ŞTIRILE SERII ÎN JUDEŢE – 14 IUNIE

* Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a declarat vineri, la conferinţa internaţională "Black Sea and Balkans Security Forum" ce se desfăşoară în staţiunea Mamaia, că evoluţia securităţii în regiunea Mării Negre presupune îngrijorări serioase, cea mai mare îngrijorare fiind Rusia. "Atitudinea pasivă, de disuasiune, nu mai este eficace şi ar trebui să folosim o atitudine mai fermă în regiune. Este necesară o strategie aliată pe termen lung pentru a contracara tendinţele hegemonice ale Rusiei în regiune şi pentru a consolida poziţia de apărare a Alianţei şi a capacităţii şi rezistenţei aliaţilor", a spus Leş.

* Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a declarat vineri, în cadrul conferinţei internaţionale "Black Sea and Balkans Security Forum" ce se desfăşoară în staţiunea Mamaia, că trebuie "pornite" programele de înzestrare a Forţelor Navale Române, el adăugând că tehnica actuală a acestei arme este una "extrem de învechită".

* Albumul intitulat "Papa Francisc în Grădina Maicii Domnului" a fost lansat vineri, la Iaşi, în cadrul manifestărilor organizate în cadrul Festivalului Serile Filmului Românesc (SFR). Primul album cu fotografii din timpul vizitei Papei Francisc în România este tipărit la editura Integral şi poartă semnătura fotografilor Cristian Radu Nemea, George Călin şi Octav Ganea. Lucrarea a fost lansată în cursul zilei de vineri, în cadrul unui eveniment organizat în cadrul manifestărilor organizate cu prilejul celei de-a zecea ediţii a SFR.

* Preşedintele Academiei Române şi rector al Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, Ioan-Aurel Pop, a primit vineri titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu, potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES. Conform sursei citate, Ioan-Aurel Pop a primit acest titlu şi pentru ataşamentul manifestat faţă de valorile militare şi profesionale specifice Academiei Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu.

* Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, efectuează vineri o vizită de lucru în zonele din judeţul Bistriţa-Năsăud afectate de inundaţiile produse în această săptămână, potrivit unei informări postate pe pagina de socializare a Instituţiei Prefectului. Potrivit informării Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud, ministrul Ioan Deneş vizează localităţile cu probleme în urma inundaţiilor produse în noaptea de 12 spre 13 iunie, "pentru a constata pagubele şi a prioritiza lucrările de intervenţie pe cursurile de apă, în vederea protejării comunităţilor".

* Piaţa Cibin din municipiul Sibiu este prima piaţă din România unde, începând de vineri, se pot face cumpărături şi cu cardul, a anunţat preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Pieţe din România (AAPR), Director General al Pieţe Sibiu, Teodor Ioan Birţ. Un număr de 30 de tarabe din piaţa sibiană au fost dotate cu POS, proiectul fiind dezvoltat de către Mastercard împreună cu o bancă privată din ţară.

* Niciun autovehicul cu masa totală maximă autorizată de peste 7,5 tone nu mai poate circula pe digul şosea Măcin-Smârdan din judeţul Tulcea, au decis vineri după-amiază autorităţile judeţului pentru a preveni apariţia unor fisuri în lucrarea de apărare împotriva inundaţiilor. Potrivit prefectului judeţului Lucian Furdui, măsura va intra în vigoare sâmbătă, începând cu ora 6.00, după ce marţi autorităţile au decis ca pe acest dig viteza maximă să fie de 70 de kilometri pe oră.

* Trei autospeciale noi de poliţie care aparţineau IPJ Mehedinţi au fost avariate în urma unui accident rutier care a avut loc, vineri, în oraşul Balş, judeţul Olt, în timp ce poliţiştii care le conduceau au intrat în depăşirea unei coloane de maşini de circa un kilometru. Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Olt, Alexandra Dicu, autoturismele nu aveau semnalele acustice şi luminoase în funcţiune în momentul în care au intrat în depăşire. AGERPRES/(AS, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa: Agerpres