ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI – 7 IUNIE

*** Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretele de numire a Anei Birchall în funcţia de ministru al Justiţiei, a Roxanei Mînzatu ca ministru al Fondurilor Europene şi a Nataliei Intotero ca ministru pentru Români de pretutindeni, a informat Administraţia Prezidenţială. Şeful statului a semnat şi decretul de revocare a Anei Birchall din funcţia de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României. Iohannis a respins propunerea ca Titus Corlăţean să prea acest portofoliu şi i-a transmis o scrisoare prim-ministrului Viorica Dăncilă în care şi-a motivat opţiunea. "Consider că persoana propusă nu se bucură de o reputaţie neştirbită, cerinţă esenţială pentru exercitarea demnităţii de viceprim-ministru şi pentru gestionarea domeniului complex al implementării parteneriatelor strategice ale României, întrucât în funcţia de ministru de externe, deţinută anterior, a gestionat în mod defectuos activităţi din domeniul său de competenţă, ceea ce a avut ca efect direct împiedicarea exercitării de către cetăţenii români din străinătate a dreptului de vot", a explicat preşedintele.

*** Partidul Social Democrat ar putea avea un candidat la alegerile prezidenţiale şi din afara partidului, o astfel de variantă fiind luată în calcul, a declarat preşedintele interimar al PSD, Viorica Dăncilă. "O să dăm drumul la sondaje, să vedem ce colegi, ce colege vor să candideze la alegerile prezidenţiale. În momentul în care vom avea persoana care corespunde profilului de candidat pe care-l doresc alegătorii şi care stă bine în sondaje, atunci vom decide", a afirmat liderul PSD, la finalul reuniunii Comitetului Executiv Naţional al partidului.

*** Comitetul Executiv Naţional al PSD a votat, cu majoritate, propunerea organizării unui Congres al partidului pe 29 iunie. "A fost o propunere făcută de către doamna preşedinte interimar, propunere care s-a supus la vot şi a fost adoptată cu majoritate. Va fi un congres cu alegeri, schimbarea statutului, în primă parte, şi a doua parte a congresului inclusiv, cred, cu validarea candidatului la funcţia de preşedinte al României", a declarat preşedintele PSD Giurgiu, Niculae Bădălău.

* Preşedintele interimar al PSD, Viorica Dăncilă, a precizat că, în ceea ce priveşte data organizării congresului, a trebuit să ţină cont de votul majorităţii din CExN al PSD. "Vă garantez că nu am comandă de la nimeni. Singura mea comandă este cea de la PSD, de la forurile statutare. (…) Decizia s-a stabilit prin votul majorităţii. (…) Părerea care contează este cea care este susţinută. Dacă rezultatul era să nu se facă acest congres, atunci ţineam cont de acest vot. Eu trebuie să ţin cont de majoritate", a susţinut Dăncilă.

* Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, care a propus urmarea unor proceduri "în paşi succesivi", care să conducă la un congres ordinar pentru alegerea preşedintelui, a afirmat că, în opinia sa, unul dintre motivele care au stat la baza propunerii privind organizarea rapidă a reuniunii ar fi acela că "cei mai mulţi interimari îşi doresc să ajungă preşedinte cât mai repede".

* Preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, a declarat că nu îşi doreşte funcţia de preşedinte executiv al PSD şi a reafirmat că ar trebui organizat un congres pentru alegerea unei noi conduceri, motivând că nu se poate sta "la nesfârşit cu interimat".

* Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a susţinut în cadrul şedinţei că organizarea atât de rapidă a unui congres nu este oportună.

* Preşedintele PSD Olt, Paul Stănescu, a declarat că şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte executiv interimar al partidului din "motive personale". Întrebat dacă decizia privind organizarea rapidă a unui congres al partidului l-a determinat să-şi dea demisia, el a răspuns: "Nu neapărat". "Faptul că Paul Stănescu şi-a dat demisia – mie îmi pare rău, am încercat să-l conving să nu-şi dea demisia", a afirmat premierul Viorica Dăncilă.

*** Ambasadorul român la Budapesta nu a refuzat convocarea la Ministerul ungar de Externe, ci a propus ca întâlnirea să aibă loc luni, a informat un comunicat al Ministerului român al Afacerilor Externe. Potrivit MTI, care a citat un oficial al Ministerului ungar de Externe, "ambasadorul României la Budapesta, Marius Lazurca, ce fusese convocat pentru vineri la MAECE din Ungaria pentru a discuta pe tema evenimentelor din ajun de la cimitirul militar internaţional de la Valea Uzului, a refuzat să se prezinte, invocând ordine contradictorii". AGERPRES/(autor: Claudia Stănescu, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa: Agerpres