ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI – 6 MARTIE

* Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va retrimite Parlamentului spre reexaminare Legea bugetului de stat pe anul 2019. "Voi retrimite Parlamentului pentru corectură şi îmbunătăţire Legea bugetului pe anul 2019", a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni. El a precizat că decizia Curţii Constituţionale cu privire la Legea plafoanelor demonstrează că PSD legiferează "imoral", "prost" şi "neconstituţional".

* Ambasadorul Sorin Ducaru a fost ales în funcţia de director al Centrului Satelitar al Uniunii Europene (EU SATCEN), fiind prima poziţie de conducere românească a unei agenţii interguvernamentale din cadrul UE, a informat MAE. Votul a avut loc marţi în board-ul SATCEN, aflat sub coordonarea politică a Consiliului UE, prin Comitetul Politic şi de Securitate (COPS).

* Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că situaţia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, va fi discutată în coaliţie împreună cu premierul Viorica Dăncilă, subliniind că există o stare de nemulţumire la adresa acestuia care trebuie lămurită săptămâna viitoare "într-un fel sau altul".

* Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a admis solicitarea Partidului Naţional Liberal de a fi sesizată Comisia de la Veneţia faţă de noile modificări aduse legilor Justiţiei prin ordonanţe de urgenţă, anunţă preşedintele liberalilor, Ludovic Orban.

* Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, este invitată luni în plenul Camerei Deputaţilor, la "Ora Guvernului". Decizia a fost luată de Biroul permanent, la solicitarea grupului parlamentar al PNL. Liberalii au propus dezbaterea cu tema "Stopaţi schimbările dăunătoare din învăţământul românesc". Dezbaterea va începe la ora 16,00.

* Curtea Constituţională a României urmează să discute pe 8 mai sesizarea PNL, USR, PMP şi Pro România asupra legii privind reorganizarea ANAF, au precizat, pentru AGERPRES, oficiali ai CCR. Un număr de 104 deputaţi PNL, USR, PMP şi Pro România au depus la CCR o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea OUG 74/2013 privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea şi reorganizarea activităţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. AGERPRES/(autor: Andreea Rotaru, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: Agerpres