ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI – 9 IANUARIE

* Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că va prezenta săptămâna viitoare în plenul Parlamentului European priorităţile preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. Şeful Executivului a amintit că joi şi vineri are loc la Bucureşti lansarea oficială a preşedinţiei Consiliului UE în două clădiri simbol pentru ţara noastră – Ateneul Român şi Palatul Victoria -, în prezenţa preşedinţilor Comisiei Europene, Consiliului European, Parlamentului European, a membrilor Colegiului comisarilor europeni.

* Guvernul a decis numirea lui Sever-Romulus Stana în funcţia de prefect al municipiului Bucureşti. Acesta o va înlocui pe Speranţa Cliseru, eliberată din funcţie în luna decembrie a anului trecut.

* Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a criticat faptul că în prima şedinţă de Guvern de anul acesta nu se face nicio referire la bugetul pe 2019, el arătând că România este într-o criză bugetară gravă, care va duce la o depăşire majoră a ţintei de deficit.

* Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru decorarea lui Gheorghe Bălan, vicepremier responsabil pentru politicile de reintegrare (2016 – 2018) în Guvernul Republicii Moldova, în semn de "înaltă apreciere pentru contribuţia importantă avută la consolidarea Parteneriatului strategic dintre România şi R. Moldova, prin iniţiative menite să aprofundeze interconectarea societăţilor din cele două state".

* Procurorul general Augustin Lazăr susţine că raportul Inspecţiei Judiciare nu a identificat situaţii de incompatibilitate în legătură cu cele două dosare clasate în anul 2014 de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia care îl vizau pe preşedintele Klaus Iohannis. Parchetul General a dat publicităţii un comunicat în care se fac precizări cu privire la informaţiile apărute în mass-media în legătură cu un raport al Inspecţiei Judiciare, în care se arată că două dosare în care era vizat Klaus Iohannis au fost clasate în anul 2014 de către Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia, condus la acea vreme de Augustin Lazăr.

* Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, spune că, în această perioadă, se înregistrează un număr mare de cazuri de gripă şi recomandă vaccinarea antigripală, iar în caz de viroză respiratorie, indiferent că este gripă sau nu, trebuie ca persoana infectată să stea izolată dacă este o infecţie mai gravă şi să nu se ia antibiotice. Potrivit INSP, până în prezent au fost înregistrate 5 decese din cauza gripei. AGERPRES/(autor: Georgiana Tănăsescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Anda Badea)

Sursa: Agerpres