ŞTIRILE SERII ÎN JUDEŢE – 18 APRILIE

* Peste 500 de ouă decorative viu colorate au fost folosite, joi, pentru a împodobi un copac din faţa Bisericii Evanghelice situate în centrul istoric al municipiului Bistriţa, acţiunea fiind organizată de primărie cu sprijinul a cinci şcoli gimnaziale şi al unui liceu, precum şi al Centrului Comunitar pentru Tineret. Tradiţia săsească a "pomului de Paşti" a fost reluată la Bistriţa începând cu anul 2016, iar ouăle decorative sunt realizate de elevi în timpul săptămânii "Şcoala altfel".

* Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Bistriţa, devansarea termenului până la care se va face rambursarea taxei auto către cei care nu au primit încă aceste sume, pentru sfârşitul lunii mai. Potrivit ministrului, deciziile de impunere trebuie finalizate de către toate administraţiile fiscale judeţene până la sfârşitul lunii în curs, în caz contrar şefii acestor instituţii îşi vor pierde funcţiile.

* Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a vizitat joi şantierul de la ruta ocolitoare a Sucevei şi a primit asigurări de la constructor că lucările se vor finaliza în termenul asumat. ''Este un constructor bun, un constructor român şi sunt convins că se va ţine de termenele asumate, nu numai la centura Sucevei, cât şi pe DN18'', a spus Cuc.

* România trebuie să fie precaută în utilizarea mecanismului financiar-investiţional pe diferite domenii ale parteneriatului public-privat, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, comisarul european Corina Creţu, candidat la un nou mandat de europarlamentar din partea partidului Pro România. Acesta a subliniat din nou că România nu a depus proiecte pentru a atrage fondurile europene, însă e surprinsă că în ţară în mediul politic se discută frecvent despre parteneriatul public-privat.

* Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi, într-un miting electoral organizat în localitatea suceveană Dumbrăveni, că o să anunţe dacă va candida sau nu la alegerile prezidenţiale din toamna acestui an după scrutinul pentru Parlamentul European. El a adăugat că alegerile prezidenţiale din acest an reprezintă "momentul în care trebuie să eliberăm România de această căpuşă care se numeşte Iohannis".

* Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, joi, la Craiova, că reprezentanţii PSD au permis perpetuarea dublului standard la produsele care se vând în Uniunea Europeană, trădând interesele consumatorilor români. El a afirmat că această practică este neloială şi ar trebui sancţionată drastic în UE.

* PNL propune, pentru stimularea companiilor private şi stabilirea unei egalităţi de tratament între angajaţii din acest sector şi cei de la stat, ca voucherele de vacanţă să fie deductibile fie din impozitul de venit, fie din cel pe profit, a declarat joi liderul liberal Ludovic Orban, la Craiova. Preşedintele PNL a mai afirmat că prin aplicarea Ordonanţei 114 au fost provocate o serie de "perturbaţii" în rândul firmelor de construcţii, motiv pentru care multe dintre acestea vor intra în faliment.

* Preşedintele executiv al PMP, deputatul Marius Paşcan, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că a atacat în justiţie "înfiinţarea neconstituţională" a Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş. Marius Paşcan a arătat că cererea de chemare în judecată a Ministerului Educaţiei Naţionale şi a Liceul Teologic Romano-Catolic "II. Rakoczi Ferenc" a fost depusă de Partidul Mişcarea Populară, împreună cu Colegiul Naţional Unirea din Târgu Mureş, Consiliul reprezentativ al părinţilor din acest colegiu şi Asociaţia civică pentru demnitate în Europa.

* Alexandru Oprea (PSD) a fost ales, joi, preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, după ce Daniel Comănescu, care a ocupat această funcţie, şi-a pierdut mandatul, fiind exclus din PSD. Alexandru Oprea a mai fost, în trecut, preşedinte al CJ Dâmboviţa. Înainte de a ocupa funcţii administrative, Oprea a fost şef al SRI Dâmboviţa.

* Mai multe ceremonii militare dedicate împlinirii a o sută de ani de la eliberarea judeţelor Satu Mare şi Bihor de către Armata Română şi instaurarea administraţiei româneşti vor avea loc pe 19 şi 20 aprilie în cele două judeţe, a informat joi, printr-un comunicat de presă, Ministerul Apărării Naţionale (MApN). AGERPRES/(AS, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa: Agerpres