ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI – 9 IULIE

* Fostul jucător de tenis Ilie Năstase a fost condamnat definitiv la 9 luni şi 10 zile de închisoare cu suspendare, într-un dosar în care a fost judecat pentru că a refuzat recoltarea de probe biologice când a fost oprit pentru control de către poliţiştii de la Brigada Rutieră. Curtea de Apel Bucureşti a respins apelurile formulate de Ilie Năstase şi de procurori, instanţa menţinând decizia dată în luna februarie de către Judecătoria sectorului 1.

* Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a afirmat, la Parlament, că este necesară îmbunătăţirea legislaţiei electorale, în sensul eliminării pazei armate de la secţiile de vot. Totodată, ministrul a spus că softul gestionat acum de STS ar trebui trecut în atribuţiile unei autorităţi independente, cum ar fi, de exemplu, Autoritatea Electorală Permanentă.

* Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a solicitat Guvernului să se angajeze în faţa instituţiilor europene că susţine desfiinţarea Secţiei speciale, iar Consiliului Superior al Magistraturii să abandoneze procesul de validare a noului şef al secţiei.

* Curtea Constituţională va discuta pe 18 iulie pe marginea respectării dispoziţiilor constituţionale în cazul celor două proiecte de revizuire a Constituţiei depuse pentru dezbateri în Parlament de PNL – USR şi PSD – ALDE.

* Conducerile din 37 de organizaţii ALDE care au obţinut sub 5% la alegerile europarlamentare din 26 mai au fost dizolvate, iar unii dintre preşedinţii de filiale judeţene ar putea fi schimbaţi în perioada următoare, a anunţat liderul formaţiunii, Călin Popescu-Tăriceanu.

* Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a declarat că fiecare instituţie care apare în rapoartele GRECO trebuie să facă o analiză în legătură cu recomandările făcute şi să ia măsurile care se impun. "În legătură cu recomandările, (…) la Ministerul Justiţiei noi o să ne facem propria analiză, aşa cum fiecare instituţie menţionată în raportul GRECO trebuie să îşi facă propria analiză şi să tragă concluziile şi să ia măsurile care consideră că se impun. În momentul în care vom finaliza această analiză, consultând pe toţi cei care au un cuvânt de spus în buna funcţionare a Justiţiei, cu siguranţă o să vin în faţa dumneavoastră şi o să dau dovadă de aceeaşi transparenţă. Fiecare recomandare va fi analizată în parte", a spus Birchall, într-o declaraţie de presă la sediul MJ.

* Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, a anunţat Administraţia Prezidenţială. Proiectul privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe simple pe perioada vacanţei parlamentare, adoptat de Camera Deputaţilor, ca for decizional, pe 12 iunie, este structurat pe următoarele domenii care nu fac obiectul legilor organice: Finanţe Publice şi Economie; Administraţie Publică şi Dezvoltare Regională; Afaceri Interne, Muncă şi Protecţie Socială; Comunicaţii şi Societate Informaţională; Sănătate; Cultură şi Identitate Naţională; Agricultură; Dezvoltare Rurală; Transporturi; Fonduri Europene; Apărare; Prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege.

* Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli şi fraude semnalate în spaţiul public cu ocazia derulării procesului electoral la alegerile din 26 mai îi va audia, miercuri, pe reprezentanţii AEP şi pe cei ai Expert Forum. Membrii comisiei au decis ca de la ora 10,00 să fie audiaţi cei de la Autoritatea Electorală Permanentă, iar de la 11,30 – reprezentaţii Expert Forum. Tot în şedinţa de miercuri vor fi aprobaţi cinci experţi care vor analiza datele cu privire la sistemul informativ folosit la alegerile europarlamentare din 26 mai. AGERPRES/(autor: Andreea Rotaru, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: Agerpres