ŞTIRILE SERII ÎN JUDEŢE – 22 FEBRUARIE

* Pilotul instructor de pe avionul şcoală DA 42, care a aterizat forţat în zona Aeroportului Tuzla, a fost operat cu succes de ruptură de aortă, intervenţie realizată în premieră în Clinica de chirurgie cardiovasculară a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Constanţa, a declarat managerul unităţii, Cătălin Grasa.

* Opoziţia va propune luni o persoană pentru conducerea Autorităţii Electorale Permanente, nefiind de acord cu nominalizarea făcută de PSD – Mircea Drăghici, a anunţat într-o conferinţă de presă la Sibiu prim-vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal, deputata Raluca Turcan.

* Preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, Vasile-Felix Cozma, a declarat, la Târgu Mureş, că pe parcursul deţinerii de către România a mandatului Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, instituţia sa gestionează o serie de activităţi specifice în cadrul unor grupuri de lucru formale şi informale, inclusiv un proiect vizând implementarea conceptului de etică în funcţia publică, ce prezintă un interes sporit şi la nivel european.

Felix Cozma a mai declarat, la seminarul "Noutăţi legislative în managementul funcţiei publice şi al funcţionarilor publici" de la Târgu Mureş, că în România există în jur de 173.000 de funcţii publice, dintre care 132.000 (peste 75%) sunt ocupate iar activitatea de management a resurselor umane este susţinută de doar 40 de angajaţi ai ANFP.

* Salvamont Sinaia a anunţat că pârtiile Carp, Târle şi Papagal sunt închise şi le recomandă turiştilor să nu se aventureze la schiat în afara pârtiilor amenajate, din cauza pericolului creat de gheaţa de sub zăpadă.

* Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat la Cluj-Napoca, înainte de începerea Congresului Uniunii, că formaţiunea sa va avea candidat la alegerile prezidenţiale.

* Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava a decis declanşarea acţiunii de protest faţă de OUG 7/2019, se arată într-un comunicat remis AGERPRES.

* Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi au decis, în unanimitate, ca în perioada următoare să protesteze faţă de ordonanţa de urgenţă iniţiată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ei urmând să organizeze un protest în stradă pe 25 februarie şi să suspende activitatea timp de 5 zile.

* Şeful Serviciului de Telecomunicaţii Speciale Mureş, colonel Ovidiu Vălean, a anunţat că modificarea sediilor secţiilor de votare în perspectiva alegerile europarlamentare se va face doar cu acordul STS, întrucât va intra în funcţiune sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.

* Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a avertizat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Bistriţa, că neexecutarea lucrărilor privind mărirea gradului de siguranţă a barajului de la Colibiţa şi a zonei din aval ar putea avea un impact negativ semnificativ asupra populaţiei, având în vedere riscul producerii unor inundaţii cu caracter catastrofal. Lucrările fac obiectul unui proiect propus spre finanţare prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, valoarea acestuia fiind de 235 de milioane de lei.

* Şoferul microbuzului de transport persoane din care a căzut marţi o minoră de 12 ani, care a decedat ulterior, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, sub acuzaţiile de ucidere din culpă şi modificarea urmelor accidentului.

* Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş îşi va suspenda activitatea cu publicul în perioada 25 februarie – 1 martie, ca formă de protest faţă de modificările legislative induse prin adoptarea OUG nr. 7/2019, a decis Adunarea Generală a procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş.

* Zeci de judecători şi procurori, magistraţi ai tuturor instanţelor judeţene şi din Timişoara, precum şi din structurile timişorene ale DNA şi DIICOT au protestat tăcut, vineri după-amiaza, în faţa Palatului Dicasterial (al Justiţiei) din Timişoara, faţă de OUG nr. 7/2019.

* Virusul gripal A-H1 a fost confirmat de Institutul Cantacuzino la o femeie de 59 de ani din judeţul Brăila, care era vaccinată antigripal, potrivit informaţiilor furnizate de şeful Direcţiei de Sănătate Publică Brăila, Gabriel Ciochină. Femeia a fost internată iniţial în secţia Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila şi, pentru că starea ei de sănătate s-a îmbunătăţit, a fost transferată la Secţia boli Infecţioase. AGERPRES/(editor: Antonia Niţă, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: Agerpres