ŞTIRILE SERII ÎN JUDEŢE – 19 IULIE

* Prefectura va face recurs după ce Tribunalul Sibiu a decis să anuleze un ordin al prefectului Adela Muntean şi să o repună în funcţia de primar al municipiului reşedinţă de judeţ pe Astrid Fodor, suspendată în urma unei decizii definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

* Ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, a acordat Ordinul "Spiru Haret" Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca la împlinirea a 150 de ani de la înfiinţare şi la 100 de ani de învăţământ românesc.

* Judeţul Brăila are în 2019 cea mai mare suprafaţă din ţară cultivată cu loturi semincere, potrivit informaţiilor furnizate de Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor Brăila. În ceea ce priveşte suprafaţa cultivată cu loturi semincere de porumb, Brăila se află tot pe primul loc pe ţară, cu 19.097 ha, ceea ce reprezintă o jumătate din suprafaţa cultivată naţional.

* Elevii din Galaţi au câştigat faza naţională a concursului "Cu viaţa mea, apăr viaţa", organizat, la Deva, de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, ei detaşându-se în faţa celor 20 de echipaje care s-au întrecut, timp de trei zile, în diverse probe specifice intervenţiilor în situaţii de urgenţă, a informat ISU Hunedoara.

* 32 de adulţi şi 6 copii, pasageri în două microbuze, au fost implicaţi într-un accident rutier produs în judeţul Braşov, pe DN10, între localităţile Prejmer şi Întorsura Buzăului, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Braşov.

* Principalul suspect în cazul atacului asupra celor doi baschetbalişti americani de la ACS Cuza Sport, Daniel Gabriel Husein, cunoscut sub porecla de "Dasaev", acuzat de tentativă de omor calificat, va fi cercetat în arest la domiciliu, după ce Curtea de Apel Galaţi a schimbat măsura arestului preventiv cu cea a arestului la domiciliu.

* Deputata PNL Florica Cherecheş, vicepreşedinta Comisiei pentru învăţământ, a declarat că trei din cinci copii care au început şcoala acum 12 ani nu au ajuns să o finalizeze prin examenul de bacalaureat.

* Primăria Deva a solicitat autorităţilor judeţene şi asociaţiei de dezvoltare intercomunitară ADI Deşeuri rezilierea contractului cu operatorul regional de salubritate Brai Cata, primarul municipiului Deva, Florin Oancea, apreciind că această firmă nu respectă contractul încheiat pentru ridicarea şi transportul gunoiului din oraş.

* Fonduri nerambursabile de peste 5,6 milioane de euro vor fi investite de municipalitatea din Odorheiu Secuiesc, judeţul Harghita, în reabilitarea infrastructurii rutiere, urmând ca, pe lângă modernizarea unor străzi, să fie achiziţionate opt autobuze electrice şi să se realizeze un sistem de management al transportului public de călători.

* Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat la Bistriţa că lucrările la Secţia de Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean, finanţate din bugetul de stat, vor fi finalizate în maximum o lună iar aceasta va fi una dintre cele mai performante din ţară.

* Peste 1.000 de cartuşe de infanterie calibrul 7,92 mm şi 54 grenade de mână ofensive, provenind din cele două războaie mondiale, au fost descoperite în comuna Străoane cu ajutorul detectoarelor de metale, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea.

* Primăria comunei Ciorăşti şi un operator de salubritate din subordinea acesteia au fost sancţionaţi de autorităţile de mediu cu amenzi în valoare de 55.000 de lei pentru constituirea unei gropi de gunoi ilegale pe teritoriul comunei, având şi obligaţia de a ridica gunoiul şi a aduce terenul la stadiul iniţial în mai puţin de două săptămâni, potrivit reprezentanţilor Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Vrancea.

* Populaţia şi turiştii din jurul staţiunii Călimăneşti au fost avertizaţi de autorităţi prin sistemul RO-Alert să evite zona din jurul Mănăstirii Turnu, unde a fost semnalată prezenţa unui urs, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea.

* Podul peste râul Mureş de la intrarea în Alba Iulia dinspre Sebeş, unul dintre cele mai importante pentru infrastructura rutieră din Transilvania, va intra în reparaţii, lucrările urmând să se efectueze în următoarele două luni, între orele 20,00 şi 7,00, durată în care traficul se va desfăşura alternativ.

* Paşaportul Sorinei, fetiţa din Mehedinţi, a fost ridicat de mama adoptivă, Ramona Săcărin, de la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Dolj.

* Peste 67.000 de metri pătraţi de teren aflat în proprietatea judeţului Iaşi vor fi predaţi, în baza unui protocol, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prin Compania Naţională de Investiţii, pentru a se construi o sală polivalentă de 16.000 de locuri în Miroslava, o comună cu 12.000 de locuitori.

* Noi suspiciuni de pestă porcină africană au fost semnalate în localităţile Cilieni şi Ianca din judeţul Olt, unde sunt deja şapte focare de boală şi sute de porci au fost eliminaţi, au informat reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt. AGERPRES/(editor: Antonia Niţă, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa: Agerpres