ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI – 8 MARTIE

* Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea bugetului de stat pe anul 2019. Şeful statului precizează în cererea sa că, separat de motivele de neconstituţionalitate, legea se impune a fi reexaminată întrucât alocarea resurselor bugetare este, "pe de o parte, fundamentată pe o prognoză nerealistă, iar pe de altă parte nu asigură o reală funcţionare a unor instituţii publice cu rol esenţial în societate".

* PSD susţine că preşedintele Klaus Iohannis "nu înţelege economie", "nu ştie să citească un buget", dar blochează actuala guvernare, "în loc să îşi ceară scuze" după ce Curtea Constituţională i-a respins sesizarea împotriva Legii bugetului.

* Procurorul general Augustin Lazăr solicită Consiliului Superior al Magistraturii sesizarea Curţii Constituţionale în vederea soluţionării unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern, pe de o parte, Parlamentul şi CSM, pe de altă parte, conflict determinat de modalitatea în care Executivul a modificat legile Justiţiei.

* Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii precizează că mai multe modificări aduse de Guvern legilor Justiţiei diferă în conţinut faţă de cele transmise CSM spre avizare.

* Procurorii din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de fostul procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie Laura Codruţa Kovesi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat în modalitatea coordonării (…) şi complicitate la represiune nedreaptă sub forma participaţiei improprii.

* Peste 6.000 de sesizări care vizau activitatea şi conduita magistraţilor au fost înregistrate de Inspecţia Judiciară în anul 2018, se arată în raportul de activitate al instituţiei pe anul trecut.

* Alianţa 2020 USR PLUS a depus contestaţie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în urma deciziei Biroului Electoral Central de a respinge înscrierea alianţei în competiţia pentru alegerile europarlamentare din luna mai. AGERPRES/(autor: Andreea Rotaru, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: Agerpres