ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI – 8 MAI

* Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a anunţat că îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis rechemarea ambasadorului României în SUA, George Maior. ''Propunerea de rechemare a avut loc ca urmare a analizei MAE referitoare la mandatul ambasadorului George Maior şi s-a bazat pe evaluarea impactului asupra relaţiilor cu SUA, partener strategic al României, aşa cum rezulta din 'Raportul privind folosirea Serviciului Român de Informaţii de către domnul ambasador George Maior în scopuri personale', document oficial al Parlamentului României'', arată un comunicat al MAE.

* Fostul primar al Constanţei Radu Mazăre a fost ridicat de autorităţile din Madagascar şi este ţinut în custodie, această măsură fiind luată ca urmare a mandatului de căutare emis de autorităţile române prin Interpol, au declarat, pentru AGERPRES, surse judiciare. La 3 mai, Mazăre a fost condamnat la 9 ani şi 10 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită şi abuz în serviciu, în dosarul în care a fost acuzat că a oferit discreţionar un contract firmei de salubritate Polaris Holding. El are mai multe condamnări în România, multe nedefinitive.

* Prim-ministrul Viorica Dăncilă i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis ca în cadrul Summitului UE de la Sibiu să ceară aderarea României la Spaţiul Schengen şi încetarea MCV.

* Procurorul general interimar Bogdan Licu a declarat că reluarea anchetei în dosarul Mineriadei din iunie 1990 ar reveni Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie, anunţând că a formulat contestaţie împotriva deciziei de restituire a dosarului la Parchet.

* Prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunţat în şedinţa de Guvern că, în primele zile după lansarea Fondului de Dezvoltare şi Investiţii, autorităţile locale au depus 134 de proiecte de finanţare, cele mai multe dintre acestea vizând investiţii în infrastructura de transport, în reţeaua de apă şi canalizare, în reţelele de energie electrică şi de gaze. AGERPRES/(autor: Florin Marin, editor: Claudia Stănescu, editor online: Gabriela Badea) 

Sursa: Agerpres