ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI – 8 APRILIE

* Moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, iniţiată de PNL şi USR, va fi dezbătută şi votată miercuri în plenul Senatului, după ce Comitetul liderilor grupurilor parlamentare a decis să o amâne. Moţiunea fusese programată pentru luni. Potrivit unor surse parlamentare, amânarea ar fi fost determinată de absenţa motivată a mai multor senatori, aflaţi în străinătate, care putea genera o lipsă de cvorum în plenul de luni, dar şi de programul ministrului Tudorel Toader, care nu i-ar fi permis prezenţa la dezbateri.

* Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat, pentru 22 aprilie, pronunţarea sentinţei în dosarul în care preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a fost achitat în primă instanţă pentru mărturie mincinoasă.

* Preşedintele Klaus Iohannis salută finalizarea investigaţiilor în 'Dosarul Revoluţiei' şi trimiterea cauzei spre judecare, considerând că acesta reprezintă un pas extrem de important, după o lungă perioadă de timp, în stabilirea adevărului cu privire la evenimentele din decembrie 1989, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. Au fost trimişi în judecată fostul preşedinte Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, fost vice-prim ministru, şi gen. (rtr.) Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare.

* Pe litoralul Mării Negre continuă operaţiunea de căutare a coletelor aduse de valuri, până acum fiind găsite 152 de kilograme de droguri, a anunţat DIICOT. 'Activităţile au loc în cadrul unui dosar de trafic de droguri de mare risc şi sunt derulate de către procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară, poliţişti de frontieră şi jandarmi. În perioada 5 – 8 aprilie, pe litoralul din judeţul Constanţa s-a depistat şi ridicat cantitatea de 152 de kilograme de droguri', se arată într-un mesaj pe site-ul DIICOT.

* Valentin Răducu Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 4 ani închisoare cu executare într-un dosar de corupţie şi divulgarea unor secrete care periclitează securitatea naţională. La instanţa de fond, Curtea de Apel Bucureşti, Valentin Preda primise o condamnare de 6 ani închisoare.

* PNL a atacat la Curtea Constituţională prevederile din Regulamentul Camerei Deputaţilor referitoare la delegarea atribuţiilor preşedintelui către vicepreşedinţi şi cere amânarea sesizării lui Florin Iordache privind un posibil conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema completurilor specializate în corupţie.

* Senatorii liberali şi cei ai Uniunii Salvaţi România au depus o moţiune simplă împotriva ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici. Iniţiatorii susţin că ministrul de Finanţe nu mai poate deţine această funcţie deoarece a dat "destule dovezi de incompetenţă", iar prezenţa sa în fruntea acestui minister pune România într-un "pericol economic major şi într-o postură jenantă" faţă de partenerii europeni şi euroatlantici. AGERPRES/(autor: Mihai Simionescu, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa: Agerpres