ŞTIRILE SERII ÎN JUDEŢE – 20 FEBRUARIE

* Studenţii Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu vor avea vacanţa de Paşte şi 1 mai prelungită cu o săptămână, ca urmare a măsurilor de securitate luate pentru organizarea Summitului UE, a precizat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Teodor Boantă.

* Fosta educatoare Oana Răzvana Neţ, care şi-a ucis fetiţa în primăvara anului 2018, a fost condamnată definitiv de magistraţii Curţii de Apel Timişoara la 18 ani şi opt luni de închisoare. "Pedeapsa a fost majorată de la 12 ani, cât pronunţase Tribunalul Timiş, la 18 ani şi opt luni pentru educatoarea Neţ Oana Răzvana", a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Timişoara, judecătorul Cristian Pup.

* Peste 670 de copii din judeţul Bistriţa-Năsăud frecventează grădiniţe sau şcoli care au toaletele în curte, fiind vorba în special de unităţi şcolare ce funcţionează în spaţii închiriate sau care nu sunt conectate la reţelele de apă şi canalizare, potrivit datelor prezentate de inspectorul şcolar general, Camelia Tabără.

* Primăria Sfântu Gheorghe a lansat un apel către cetăţeni să le ofere cazare gratuită pelerinilor care vor veni în zonă la începutul lunii iunie, cu ocazia vizitei papei Francisc în România. Reprezentanţii Primăriei menţionează, într-un anunţ postat pe pagina de internet a instituţiei, că autorităţile locale vor oferi 2.000 de locuri de cazare pentru pelerini, dar aşteaptă propuneri şi din partea localnicilor.

* O familie cu trei copii din satul Mintia, care trăia în condiţii foarte grele într-o locuinţă construită de tatăl acestora, fără să aibă curent electric şi alte utilităţi, se va muta într-o casă decentă, cumpărată cu banii strânşi prin grija preotului Alexandru Milovan, din localitatea Bacea, comuna Ilia, şi cu sprijinul a doi oameni de afaceri din Arad, a informat Episcopia Devei şi Hunedoarei.

* Primul Consulat onorific al Poloniei în România va fi deschis la Braşov cel mai probabil la începutul lunii mai, a declarat miercuri, la Prefectura Braşov, ambasadorul Republicii Polone la Bucureşti, Marcin Wilczek. Consulatul onorific va funcţiona în Piaţa Sfatului şi va fi condus de un întreprinzător polonez, Janusz Szalinski, aflat de mai multă vreme în Braşov, care cunoaşte zona şi care va ajuta viitorii investitori din Polonia.

* Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea a adoptat o decizie pentru intervenţia în cel mai scurt timp în satul Pătlăgeanca, de pe braţul Chilia al Dunării, unde Primăria comunei Ceatalchioi a semnalat o surpare a malului fluviului, din cauza debitului mare.

* Un complet al Curţii de Apel Constanţa, care a judecat miercuri al doilea termen din procesul intentat de Şantierul Naval Constanţa pentru anularea Hotărârii de Guvern 48/2018 privind derularea programului de achiziţie a corvetelor multifuncţionale, a anunţat că reclamantul a invocat renunţarea la acţiune.

* Numărul persoanelor diagnosticate cu pneumonie s-a dublat în ultima săptămână în judeţul Harghita, fiind identificate şi 16 noi cazuri de gripă. Autorităţile medicale se aşteaptă la o creştere a numărului cazurilor, deoarece în zonă vremea continuă să fie friguroasă.

* Fondurile necesare plăţii asistenţilor personali şi a indemnizaţiilor pentru persoane cu dizabilităţi vor fi plătite la Brăila din banii care erau alocaţi investiţiilor, a anunţat primarul municipiului, Marian Dragomir.

* Douăsprezece primării din judeţul Arad vor să adere la Agenţia de Dezvoltare Intercomunitară "Moţii Ţara de Piatră", înfiinţată în judeţul Alba, în luna ianuarie, care îşi propune să atragă importante fonduri europene pentru dezvoltarea comunităţilor din munţii Apuseni, peste 80 de localităţi din cele două judeţe urmând să fie reprezentate. Miercuri a avut loc şedinţa de constituire a filialei Arad a agenţiei, care a luat fiinţă în 18 ianuarie, la Zlatna, în judeţul Alba. AGERPRES/(editor: Antonia Niţă, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: Agerpres