ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI – 7 FEBRUARIE

* Deputatul Lia Olguţa Vasilescu a anunţat că pregăteşte o plângere penală împotriva preşedintelui Klaus Iohannis pentru infracţiunea de abuz în serviciu, după ce acesta a respins numirea ei în funcţia de ministru al Dezvoltării. "Nefiind vorba de niciun fel de motiv de legalitate pentru respingere, ci doar de ura personală, consider că domnul Klaus Iohannis se încadrează perfect la infracţiunea de abuz în serviciu, (…) motiv pentru care am început deja redactarea unei plângeri penale în acest sens", a scris Lia Olguţa Vasilescu pe Facebook.

* Gunther Krichbaum (CDU), preşedinte al Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestagul german, i-a solicitat ministrului român al Justiţiei, Tudorel Toader, să o sprijine pe Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european. "Competenţele doamnei Kovesi sunt fără nicio urmă de îndoială, este practic predestinată pentru această funcţie şi eu mi-aş putea imagina, de exemplu, că Germania şi Franţa ar putea ajunge la un compromis şi la a găsi o soluţie de comun acord în favoarea candidatului român. Am adresat şi o solicitare ministrului român al Justiţiei de a sprijini candidatul român, pentru că e un candidat care are şanse şi care e candidat la o funcţie înaltă europeană şi care ar fi practic oprit puţin, înfrânat de către propriii săi oameni", a declarat Krichbaum, într-o conferinţă de presă la Bucureşti.

* PNL şi USR au depus, la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, solicitarea de înfiinţare a două comisii de anchetă privind cheltuielile din TVR şi, respectiv, activitatea CNA, a anunţat preşedintele Comisiei pentru cultură, liberalul Gigel Ştirbu.

* Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, este invitat lunea sau marţea viitoare, în funcţie de disponibilitatea sa, la şedinţa comună a Comisiei economice, industrii şi servicii şi pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat, reuniune în cadrul căreia se va dezbate şi impactul pe care indicele Robor îl are în calcularea ratelor dobânzilor la creditele în lei la populaţie.

* Ministerul Educaţiei Naţionale a lansat apelul naţional pentru înscrierea unităţilor de învăţământ preuniversitar la cea de a XVI-a ediţie a competiţiei pentru obţinerea certificatului "Şcoală Europeană" în anul şcolar 2018 – 2019, termenul-limită pentru trimiterea candidaturilor fiind 22 martie. Potrivit MEN, competiţia se adresează tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar angrenate în programele europene din domeniul educaţiei şi formării profesionale. AGERPRES/(autor: Georgiana Tănăsescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: Agerpres