ŞTIRILE SERII ÎN JUDEŢE – 18 IANUARIE

* Toate traseele turistice care acced în creasta masivului Făgăraş au fost declarate închise, în contextul în care riscul producerii unor avalanşe este ridicat, patrulările preventive ale salvamontiştilor în munţii Făgăraş Sud fiind suspendate din motive de siguranţă, a anunţat Consiliul Judeţean Argeş.

* Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, secretar de stat în MAI, a anunţat, la Alba Iulia, că în acest an vor fi achiziţionate încă 18 tabere pentru sinistraţi, fiind semnate deja contractele în acest sens, urmând ca la finalul implementării proiectului cu fonduri europene să se ajungă la o capacitate totală de 8.000 de locuri.

* 167 de persoane – 55 de mame, cu 112 copii -, în cea mai mare parte victime ale violenţei domestice, au ajuns în cursul anului 2018 în cele două centre maternale din judeţul Vaslui, potrivit reprezentanţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui.

* Primăria Târgu Mureş a anunţat că în acest an va extinde dotările Complexului de Agrement şi Sport "Mureşul" şi va introduce noi facilităţi, între care şi montarea a trei tobogane acvatice cu grade diferite de dificultate, valoarea estimată a lucrărilor fiind de peste 1,6 milioane de lei, fără TVA.

* Aproximativ 1.000 de salariaţi ai SC Rulmenţi Bârlad, cel mai mare angajator privat din judeţul Vaslui, au declanşat un protest spontan. Oamenii au oprit lucrul şi au ieşit în curtea societăţii comerciale, acuzând conducerea Sindicatului "Rulmentul" că nu le reprezintă interesele.

* Colegiul dobrogean "Spiru Haret" din municipiul Tulcea a început pregătirile pentru amenajarea unui laborator de robotică ce va purta numele inginerului român Ion Adamache, care a donat instituţiei de învăţământ 566.000 de lei.

* Primarul Nicolae Robu a cerut Poliţiei Locale Timişoara să le aplice amenda maximă proprietarilor care nu au încheiat contract cu firma de salubritate ADID-RETIM, întrucât aceştia aruncă resturile menajere la întâmplare, creând rampe clandestine care au invadat oraşul în ultimele luni. În Timişoara au fost contabilizate aproape 1.000 de astfel de imobile fără contract cu firma de salubrizare.

* Infracţionalitatea sesizată este în continuă scădere în judeţul Vâlcea, anul trecut fiind înregistrată cea mai mică valoare din ultimii 10 ani, a anunţat într-o conferinţă de presă şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Cosmin Iana.

* Autorităţile din Bistriţa-Năsăud au confirmat apariţia primelor cazuri de pestă porcină africană (PPA) din judeţ, la două exemplare de mistreţ identificate în comuna Târlişua, situată la graniţa cu judeţul Maramureş. Şeful Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud, Ioan Bogolin, a susţinut că zona declarată afectată de PPA, în urma confirmării primelor cazuri în judeţ, se întinde şi pe teritoriul judeţelor Maramureş şi Cluj, având în vedere apropierea acestora de locul în care au găsiţi porcii mistreţi infectaţi.

* Un bărbat de 69 de ani a decedat din cauza gripei, la Timişoara iar o gravidă cu simptomatologie gripală a fost transferată de la Arad la secţia Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Timişoara.

* Ministrul educaţiei naţionale, Ecaterina Andronescu, a declarat, la Constanţa, cu ocazia aniversării centenarului Colegiului Naţional "Mihai Eminescu", că din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice vor fi achiziţionate 2.300 de microbuze şcolare pentru elevii din mediul rural.

* Pompierii militari vor fi dotaţi cu 500 de autospeciale de intervenţie în următorii doi ani, structurile medicale de urgenţă cu alte câteva sute de ambulanţe noi şi, în premieră, Salvamont şi Jandarmeria Montană din 25 de judeţe vor fi echipate cu câteva zeci de maşini de intervenţie în zonele cu acces greu, a declarat, la Alba Iulia, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

* Nouă copii cu malformaţii cardiace grave au fost operaţi cu succes în ultimele cinci zile la o clinică privată din Sibiu de medici români din ţară şi din diaspora, dar şi de specialişti străini care au venit gratis în România pentru aceste intervenţii, potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES. Clinica a anunţat că până la finalul anului mai sunt posibile două campanii în care să fie operaţi gratis copii cu malformaţii cardiace grave care provin din medii defavorizate.

* Peste 500 de sesizări au fost înregistrate în anul 2018 la numărul de telefon special pus la dispoziţie de autorităţile de protecţie a copilului din Arad, cazurile semnalate vizând copii în situaţii de risc, abuzaţi, neglijaţi sau exploataţi. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad a publicat, vineri, situaţia sesizărilor înregistrate anul trecut la Telefonul de Urgenţă – Echipa Mobilă.

* Municipiul Deva are cel mai mare număr de proiecte pe fonduri europene din judeţul Hunedoara depuse la Agenţia de Dezvoltare Regională Vest – Timişoara, valoarea celor 27 de cereri de finanţare totalizând peste 44,1 milioane de euro, potrivit datelor centralizate vineri de administraţia locală.

* Inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare au reuşit să stingă ultimele şapte focare de pestă porcină africană din gospodăriile din judeţ, informează instituţia printr-un comunicat de presă.

* Batalionul 300 pentru Protecţia Forţei – Sfântul Andrei şi-a încheiat ultima etapă de pregătire la Centrul Naţional de Instruire Întrunită Getica, din Cincu, în vederea dislocării în teatrul de operaţii Afganistan, informează un comunicat de presă transmis vineri de Statul Major al Forţelor Navale.

* Un bărbat în vârstă de 67 de ani care era internat la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi a murit din cauza gripei.

* Contraamiralul în retragere Mircea Caragea, ultimul marinar în viaţă care a participat în 1939 la primul marş de instrucţie al Navei Şcoală Mircea, a fost sărbătorit de camarazii din Marina Militară la Palatul Cercului Militar din Bucureşti, informează un comunicat de presă al Statului Major al Forţelor Navale. AGERPRES/(editor: Antonia Niţă, editor online: Simona Aruştei)

Sursa: Agerpres