ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI – 8 IULIE

* Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea posibilelor fraude la alegerile din 26 mai a aprobat lista instituţiilor ai căror reprezentanţi vor fi chemaţi la audieri în următoarea perioadă. Preşedintele comisiei, deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu, a precizat că, potrivit propunerilor formulate, vor fi solicitate pentru audieri următoarele instituţii cu atribuţii în domeniu: Autoritatea Electorală Permanentă, Biroul Electoral Central, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Direcţia pentru Evidenţia Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, Institutul Naţional de Statistică, alte autorităţi, instituţii publice centrale sau locale care pot furniza informaţii necesare formării unor opinii obiective cu privire la modul de organizare şi desfăşurare a alegerilor.

* Premierul Viorica Dăncilă i-a trimis preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, o scrisoare în care precizează că Guvernul de la Bucureşti îl propune pe Ioan Mircea Paşcu în calitate de comisar european interimar, după demisia Corinei Creţu, au declarat surse guvernamentale.

* Biroul permanent al Senatului a decis să transmită Comisiei juridice solicitarea DNA de ridicare a imunităţii fostului ministru al Sănătăţii Florian Bodog, suspectat de săvârşirea unor fapte asimilate infracţiunilor de corupţie legate de modalitatea în care ar fi angajat o consilieră în perioada mandatului său.

* Academia Română consideră că edificarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi Holocaustului este un act cultural şi istoric pe deplin justificat, însă soluţia propusă de a cere Muzeului "Grigore Antipa" să cedeze teren pentru acesta este "inadecvată" şi "păguboasă".

* Uniunea Salvaţi România a depus, alături de Partidul Naţional Liberal, o sesizare de neconstituţionalitate cu privire la Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice, lege iniţiată de Florin Iordache şi Carmen Dan, informează un comunicat transmis AGERPRES.

* Curtea Constituţională a României urmează să discute pe 18 septembrie sesizarea USR privind numirea lui Marian Neacşu în funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, au precizat, pentru AGERPRES, oficiali ai CCR.

* Societatea World Trade Center Bucharest SA a fost sancţionată de Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal cu amendă de 15.000 de euro pentru nerespectarea unor prevederi referitoare la protecţia datelor, după ce o listă conţinând nume şi date cu caracter personal ale unor clienţi a fost făcută publică în mediul online. AGERPRES/(autor: Andreea Rotaru, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)

Sursa: Agerpres