* Aproximativ 100 de persoane cu cărţi în limba maghiară în mâini au protestat, marţi, în faţa Consulatului General al Ungariei din Cluj-Napoca, faţă de intenţia Guvernului de la Budapesta de a restructura Academia Maghiară de Ştiinţe. "Societatea maghiară a fost foarte deschisă în anii 90 şi solidară cu toate ţările în care exista dictatură, iar acum simţim că se închid porţile şi nu ar fi bine. Noi vrem să trecem prin Ungaria când mergem în Vestul Europei, vrem să fie, în continuare, o ţară deschisă dialogului", a spus directorul Teatrului Naţional din Târgu Mureş, Attila Gasparik, prezent la protest.
* Şcolile şi grădiniţele din comunele judeţului Vaslui nu au la această dată niciun cabinet de medicină şcolară, se arată într-un raport al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui. Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii instituţiei, la nivelul judeţului Vaslui funcţionează doar 25 de cabinete medicale în grădiniţe din mediul urban, în condiţiile în care există 56 de unităţi de învăţământ preşcolar, în timp ce din cele 46 de şcoli şi licee din oraşele vasluiene, doar 26 au astfel de cabinete, la o populaţie şcolară de peste 27.500 de elevi.
* Numărul cazurilor de gripă confirmate cu analize de laborator a ajuns, în judeţul Olt, la 139, fiind înregistrate şi 5 decese, potrivit unei informări a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), remisă marţi AGERPRES. În toate cazurile de deces la bolnavi cu gripă a fost vorba de persoane adulte, având condiţii medicale preexistente şi fiind nevaccinate antigripal. Cei mai mulţi dintre bolnavii cu gripă, respectiv 56 (peste 40%), sunt din municipiul Slatina, unde au fost confirmate cazuri de gripă şi la copii de la şcoli şi grădiniţe.
* Nouă familii de bătrâni care trăiesc în trei cătune risipite pe culmile Munţilor Apuseni au primit marţi ajutoare umanitare din partea pompierilor militari care activează la secţiile din Brad şi Ilia, dar şi sprijin în unele activităţi gospodăreşti. "Pentru a ajunge la locuitorii izolaţi din localităţile Deleni, Prihodişte şi Brăşeu, pompierii au parcurs 46 de kilometri cu autospeciale de primă intervenţie, iar următorii aproximativ 4 kilometri au fost străbătuţi pe jos", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara, Anemona Doda.
* Administratorii de drumuri din judeţ au primit, de la începutul anului, 28 de amenzi pentru nereguli descoperite în domeniul sistematizării rutiere, se arată într-un comunicat al Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Dâmboviţa, remis marţi AGERPRES. Conform sursei citate, de la începutul anului şi până pe 7 februarie, poliţiştii rutieri au aplicat 28 de amenzi administratorilor drumurilor ca urmare a neasigurării stării de viabilitate a părţii carosabile şi a nesemnalizării obstacolelor şi pericolelor create prin degradarea excesivă a drumurilor. AGERPRES/(AS, editor: Karina Olteanu)
Sursa: Agerpres