ŞTIRILE SERII ÎN JUDEŢE – 21 FEBRUARIE

* Preşedintele PNL Arad, Gheorghe Falcă, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că prim-vicepreşedintele Iustin Cionca, preşedinte al Consiliului Judeţean Arad, va conduce campania electorală din judeţ pentru alegerile europarlamentare.

* Procesul preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, în care acesta este judecat pentru abuz în serviciu a fost amânat din nou de Tribunalul Harghita, după ce un avocat numit din oficiu, al unui alt inculpat în dosar, a solicitat timp pentru a putea studia dosarul, dar şi pentru că nu a fost publicată motivarea deciziei CCR privind protocoalele dintre Ministerul Public şi SRI.

* Definirea unui proiect pentru viitorul comunităţii maghiare din Transilvania reprezintă o prioritate pe agenda Congresului UDMR, care va avea loc la Cluj-Napoca, în 22-23 februarie, a declarat, la Deva, preşedintele filialei judeţene a UDMR Hunedoara, europarlamentarul Iuliu Winkler.

* Administraţia locală din Mangalia susţine, prin intermediul Spitalului Municipal, începând cu luna martie, o campanie gratuită destinată locuitorilor din zonă pentru depistarea bolilor produse de disfuncţia glandei tiroide, informează un comunicat de presă al Primăriei Mangalia.

* Prefectura Arad a anunţat că a atacat în contencios administrativ o hotărâre a Consiliului Local Municipal Arad prin care fusese aprobat studiul de fezabilitate pentru reamenajarea Pieţei Catedralei, o investiţie de 107 milioane de lei, ce cuprinde o parcare subterană şi zonă pietonală la suprafaţă.

* Parlamentarii UDMR Korodi Attila şi Tanczos Barna au anunţat, într-o conferinţă de presă, că în bugetul naţional a fost inclusă, în urma discuţiilor purtate cu coaliţia PSD-ALDE, suma de 30,6 milioane de lei pentru investiţii şi dotări la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, la care se adaugă şi alte fonduri pentru proiecte importante din zonă.

* Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, întruniţi joi în Adunarea Generală, au decis, în unanimitate, susţinerea mesajului public al Secţiei pentru procurori a CSM şi a punctului de vedere exprimat de procurorul general, Augustin Lazăr, în sensul că modificările aduse legilor justiţiei contravin arhitecturii instituţionale stabilită prin Constituţie.

* Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat la Galaţi, într-o conferinţă de presă, că ministerul are la dispoziţie un buget de 100 de milioane de euro prin Programul Operaţional Regional pentru montarea de celule fotovoltaice la peste 60.000 de unităţi locative din ţară.

* Adunarea Generală a procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara susţine integral punctele de vedere exprimate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de Secţia procurori a Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la modificările legislative aduse prin OUG 7/2019, a declarat prim-procurorul Claudia-Irina Chivu, într-un comunicat.

* Consiliului Judeţean Dolj a lansat licitaţia pentru execuţia lucrărilor de modernizare a DJ 552 Craiova-Cetate, investiţie cu o valoare estimată la aproape 33 de milioane de euro, inclusiv TVA, care va fi realizată în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional.

* Peste 1.000 de vrânceni au refuzat cardul de sănătate din motive religioase, aceştia făcând dovada calităţii de asigurat în baza unei adeverinţe eliberate de Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea, au informat reprezentanţii instituţiei.

* Preşedintele ALDE Buzău, deputatul Adrian Mocanu, a accidentat o tânără de 27 de ani pe o trecere semaforizată de pietoni pe bulevardul Unirii din municipiul Buzău, el părăsind şi locul accidentului au declarat pentru AGERPRES surse judiciare. IPJ Buzău a precizat că a deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului.

* Şoferul microbuzului de transport persoane din care a căzut marţi o minoră de 12 ani, care a decedat ulterior, a fost reţinut pentru 24 de ore, el fiind acuzat de ucidere din culpă şi modificarea urmelor accidentului.

* Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a anunţat, într-o conferinţă de presă susţinută la Bistriţa, că legislaţia privind personalul silvic va fi modificată în sensul că pădurarilor le va fi acordat un statut special, astfel încât agresiunile asupra acestora să fie interpretate ca în cazul infracţiunilor de ultraj comise asupra poliţiştilor.

* O aeronavă de şcoală şi agrement, cu două persoane la bord, a aterizat forţat joi după-amiază pe câmp, în zona aeroportului Tuzla, din cauze necunoscute, informează purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, Anca Chiriţă. Medicii au declarat decesul uneia dintre persoanele aflate în carlinga avionului. Pilotul instructor are mai multe traumatisme şi este la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

* Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că la Cluj-Napoca va fi construit un centru naţional de excelenţă în neurochirurgie, pentru care ministerul alocă 45 de milioane de euro.

Pintea a mai declarat că pacienţii care au murit în ultima vreme la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" aveau comorbidităţi şi că nu doar bacteriile sunt responsabile de decesul acestora, menţionând că a fost de acord cu închiderea blocului operator de la această instituţie sanitară.

* Instructorii Centrului Montan de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Sinaia au organizat, alături de reprezentanţii mai multor instituţii, un exerciţiu comun de salvare a unor schiori surprinşi de avalanşă în zona domeniului schiabil Sinaia, Poiana Plaiului Pietrei, informează un comunicat de presă al Jandarmeriei. AGERPRES/(editor: Antonia Niţă, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa: Agerpres