ŞTIRILE SERII ÎN JUDEŢE – 11 APRILIE

* Conducerea Spitalului de Neurochirurgie "Prof. dr. Nicolae Oblu" din Iaşi a anunţat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că a primit acreditarea pentru organizarea de cursuri adresate studenţilor cât şi medicilor din Europa interesaţi de patologia spinală. Managerul spitalului, dr. Lucian Eva, a declarat că unitatea medicală a primit din partea uneia dintre cele mai prestigioase organizaţii la nivel global, AOSpine, certificarea pentru organizarea, începând din luna mai, de cursuri pentru patologia spinală.

* Aproximativ 10% din banii aprobaţi în bugetul Consiliului Judeţean Brăila de anul acesta sunt destinaţi Spitalului Judeţean de Urgenţă, pentru medicamente, materiale sanitare, utilităţi, dezinfectanţi, şi alte obiecte de inventar. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a efectuat pe 17 martie o vizită la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, despre care auzise că "ar avea ceva probleme", ocazie cu care a declarat că acordă acestei unităţi spitaliceşti nota 6 din punct de vedere al infrastructurii.

* Reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţe (SJU) Târgu-Jiu efectuează verificări la Secţia de Psihiatrie, după ce un infirmier a fost lovit de un pacient cu piciorul în torace, a declarat joi, pentru AGERPRES, managerul unităţii medicale, Gigel Capotă.

* Viceprim-ministrul Vasile Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a semnat joi, la Reşiţa, două contracte de finanţare în valoare de 11,1 milioane lei, prin Regio-Programul Operaţional Regional 2014-2020. La întâlnirea cu primarii, viceprim-ministrul Daniel Suciu a purtat discuţii legate de PNDL 1 şi 2, despre Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, unde i-a încurajat pe primari să depună proiecte pe acest nou instrument de finanţare, precum şi despre Codul administrativ, despre care a spus că uşurează foarte mult actul administrativ.

* Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, este nemulţumit de mobilizarea la şantierul celui de-al doilea pasaj de pe centura municipiului Arad, care are deja o întârziere de şase luni faţă de graficul lucrărilor aprobat la semnarea contractului, astfel că abia anul viitor ar urma să fie finalizată investiţia. Ministrul Transporturilor a vizitat, joi, şantierul pasajului rutier aflat în construcţie pe centura Aradului, însă a constatat că mobilizarea utilajelor şi muncitorilor este foarte mică.

* Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat joi, la Arad, cu privire la protestul sindicaliştilor din sectorul feroviar, că vor avea loc creşteri salariale, fiind prinşi bani în buget. "Vor fi creşteri de salarii la CFR. Avem prinşi bani în buget. Sunt oameni care lucrează foarte mult, în condiţii grele", a spus Răzvan Cuc, care nu a precizat care va fi cuantumul majorărilor.

* Un "mega-proiect", în valoare de 42 de milioane de euro, va fi implementat, cu fonduri europene, pe raza judeţelor Alba, Hunedoara şi Arad în vederea măririi gradului de protecţie împotriva inundaţiilor în bazinul hidrografic Mureş, a anunţat joi, la Alba Iulia, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş. Acesta a menţionat că, la nivel naţional, sunt 49 de proiecte finanţate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), care au fost împărţite în două loturi, în număr de 17, respectiv 32 de proiecte pentru care urmează să fie demarate procedurile.

* Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat, joi, la Cluj, că autorităţile sanitar-veterinare şi cele locale vor lua măsurile necesare pentru ca fermierii să poată valorifica carnea de miel în perioada aceasta de dinaintea sărbătorilor pascale, chiar dacă România a trecut în ultimele luni prin încercarea pestei porcine. Prezent joi la târgul Agraria, deschis în comuna clujeană Jucu, ministrul Agriculturii a spus că deşi unele localităţi se află sub restricţie, munca crescătorilor de animale trebuie respectată.

* Ambasadorul Statului Israel, David Saranga, a declarat, joi, în cadrul vizitei făcute la târgul Agraria din comuna clujeană Jucu, că reprezentanţii ţării sale au un interes foarte mare pentru a găsi modalităţi de colaborare cu România în domeniul agriculturii.

* Europarlamentarul Mircea Diaconu, membru în Comitetul pentru Cultură al Parlamentului European, a declarat joi, la conferinţa "Patrimoniul european: experienţe comune şi particularităţi regionale", de la Sighişoara, că în ultimii ani bugetele pentru marile proiecte cultural-patrimoniale au început să crească ameţitor, ajungându-se aproape la dublarea acestuia pe programul multianual pe cultură, Europa Creativă.

* Preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, a declarat joi, că speră ca organizaţia din judeţul Satu Mare trebuie să se reorganizeze cât mai bine şi speră să obţină peste 3.000 de voturi la alegerile europarlamentare. El a precizat că la nivel naţional UNPR şi-a propus să treacă de 10%.

* Africa de Sud oferă un mediu prietenos pentru investiţii şi doreşte întărirea relaţiilor bilaterale cu România, a declarat ambasadorul acestei ţări la Bucureşti, Jabu Mbalula, care s-a întâlnit, joi, cu prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi.

* Poliţiştii gălăţeni au deschis un dosar penal pentru infracţiunile de loviri şi alte violenţe, furt şi distrugere, după ce un tânăr de 19 ani a fost bătut de mai mulţi taximetrişti, au anunţat joi reprezentanţii Inspectoratul de Poliţie Judeţean Galaţi. În urma bătăii, victima a ajuns la spital unde va rămâne internată încă două săptămâni. AGERPRES/(AS, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu)

Sursa: Agerpres