ŞTIRILE SERII ÎN JUDEŢE – 19 FEBRUARIE

* Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat la Iaşi că pe numele societăţii din Bucureşti în care funcţiona un salon de înfrumuseţare în care se fac intervenţii estetice ilegale va fi făcută o plângere penală, precizând că deja, prin Direcţia de Sănătate Publică, a fost notificat mallul în care funcţionează firma respectivă că aceasta nu are autorizaţie.

* Un şofer de 77 de ani, din judeţul Alba, a fost oprit de poliţişti pe autostrada A1, după ce a fost depistat că circula pe contrasens, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu, Elena Welter. Şoferul a fost sancţionat cu amendă de 1.160 de lei şi permisul de conducere i-a fost reţinut pentru 60 de zile. El a rămas şi fără certificatul de înmatriculare, "pentru deficienţe majore la sistemul de iluminare – semnalizare".

* Activitatea gripală a avut un trend descrescător în săptămâna 11-17 februarie faţă de perioadele anterioare, fiind înregistrate mai puţine îmbolnăviri prin infecţii respiratorii acute, dar s-a menţinut în continuare peste nivelul aşteptat şi cu extindere zonală, informează Direcţia de Sănătate Publică Olt.

* Primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, a afirmat, într-o vizită la o creşă de stat inaugurată recent, prima din ultimii 25 de ani şi pentru care municipalitatea plăteşte o chirie lunară de 5.400 de euro, că e nevoie şi de alte astfel de unităţi, el făcând apel la investitorii privaţi să construiască spaţii adecvate, pe care apoi să le închirieze primăria.

* Reprezentanţii Consiliului Judeţean Vrancea, ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Est au semnat contractul pentru reabilitarea Secţiei de pneumoftiziologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă "Sf. Pantelimon" Focşani, proiect cu fonduri europene în valoare de peste 5,7 milioane de lei.

* O intervenţie chirurgicală a fost efectuată la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi cu ajutorul celui mai performant robot din lume folosit în chirurgia spinală şi neurochirurgie, operaţia efectuată în premieră naţională fiind urmărită cu ajutorul monitoarelor şi de ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, şi ministrul comunicaţiilor, Alexandru Petrescu.

* Primarul Braşovului, George Scripcaru, şi directorul Infrastructură Municipală şi de Mediu din cadrul BERD, Susan Goeransson, au semnat Acordul de asistenţă dintre municipiul Braşov şi BERD în vederea pregătirii proiectului pentru construirea Spitalului Regional Braşov.

* Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa a primit o donaţie în valoare de aproximativ 65.000 de euro, constând în produse destinate hrănirii copiilor mici, din partea Ordinului Militar Teuton din Grassau – Germania, a anunţat managerul unităţii spitaliceşti, Gabriel Lazany. Donaţia a fost mijlocită de un bistriţean stabilit în Germania, Zoltan Pauliner.

* Un salon de înfrumuseţare din municipiul Deva a fost depistat de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara că funcţiona fără autorizaţie igienico-sanitară, în urma controlului efectuat în cursul zilei de marţi urmând să fie stabilite sancţiunile ce vor fi aplicate în acest caz.

* 143 de porci au fost ucişi preventiv în judeţul Covasna de la apariţia primului focar de pestă porcină africană iar autorităţile au aplicat amenzi de aproape 10.000 lei şi au deschis mai multe dosare de urmărire penală pe numele unor persoane care nu au respectat măsurile menite să limiteze extinderea bolii, a precizat directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Covasna, Siko Barabasi Sandor, într-un comunicat de presă. Potrivit acestuia, la ora actuală sunt în curs de finalizare 42 dosare de despăgubire, în valoare totală de 54.000 lei.

* Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Iaşi că în intervalul martie-aprilie pot fi depuse cererile de finanţare pentru spitalele regionale de urgenţă.

* Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ a fost nominalizată la Gala Excelenţei în Asistenţa Socială datorită rezultatelor obţinute anul trecut în domeniul protecţiei copiilor şi persoanelor defavorizate, au anunţat reprezentanţii din judeţ ai Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România.

* Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că a solicitat spitalelor aflate în subordine situaţia contractelor de voluntariat, însă doar trei din 100 au răspuns. AGERPRES/(editor: Antonia Niţă, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa: Agerpres