeni, Republica Moldova, în cadrul unei acţiuni derulate de asociaţia Tăşuleasa Social, cu sprijinul Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud şi al Consiliului Judeţean, la eveniment fiind prezenţi prefectul Ovidiu Frenţ şi şeful administraţiei judeţene, Radu Moldovan. Acţiunea este o continuare a "Camionului de Crăciun", organizată de asociaţia Die Johanniter – Cavalerii Ioaniţi din Germania, în parteneriat cu Tăşuleasa Social, fiind al doilea an în care o parte din cadourile destinate copiilor din România este direcţionată către cei din raionul Glodeni, care este înfrăţit cu judeţul Bistriţa-Năsăud.
* Elevii celei de-a treia echipe de liceeni din Timişoara, care trebuie să participe la sfârşitul lunii ianuarie la competiţia Zero Robotics, organizată de NASA în SUA, vor fi sprijiniţi financiar de o bancă să ajungă la destinaţie. Profesorul coordonator al echipei heRObotics, Gabriela-Nuşa Cojocaru, a subliniat faptul că doi elevi din echipa participantă la această competiţie în anii precedenţi se regăsesc şi în echipa actuală, iar ceilalţi doi îşi urmează pasiunile în domeniul roboticii.
* Prim-adjunctul inspectorului general şi şeful Statului Major al Jandarmeriei Române, col. Gheorghe Sebastian Cucoş, a apreciat marţi rezultatele obţinute anul trecut de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) Constanţa, menţionând că este vorba despre un judeţ "destul de greu", ţinând cont de poziţionarea sa geografică. Şeful GJM "Tomis", col. Gheorghe Cristinel, a informat, totodată, că unitatea pe care o reprezintă a executat anul trecut 3.593 de misiuni, rezultând o medie de zece misiuni desfăşurate zilnic.
* Poliţiştii tulceni au confiscat anul trecut peste 2,2 tone de peşte din Deltă, din cauză că nu aveau documente de provenienţă, şi au constatat că zona renumită pentru produsele piscicole nu mai face faţă solicitărilor, astfel că operatorii turistici aduc peşte în Deltă. Situaţia a fost explicată de conducerea IPJ prin creşterea numărului turiştilor şi lipsa resursei din mediul natural.
* Asociaţia Acţiunea pentru Renaşterea Craiovei (ARC) a solicitat, printr-o scrisoare, sprijinul europarlamentarii români în demersurile pentru protejarea sănătăţii şi siguranţei locuitorilor din Oltenia aflaţi în zona de risc nuclear a centralei atomice şi depozitului pentru deşeuri radioactive de la Kozlodui (Bulgaria), la 4 km de graniţa cu România. AGERPRES/(AS, editor: Karina Olteanu, editor online: Anda Badea)
Sursa: Agerpres