ŞTIRILE SERII ÎN JUDEŢE – 10 MAI

* Peste 300 de elevi din judeţele Harghita, Covasna, Mureş şi Braşov s-au întrecut la un concurs de limba română, devenit tradiţional şi care în acest an înregistrează un record de participare. Concursul de competenţe lingvistice în limba română pentru minorităţi "Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!", ajuns la a XVI-a ediţie, se adresează elevilor din clasele V-XII de la şcolile cu predare în limba maghiară şi se desfăşoară la Colegiul Naţional "Marton Aron" din Miercurea Ciuc.

* Două proteste au avut loc la sosirea premierului Viorica Dăncilă în judeţul Arad, la Primăria Lipova şi la Prefectura Arad, participanţii scandând împotriva PSD şi a Guvernului.

* Brăila este judeţul unde au fost plătite cele mai mari despăgubiri pentru pesta porcină africană, până la această dată valoarea plăţilor depăşind 170 de milioane de lei, potrivit informaţiilor furnizate de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila.

* Pompierul botoşănean care la sfârşitul anului trecut s-a clasat pe locul al doilea la ultramaratonul "The Last Desert" organizat în Antarctica a plecat spre Australia pentru o nouă provocare, ultramaratonul "The Track", care se va desfăşura în perioada 15-24 mai, se arată într-un comunicat de presă transmis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani.

* Primăria Timişoara a semnat un contract cu finanţare europeană de 30 de milioane de euro destinat retehnologizării companiei locale de termoficare Colterm, care va permite creşterea eficienţei energetice simultan cu îmbunătăţirea parametrilor de mediu.

* Mai multe suprafeţe de păşune şi de pădure din aval de acumularea Stânca-Costeşti au fost inundate ca urmare a deversării controlate a unor cantităţi mai mari de apă din barajul de pe Prut.

* Premierul Viorica Dăncilă a declarat la Arad că "decizia politică a unor state membre ne împiedică să aderăm la Spaţiul Schengen", ea adăugând că în urma summitului de la Sibiu ar trebui să fie luate decizii în care să se regăsească şi România.

* O mamă de 45 de ani şi fiul ei de 19 ani, din Mediaş, au ocupat primul loc la "Crosul Europei", ajuns la ediţia a VI-a, organizat la Alba Iulia, competiţie la care cei doi au participat în premieră şi la care au fost înscrişi peste 1.000 de alergători din mai multe judeţe.

* Cea mai mare fabrică de nutreţuri combinate din România şi una dintre cele mai moderne din Europa Centrală şi de Est, realizată în urma unei investiţii româno-ungare de 15,6 milioane de euro, a fost inaugurată la Sânpaul, în prezenţa premierului Ungariei, Viktor Orban.

* Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad cere explicaţii conducerii Liceului Atanasie Marinescu Lipova, de unde mai mulţi elevi au plecat de la cursuri pentru a participa la un protest anti-PSD în faţa Primăriei Lipova, în timpul vizitei premierului Viorica Dăncilă.

* Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, a semnat contractul de finanţare pentru modernizarea şi reabilitarea a peste 22 de kilometri pe DJ 202 E, valoarea acestuia fiind de aproximativ 46 de milioane de lei. AGERPRES/(editor: Antonia Niţă, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa: Agerpres