ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI – 7 IANUARIE

* Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru desemnarea lui Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, ca viceprim-ministru, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, interimar, şi decretul pentru desemnarea Rovanei Plumb, ministrul Fondurilor Europene, ca ministru al Transporturilor, interimar.

* Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că Anca Jurma renunţă la nominalizarea pentru funcţia de procuror-şef interimar al DNA, fiind trimisă o adresă în acest sens în timpul şedinţei Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, care avea pe ordinea de zi propunerea de prelungire a delegării acesteia pentru şefia interimară a DNA.

* Bugetul alocat preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene va fi cunoscut la finalul exerciţiului acestei funcţii, dar se situează între 60 şi 80 de milioane de euro, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba. El a adăugat că multe dintre evenimentele organizate cu ocazia preşedinţiei ţării noastre 'vor încerca să marcheze avantajele de ţară, vor încerca să marcheze avantajele comparative ale României'.

* Un procuror DNA a cerut, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, condamnarea fostului primar al municipiului Constanţa Radu Mazăre la o pedeapsă orientată spre maxim pentru infracţiunile comise, respectiv 15 ani de închisoare, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză. Un complet de trei judecători de la Instanţa supremă, condus de Ionuţ Matei, a terminat de judecat dosarul retrocedărilor de terenuri, în care apar, printre alţii, Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu, Cristian Borcea şi Dragoş Săvulescu.

* Părinţii elevilor cu deficienţe care vor susţine în acest an evaluarea naţională trebuie să depună documentele necesare în perioada 21 ianuarie – 28 februarie la Registratura Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, potrivit unui anunţ publicat pe site-ul instituţiei. Este vorba despre o cere tip, un referat de expertiză medico-pedagogică şi copia certificatului de naştere sau a cărţii de identitate a elevului.

* Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii solicită Inspecţiei Judiciare şi Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie să deruleze cercetări, identificând potenţiale practici de intimidare, după ce în spaţiul public a fost prezentată o înregistrare audio în care ar apărea procurori de la DNA Oradea care discută despre acţiuni de intimidare a judecătorilor.

* Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că va avea o întâlnire, marţi, cu sindicatele din domeniu pentru a vedea care sunt problemele pe care reprezentanţii acestora le identifică, adăugând că nu există, din punctul său de vedere, motive de nemulţumire. AGERPRES/(autor: Mihai Simionescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa: Agerpres